Sziasztok!
No,azért nem csak a kis BICEBÓCA járt összevont osztályba.Vidéken sokáig, a legújabbkori iskolabezárásokig működtek így a falusi iskolák.Ez már a múlt, ezt visszaállítani utópia.Munkahelyek megszűntek, a gyerekek elfogytak. Az új generáció már városokban él.Amíg fel nem lendül a gazdaság /talán XXII.század?/addig a vidéki életnek nincs vonzereje.Mitől is lenne?-, munkahely nincs, iskola nincs, háztáji gazdaság nem kifizetődő.Mindezt az ország nyugati feléről írom, akkor feltehetőleg a keleti oldalon sem lehet jobb a helyzet.Az ötlet papíron biztos jól fest, adnak rá egy csomó pénzt, a megvalósítás meg majd elnapolódik- majd lehet az újabb kormányváltás számlájára írni.-Egyébként én is jártam összevont osztályba, jó néhányan lettünk diplomások-nem hiszem, hogy többre jutottunk volna, ha abban a pár évben homogén osztályba jártunk volna.Nem kellene már onnan föntről agyon szabályozni az oktatást.Rá lehetne bízni az évtizedekig ott tanítókra, igazgatókra, hogyan lehetne megoldani a gyerekek alapoktatását.Ők is városokban szerezték a diplomájukat, még olvasni is megtanultak, ma az internet világában meg csak arról maradunk le, amiről leakarunk.szaiboi
Összevont osztályok??
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Re: Összevont osztályok??
szaiboi!
Itt nem arról van szó, hogy a sok-sok kis iskolát vissza akarják állítani 5-6 gyerekkel. Hanem arról, hogy ahol nagyon kevés a létszám a vidéki iskolákban, akkor ne kelljen bezárni, hanem lehetőséget adnak ezzel, hogy tovább működhessen, ha másképpen nem, hát 2 osztály összevonásával.
Nem városi iskolákról szól az összevonás. Aki városban él és dolgozik nem tudja elképzelni, micsoda gondokkal küzd egy-egy iskola a gyereklétszám miatt. Egy falusi iskola megléte egy közösségi húzóerő, ami mozgatja szülőket is. Gondoljunk a pl. a rendezvényere.
Itt nem arról van szó, hogy a sok-sok kis iskolát vissza akarják állítani 5-6 gyerekkel. Hanem arról, hogy ahol nagyon kevés a létszám a vidéki iskolákban, akkor ne kelljen bezárni, hanem lehetőséget adnak ezzel, hogy tovább működhessen, ha másképpen nem, hát 2 osztály összevonásával.
Nem városi iskolákról szól az összevonás. Aki városban él és dolgozik nem tudja elképzelni, micsoda gondokkal küzd egy-egy iskola a gyereklétszám miatt. Egy falusi iskola megléte egy közösségi húzóerő, ami mozgatja szülőket is. Gondoljunk a pl. a rendezvényere.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Próbálok reális lenni.
Persze, hogy az összevonás kényszermegoldás.
Persze, hogy talán nem ideális. (De lehet belőle hasznosat kovácsolni.)
De ahol szükséges, ott megmentheti az iskolát, és a ped. állást.
Ugyanakkor gyakran csak átmeneti.
És nemcsak falun fordul elő. Nálunk (Bp) is van összevont osztály! Az integráció miatt.
Dóri
Persze, hogy az összevonás kényszermegoldás.
Persze, hogy talán nem ideális. (De lehet belőle hasznosat kovácsolni.)
De ahol szükséges, ott megmentheti az iskolát, és a ped. állást.
Ugyanakkor gyakran csak átmeneti.
És nemcsak falun fordul elő. Nálunk (Bp) is van összevont osztály! Az integráció miatt.
Dóri
-
Zsuzsi
Én jártam összevont osztályba. Nem volt rossz. Többek között azért igyekeztünk a tanulásban, hogy kicsiként ne süljünk fel a nagyok előtt, és fordítva. Tanulópárként ültettek bennünket. Egy jótanuló és egy szerényebb képességű. Önálló órán összedolgozhattunk (páros munka? differenciálás?)
DE: hol volt az akkori követelményrendszer a maihoz?! És hol volt a mi neveltségi szintünk a mostani gyerekekéhez képest?! Tévedés ne essék, nem a gyereket hibáztatom! Hanem ezt a m... nagy "demokráciát"!!!
Nemrégiben beszéltem az elsős tanító nénimmel. Megkérdeztem tőle, mi is ilyenek voltunk-e, mint a mai gyerekek? Azt mondta, össze sem lehet hasonlítani bennünket. Ma már nem menne vissza tanítani.
Azt is tudjátok, hogy a mi korunkban (az enyém a 60-70-es évek) az etalon az átlaggyerek volt. Vagy az annál jobb. Aki nem felelt meg az elvárásoknak, ment a kisegítőbe. Ezért tudtak a tanárok könnyen dolgozni az összevont osztályokban. Mert Damoklész kardja ott lógott a fejünk felett.
Persze, még mindig jobb egy összevont osztályos falusi iskola, mint a semmi. Én ennek ellenére azonban még mindig a feladatalapú támogatás híve vagyok!!!
Zsuzsi
DE: hol volt az akkori követelményrendszer a maihoz?! És hol volt a mi neveltségi szintünk a mostani gyerekekéhez képest?! Tévedés ne essék, nem a gyereket hibáztatom! Hanem ezt a m... nagy "demokráciát"!!!
Nemrégiben beszéltem az elsős tanító nénimmel. Megkérdeztem tőle, mi is ilyenek voltunk-e, mint a mai gyerekek? Azt mondta, össze sem lehet hasonlítani bennünket. Ma már nem menne vissza tanítani.
Azt is tudjátok, hogy a mi korunkban (az enyém a 60-70-es évek) az etalon az átlaggyerek volt. Vagy az annál jobb. Aki nem felelt meg az elvárásoknak, ment a kisegítőbe. Ezért tudtak a tanárok könnyen dolgozni az összevont osztályokban. Mert Damoklész kardja ott lógott a fejünk felett.
Persze, még mindig jobb egy összevont osztályos falusi iskola, mint a semmi. Én ennek ellenére azonban még mindig a feladatalapú támogatás híve vagyok!!!
Zsuzsi