Segítségeteket szeretném kérni. Egy kolléganőm a következő feladatot kapta, pedagógia szakra jár.
Én nem vagyok pedagógus, csak nagyon sok van körülöttem a munkahelyemen.
Hogyan induljon el?
Minden segítséget köszönök!
Feladat:
Képességfejlesztő feladatgyűjtemény összeállítása egy adott képességosztály fejlesztésére. A folyamat befejezéseként mérőapparátus elkészítése, amely azt rögzíti, hogy az adott képességet milyen mértékben sajátították el a gyerekek?
Párban vagy egyénileg el lehet végezni
A mérőapparátus három elemből áll:
1. Adatfelvételi útmutató
2. Mérőlap
3. Adatfeldolgozási útmutató
A méréskor a feltételek mindig azonosak kell, hogy legyenek, pl. elő kell készíteni 3 fajta színes ceruzát, vagy szükséges, hogy legyen előkészítve Helyesírási szótár, stb. Az adatfelvételi útmutatóban le kell írni, hogy mi mindennek kell a mérés időpontjában feltételként összeállnia)
A feldolgozási útmutató arról szól, hogy hiba-vagy teljesítménypontokat rendelünk az egyes tevékenységelemekhez.
Képességek fejlődése és fejlesztése
-
Zsuzsi
Re: Képességek fejlődése és fejlesztése
A "minden szentnek maga felé hajlik a keze" elv alapján számomra a szövegértés a legkézenfekvőbb. Rengeteg anyag is található hozzá, amit a végén forrásként fel kell tüntetni. Az értő olvasás eredménye könnyen, jól mérhető, jól számszerűsíthető.
Induljon az anyag bemeneti méréssel, hogy aztán a végeredményt legyen mihez viszonyítani. Korosztálytól függetlenül lehetnek az első feladatok rajzos-színezős-kiegészítősek. Fontos a fokozatosság elve a szövegek kiválogatásában.
Az értékelésnél én mindig teljesítménypontokat számolok, nem pedig a hibát keresem. ez szemlélet kérdése, szerintem az első pozitívabb.
Ilyesmire gondoltál?!
Induljon az anyag bemeneti méréssel, hogy aztán a végeredményt legyen mihez viszonyítani. Korosztálytól függetlenül lehetnek az első feladatok rajzos-színezős-kiegészítősek. Fontos a fokozatosság elve a szövegek kiválogatásában.
Az értékelésnél én mindig teljesítménypontokat számolok, nem pedig a hibát keresem. ez szemlélet kérdése, szerintem az első pozitívabb.
Ilyesmire gondoltál?!
-
szautnerne.gizella
Nagyon szívesen segítenék a kolléganőnek, de ahhoz arra lenne szükség, hogy Ő személyesen kérdezzen, csak konkrétan megfogalmazott kérdésekre lehet konkrét válaszokat adni. Egyébként meglepő számomra, hogy feladatgyűjtemény összeállítását kérik. Ehhez sok gyakorlati tapasztalatra van szükség.Várom jelentkezését és kérdéseit. Szautnerné.Gizella
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Kedves Gizella!
Köszönöm, hogy segítségedet felajánlottad. Nekem is kolléganőm és megoldottuk a kérdést. Ennyi szöveget kapott, és valóban kell készíteni feladatgyűjteményt. A legnagyobb problémát a szöveg milyensége okozta,- mint ahogy alább olvashatod - végül is a magyar szöveget lefordítottuk magyarra.
Végül 6. osztályra dolgoztuk ki. Igazad van mert mindehhez nagy gyakorlat kell.
De a meglepőbb, hogy ki az a tanár aki kérte......... Mikor a megtudtam a nevét, majd hanyatt estem. Nem írom itt ki, mert személyiségi jogokat sért.
A kolléganő azért nem írt, mert nem tudta, hogy mi vagyunk. Most már ezt is tudja, gondoskodtam róla
Köszönöm, hogy segítségedet felajánlottad. Nekem is kolléganőm és megoldottuk a kérdést. Ennyi szöveget kapott, és valóban kell készíteni feladatgyűjteményt. A legnagyobb problémát a szöveg milyensége okozta,- mint ahogy alább olvashatod - végül is a magyar szöveget lefordítottuk magyarra.
Végül 6. osztályra dolgoztuk ki. Igazad van mert mindehhez nagy gyakorlat kell.
De a meglepőbb, hogy ki az a tanár aki kérte......... Mikor a megtudtam a nevét, majd hanyatt estem. Nem írom itt ki, mert személyiségi jogokat sért.
A kolléganő azért nem írt, mert nem tudta, hogy mi vagyunk. Most már ezt is tudja, gondoskodtam róla
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"