Összevont osztályok??

Minden téma, gond, probléma megbeszélése ebben a topic-ba.
zsoltzsolt

Összevont osztályok??

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Errők kérhetném a véleményeteket?

"Mint olvashattuk, a gyakorló pedagógusként is komoly tapasztalatokkal bíró Hoffmann Rózsa vívmányként és megoldásként mondja: „A magyar neveléstörténetnek van egy szép, de elfelejtett hagyománya, az összevont osztályok. Ezekben 8–10, különböző korú diák tanul együtt, a tanítónak pedig gyerekre szóló tervet kell készítenie. A diákok így semmiben sem maradtak el normál iskolába járó társaiktól, együttműködésben viszont nagyot fejlődtek. Az elképzeléseinkben ezért az öszszevont osztályok is szerepelnek.”
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: Összevont osztályok??

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Ősszel lesz 40 éve, hogy dolgozom a pedagógus pályán. Éveim legnagyobb részét összevont (akkor kisegítő iskola) alsó, majd felső tagozatain töltöttem. Tanítottam nem összevont osztályokban is, így van összehasonlítási tapasztalatom.
Nagy előnye, hogy kicsi a létszám.
Aztán minden osztály hallja a másik tananyagát még akkor is ha önállóan dolgozik.
Pl. a második osztállyal tanuljuk a szorzótáblát, hallja az első osztályos, de hallja a 3. 4. osztályos is. Az elsős hallja és hallás után meg-megjegyez belőle valamit, majd ha ő tanulja eszébe jut, hogy már hallotta. De a 3. 4. osztályos viszont akaratlanul is ismétel.
Ugyanez érvénes a többi tárgyra is. Tehát állandó az ismétlés az ott ülő tanulók számára. Viszont ha újat tanulunk az önállóan dolgozó gyerek igyekszik, mert érdekli, hogy a nagyobbak mit csinálnak?
Fontos! - hogy a gyermekek megtanulnak önállóan dolgozni.
Az igaz, hogy gyerekenként kell készülni, de ott a heti-terv, amit előre el kell készíteni. Ez tartalmazza a közvetlen, az önálló és a közös közvetlen órák anyagát. Ezt hetente egy alkalommal kell megírni, ami menet közben változtatható.
Az ilyen osztályokban igazi kis közösség kovácsolódik össze. A nagyok segítik a kicsiket kérés nélkül. Fegyelmezési gond gyakorlatilag nincsen.
Mivel "hasonszőrűek" a társak, van sikerélménye, csak rá figyelnek!

Megjegyzem: édesanyám tanító volt Örvényesen. Csak összevont osztály (normál) volt és előkészítő jelleggel jártak a 0. osztályosok, akik nagycsoportos ovisok lettek volna, de óvoda hiányában az iskolába jártak be. Így 5 osztály ücsörgött délelőttönként a padban.
Ezekből az összevont kisiskolákból került ki: orvos, matematikus, gyógypedagógus (nem én) mérnök, meteorológus és nagyon jó szakember.

Így , megint egy összehasonlítási alapom van.
Ez lenne az igazi esélyegyenlőség!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Zsolt!
A felhangból ítélve ugye nem ezt vártad?
És……nem árt ismerni a szövegkörnyezetet sem.
„A kis falusi iskolákkal kapcsolatban egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy elképzeléseikben szerepelnek az összevont osztályok is, hiszen sok szülőnek az a fő szempont, hogy ne utazzon sokat a gyereke.”
Azt még hozzátenném, hogy így nem szűnnének meg a kis falusi iskolák sem.
Dóri
Juditka

Hozzászólás Szerző: Juditka »

Sziasztok!
Csak megerősíteni tudom és akarom Gabit. Pályakezdőként több éven keresztül tanítottam összevont osztályban. Az önálló és közös órák rákényszerítettek (no nem nagyon volt kényszer) a differenciálásra, az egyéni képességek állandó figyelembe vételére. Bizony nem egyszer volt olyan, hogy a kicsi addig "leskelődött", hogy ő mondta meg a nagynak a feladat megoldását. Sok-sok akaratlan tanulás, szuper jó közösség, társaskapcsolatok, családias hangulat. Segítőkész szülők. Ezek a diákok ma már jóérzésű felnőttek, szülők, komoly egzisztenciával. Semmilyen hátrányt nem szenvedtek a továbbhaladásaik során.
Ma ugyanebbe az iskolába (pont a kis létszám, és az iskola közösségének jó lobbijának köszönhetően) a nagy múltú városi iskolából egyre több gyermeket íratnak át ide. Van felj.pedagógusuk, gyógypedagógusuk, jelenleg még összevont osztályuk is, benne normál, tanak, autisztikus gyermek. Mind kiegyensúlyozott, jól fejlődő. Szerintem az összevont osztály az elhivatott kollégák aranybányája lehet.
Judit
zsoltzsolt

Dóri!

