Segítséget kérek

jujiabf

Re: Segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: jujiabf »

Tisztelt Hozzáértők!

Iskolánknak már 2008. szept. 1-jétől módosítania kellett volna alapító okiratát, meghatározva pontosan, milyen SNI gyerekeket lát el. Hogyan célszerű írni az alapító okiratban és mit?
Ellátunk enyhe értelmi fogyatékost, enyhén nagyothallót, a többi kategóriát mind a 29 a.) pontból, a b.) pontból meg mindenkit.
Köszönöm!!!
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

szildike67 kérése

Sziasztok!

A Goodenaugh-rajzteszt kiértékelésének szempontsorára lenne szükségem, ha el tudná valaki küldeni megköszönném..
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hogabi 2008.11.25. 06:56-kor.
Ok: Ebben a témában már van egy topik, így áthelyeztem
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Marianna

Hozzászólás Szerző: Marianna »

Kedves Jujiabf!
Az együttnevelhetőséget az SZB állapítja meg-ezt szakértői véleményben rögzíti. 14/1994.(VI.24.)MKM rendelet 14.§ (1/d)
Az együttnevelhetőségnek -szakmai
- működési kritériumai vannak
A fenntartó az alapító okiratban határozza meg a sajátos nevelési igényű gyermekek/ tanulók integrált formában történő nevelését/ oktatatását- legyen egyértelmű és konkrét a vállalt feladat!
Ktv.30.§(3) ..... a gyógypedagógiai nevelésben -oktatásban résztvevő intézményeknek rendelkeznie kell azokkal a személyi és tárgyi feltételekkel, amelyek az SNI gyermekek/tanulók eü. és pedagógiai célú habilitációs és rehabilitációs ellátásához szükségesek.
Tehát minden olyat felvállalhattok amihez adottak a feltételek. Jól át kell gondolni, hiszen ha olyan dolgot is belevesztek ami most még nincs, de majd előfordulhat, akkor ahhoz nektek kell a feltételeket biztosítani. Ezért legyen egyértelmű és konkrét a vállalt feladat! Remélem segítettem! Üdv.: Marianna
szlujzi

Hozzászólás Szerző: szlujzi »

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, szerintetek egy csoporton belül lehet-e értelmi fogyatékos és diszlexsziás, diszkalkuliás gyereket fejleszteni. Hol található erre vonatkozó törvény? ( 5 ért. fogy. +3 diszes gyerek)
Aki tud segítsen! Ha lehet, a 3 rehab órát meg lehet-e osztani köztük? (1,5- 1,5 vagy 2-1)
Segítségeteket előre is köszönöm: Lujzi
Marianna

Szia Szlujzi!
Kérdés ! Az ért. fogy. gyerekekkel ki foglalkozik nálatok? Ők nem spec. tanterv szerint tanulnak? Vagy van valamilyen diszes problémájuk, ami miatt még külön is kell velük fogalkozni. A törvény azt mondja, hogy lehetőleg a hasonló problémákkal küzdő gyermekek kerüljenek egy csoportba. De lehet hogy ez nálatok nem valósítható meg!?
Válaszolj! Próbálok segíteni! Üdv. Marianna
szlujzi

Hozzászólás Szerző: szlujzi »

Szia Marianna!
Az iskolában az ért. fogy.-os gyerekek integrálva vannak 4. 5. 6. 7. osztályban. A rehab. órákat (3) egy gyp.-us tartja számukra és segít a nevelőknek is. Most hozzájuk akarják a diszes gyerekeket is csatlakoztatni, mert nincsenek 8-an.
Ő azt mondja, így igazán nem lehet megoldani. Eddig a diszeseket fejlesztő látta el.
Marianna

Szia Szlujzi!
Az erre vonatkozó törvényt megtalálod a honlapon a Törvények résznél pl. Az SNI-tanulók ellátásánál is.Azt olvasd el és hát szerintem ez megállapodás kérdése is. Mert hát szóval 8 gyerekkel foglalkozni!!!??? Én 5-tel foglalkozom egy csoportban de....... hát nem az igazi! Ha érted mire gondolok. Nem értem miért ragaszkodnak a 8 főhöz egy csoportban! Valakinek nincs ki az óraszáma?! Számomra kérdéses, hogy miközben az ért, fogy . gyerekek spec. tanterv szerint tanulgatnak (ami éppen elég) , addig hogyan tud a diszesekkel is közben foglalkozni a pedagógus!? Üdv.: Marianna
hudnik

Segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: hudnik »

Sziasztok,

tudna nekem abban segiteni valaki, hogy ezzel a nyolcas osztoval hogyan tudom kiszamolni, hogy ha van ot sni-s gyerekem --igaz abbol egy dyscalculias a tobbi dyslexias--, akkor nekik hany fejleszto ora jut;

Koszonom,
Hudra Nikoletta
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia Nikolett!
Mindenképpen a gyerek össz. óraszámának 15 %-a. Az kb. 3 óra hetente.
A nyolcassal meg úgy kell számolni: pl. van 26 gyerek, 26:8=3, azaz 3 csoport és marad 2 gyerek. a fennmaradó két gyerek is egy csoport. Természetesen jobb, ha a "hasonszőrűek" és a korosztályok figyelembe vannak véve és arányosan elosztva.
Amúgy nagy marhaság az egész 8-as fő, valaki leírta, azóta ezen lovagol aki csak tud.... 8 fő, már nem egyéni fejlesztés - szerintem. Erről sajnos mi tehetünk.
BUÉK!
Gabi
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
hudnik

Hozzászólás Szerző: hudnik »

Szia,

tehat akkor az integralt osztalyba is, ha van ket gyerek, akkor ugy sazamolok vele,, mintha az egfösz osztalyt fejlesztenem kene? Mondjuk van egy 24 fos osztalyom, abban van ket sni-s. Osszesen van negy, de azok masik oszatylba jarnak. Akkor mi erre a keplet?

Tudom, hogy ez hulye kerdes, eddig en is kiscsoportban heti harom oraban fejlesztettem, de most jott ket uj sni-s, anmi nagyon megdobna a ttuloramat es a fonokom nem orulne nemki. Ezert keresek valami konkret kepletet vagy magaraazatot, merrt vele meg az uj orarendemet nem kozoltem, ami kemeny anyagi problemakat vet fel.

Koszi,

niki
Lezárt