Képességek fejlődése és fejlesztése

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
perint

Képességek fejlődése és fejlesztése

Hozzászólás Szerző: perint »

Segítségeteket szeretném kérni. Egy kolléganőm a következő feladatot kapta, pedagógia szakra jár.
Én nem vagyok pedagógus, csak nagyon sok van körülöttem a munkahelyemen.
Hogyan induljon el?
Minden segítséget köszönök!

Feladat:
Képességfejlesztő feladatgyűjtemény összeállítása egy adott képességosztály fejlesztésére. A folyamat befejezéseként mérőapparátus elkészítése, amely azt rögzíti, hogy az adott képességet milyen mértékben sajátították el a gyerekek?
Párban vagy egyénileg el lehet végezni

A mérőapparátus három elemből áll:
1. Adatfelvételi útmutató
2. Mérőlap
3. Adatfeldolgozási útmutató

A méréskor a feltételek mindig azonosak kell, hogy legyenek, pl. elő kell készíteni 3 fajta színes ceruzát, vagy szükséges, hogy legyen előkészítve Helyesírási szótár, stb. Az adatfelvételi útmutatóban le kell írni, hogy mi mindennek kell a mérés időpontjában feltételként összeállnia)

A feldolgozási útmutató arról szól, hogy hiba-vagy teljesítménypontokat rendelünk az egyes tevékenységelemekhez.
Zsuzsi

Re: Képességek fejlődése és fejlesztése

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

A "minden szentnek maga felé hajlik a keze" elv alapján számomra a szövegértés a legkézenfekvőbb. Rengeteg anyag is található hozzá, amit a végén forrásként fel kell tüntetni. Az értő olvasás eredménye könnyen, jól mérhető, jól számszerűsíthető.
Induljon az anyag bemeneti méréssel, hogy aztán a végeredményt legyen mihez viszonyítani. Korosztálytól függetlenül lehetnek az első feladatok rajzos-színezős-kiegészítősek. Fontos a fokozatosság elve a szövegek kiválogatásában.
Az értékelésnél én mindig teljesítménypontokat számolok, nem pedig a hibát keresem. ez szemlélet kérdése, szerintem az első pozitívabb.

Ilyesmire gondoltál?!
szautnerne.gizella

Hozzászólás Szerző: szautnerne.gizella »

Nagyon szívesen segítenék a kolléganőnek, de ahhoz arra lenne szükség, hogy Ő személyesen kérdezzen, csak konkrétan megfogalmazott kérdésekre lehet konkrét válaszokat adni. Egyébként meglepő számomra, hogy feladatgyűjtemény összeállítását kérik. Ehhez sok gyakorlati tapasztalatra van szükség.Várom jelentkezését és kérdéseit. Szautnerné.Gizella
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Gizella!

Köszönöm, hogy segítségedet felajánlottad. Nekem is kolléganőm és megoldottuk a kérdést. Ennyi szöveget kapott, és valóban kell készíteni feladatgyűjteményt. A legnagyobb problémát a szöveg milyensége okozta,- mint ahogy alább olvashatod - végül is a magyar szöveget lefordítottuk magyarra.
Végül 6. osztályra dolgoztuk ki. Igazad van mert mindehhez nagy gyakorlat kell.
De a meglepőbb, hogy ki az a tanár aki kérte......... Mikor a megtudtam a nevét, majd hanyatt estem. Nem írom itt ki, mert személyiségi jogokat sért.
A kolléganő azért nem írt, mert nem tudta, hogy mi vagyunk. Most már ezt is tudja, gondoskodtam róla :)
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Válasz küldése