Csak nem tudom, hogy ez most vissza, előre vagy milyen lépés lenne.
A szövegkörnyezetet ismertem, de nem akartam idézni az egész cikket, mert a végén még idézhetném a neny-t is, lehet az is kötelező lesz :D
Kis falusi iskolák... sok esetben maguk a szülők szüntették meg, mert inkább a messzebb lévő városi iskolába íratták gyerekeiket, hogy nagyobb eséllyel tudjon aztán továbbtanulni. Vagy épp a kis falu nem tudja eltartani.
Megtartani a lehetőséget ilyen iskolák indítására indokolt lehet, de azért nem cél. Az összevont óvodai csoportok se igazán váltották be a hozzá fűzött reményeket, attól eltekintve, hogy volt, ahol ez jól működik. De tapasztalom az iskolaérettségi vizsgálatok alkalmával, hogy a szülők sok esetben azért (is) kérik, hogy javasoljuk az iskolát, mert nem akarnak még egy év összevont óvodai csoportot csemetéjüknek, ahol sok esetben semmi nem történik, legalábbis az idősebbek iskolára felkészítése nem.
Meg a szülők szempontja... állandóan tiltakoznak, hogy túlterhelik az iskolák a gyerekeket, közben meg látom, hogy sok óvodás mindennapja külön órákkal telik- egyik nap úszás, másik nap angol, harmadik nap néptánc stb. stb.
Az integrációt sem tudják rendesen működtetni, mi lesz itt az összevont osztályokkal?? A pedagógusok felkészültek erre? Vagy kreálunk egy gyerekmegőrzőt?

Sok előnye van az összevont osztályoknak, de amikor "fénykorukat" élték, egész más volt a követelményrendszer, sőt a rendszer is :D
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Zsolt!

Azt hiszem olyanról beszélt, amit nem láttál, csak hallottál, ami az összevont osztályokat illeti. Nem a szülők szüntették meg!!!
Politikai szándék volt. Körzeti iskolákat hoztak létre, ahová bekényszerültek a kis falvak.
Pozsgai Imre volt az oktatási miniszter, mikor pl. Tihanyba építettek egy iskolát, ami Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali közlekedéséből jócskán kiesik. /valakinek érdeke volt, hogy ott legyen/ Se busz, se vonat! Nem beszélve arról, hogy elég nagy a távolság is, ami aztán valóban utazásra kényszerítette a gyerekeket.
A kis falvak mindig is eltudták tartani az iskolájukat. Nem beszélve a kulturális életről, mert volt egy mozgató erő.

Nem arról van szó, hogy ebből mozgalom lesz, hanem arról, hogy a törvényben lehetőséget akarnak adni, az ilyen iskolák létrehozására is. Azért, hogy ahol van rá szándék, és meg vannak a feltételek is, ott ne legyen törvényi akadálya annak, hogy ismét iskolája legyen egy falunak. Előfordul, hogy egy iskola megszűnését tudják megakadályozni ilyen módon. Természetesen nem nagyvárosra kell gondolni.

Most ha lesz öt ilyen iskola az országban, akkor mi van?
Gabi

Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szintén H R mondta:"Nem szabad generálisan kimondani, hogy csak ez vagy az az oktatási forma a jó, meg kell őrizni a rendszer sokszínűségét" -
Nincs igaza?
Dóri
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Gabi

zsoltzsolt

No, igen, az a jó, ha biztosítják törvényben is, hogy lehetőség legyen sokféle iskolák nyitására :)
ezért kérdeztem itt, hogy mi erről a véleményetek, mert erről nincs tapasztalatom, csak elbeszélések, könyvek adatai, azok meg szép színben tüntették fel.. Bice Bóca is ilyenbe járt, ha jól emlékszem :)

Dóri, meg ezeket a kijelentéseket eddig csak verbálisan tapasztaltam, semmi konkrét javaslat.. kivéve a külföldi utaztatása a gyerekeknek, ja meg hogy rakjuk ki a nyilatkozatokat közhivatalokba :D
és én már csak ilyen vagyok, nem hiszek a szavaknak, csak ha látom is őket, főleg nem kormányoknak
de én már csak örök ellenzéki maradok :mrgreen:

Gabi!

Ezt szerinted hogyan fog megvalósulni?

"– A teljesítményt hogyan mérik?

– Külső szakmai ellenőrzési rendszert fogunk bevezetni, az értékelési rendszer koncepciója már 80-90 százalékban elkészült, az ellenőrzést végző szakértők képzését pedig már a következő tanévtől elkezdjük. De óvakodom a mérés kifejezéstől. A pedagógiai munkának csak kevés eleme fejezhető ki numerikusan, értékét más módszerekkel, például megfigyeléssel és interjúk készítésével lehet felmérni."

Na erre kíváncsi lennék.. bejön hozzám vizsgálatra valaki és megnézi hogyan csinálom?? Valakinek ötlete??

és egy kis zözzenet, hogy miért is vagyok kétkedő :D
idézem:
"Vicclaptól kért helyreigazítást a kormány
2010.07.02. 11:13
A hircsarda.hu nevű, álhíreket közlő vicclapon péntek reggel egy helyreigazítás jelent meg. Az oldal arra kényszerült, hogy jelezze, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nem mondott soha olyat, hogy futballpályákon is engedné a buktatást."

hát itt élünk :D
savanyú, de a mienk :lol:
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

A teljesítményt hogyan mérik?

Na ettől én is félek.... Nálunk hagyományai vannak a helyezkedésnek. Mert ez egyszerűbb, mint jól dolgozni. :ugeek:
Gabi

Válasz küldése