Összevont osztályok??

Minden téma, gond, probléma megbeszélése ebben a topic-ba.
szaiboi

Re: Összevont osztályok??

Hozzászólás Szerző: szaiboi »

Sziasztok!

No,azért nem csak a kis BICEBÓCA járt összevont osztályba.Vidéken sokáig, a legújabbkori iskolabezárásokig működtek így a falusi iskolák.Ez már a múlt, ezt visszaállítani utópia.Munkahelyek megszűntek, a gyerekek elfogytak. Az új generáció már városokban él.Amíg fel nem lendül a gazdaság /talán XXII.század?/addig a vidéki életnek nincs vonzereje.Mitől is lenne?-, munkahely nincs, iskola nincs, háztáji gazdaság nem kifizetődő.Mindezt az ország nyugati feléről írom, akkor feltehetőleg a keleti oldalon sem lehet jobb a helyzet.Az ötlet papíron biztos jól fest, adnak rá egy csomó pénzt, a megvalósítás meg majd elnapolódik- majd lehet az újabb kormányváltás számlájára írni.-Egyébként én is jártam összevont osztályba, jó néhányan lettünk diplomások-nem hiszem, hogy többre jutottunk volna, ha abban a pár évben homogén osztályba jártunk volna.Nem kellene már onnan föntről agyon szabályozni az oktatást.Rá lehetne bízni az évtizedekig ott tanítókra, igazgatókra, hogyan lehetne megoldani a gyerekek alapoktatását.Ők is városokban szerezték a diplomájukat, még olvasni is megtanultak, ma az internet világában meg csak arról maradunk le, amiről leakarunk.szaiboi
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

szaiboi!

Itt nem arról van szó, hogy a sok-sok kis iskolát vissza akarják állítani 5-6 gyerekkel. Hanem arról, hogy ahol nagyon kevés a létszám a vidéki iskolákban, akkor ne kelljen bezárni, hanem lehetőséget adnak ezzel, hogy tovább működhessen, ha másképpen nem, hát 2 osztály összevonásával.
Nem városi iskolákról szól az összevonás. Aki városban él és dolgozik nem tudja elképzelni, micsoda gondokkal küzd egy-egy iskola a gyereklétszám miatt. Egy falusi iskola megléte egy közösségi húzóerő, ami mozgatja szülőket is. Gondoljunk a pl. a rendezvényere.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Próbálok reális lenni.
Persze, hogy az összevonás kényszermegoldás.
Persze, hogy talán nem ideális. (De lehet belőle hasznosat kovácsolni.)
De ahol szükséges, ott megmentheti az iskolát, és a ped. állást.
Ugyanakkor gyakran csak átmeneti.
És nemcsak falun fordul elő. Nálunk (Bp) is van összevont osztály! Az integráció miatt.
Dóri
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Én jártam összevont osztályba. Nem volt rossz. Többek között azért igyekeztünk a tanulásban, hogy kicsiként ne süljünk fel a nagyok előtt, és fordítva. Tanulópárként ültettek bennünket. Egy jótanuló és egy szerényebb képességű. Önálló órán összedolgozhattunk (páros munka? differenciálás?)
DE: hol volt az akkori követelményrendszer a maihoz?! És hol volt a mi neveltségi szintünk a mostani gyerekekéhez képest?! Tévedés ne essék, nem a gyereket hibáztatom! Hanem ezt a m... nagy "demokráciát"!!!
Nemrégiben beszéltem az elsős tanító nénimmel. Megkérdeztem tőle, mi is ilyenek voltunk-e, mint a mai gyerekek? Azt mondta, össze sem lehet hasonlítani bennünket. Ma már nem menne vissza tanítani.
Azt is tudjátok, hogy a mi korunkban (az enyém a 60-70-es évek) az etalon az átlaggyerek volt. Vagy az annál jobb. Aki nem felelt meg az elvárásoknak, ment a kisegítőbe. Ezért tudtak a tanárok könnyen dolgozni az összevont osztályokban. Mert Damoklész kardja ott lógott a fejünk felett.
Persze, még mindig jobb egy összevont osztályos falusi iskola, mint a semmi. Én ennek ellenére azonban még mindig a feladatalapú támogatás híve vagyok!!!

Zsuzsi
Válasz küldése