megkésett beszédfejlődés

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
karnismari

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Marcsi!
Kislányod beszédfejlődésével kapcsolatban sem az életkorát, sem a mostani beszédállapotát nem tartom aggasztónak, DE:
Figyelmeztető jel lehet (nem biztos, hogy az!!!), ha a beszéd viszonylag hamar beindul, majd megreked, sőt a már mondott szavakat, szótöredékeket elhagyja. A kicsi magatartására is teszel utalásokat, amelyek szintén jelzésértékűek lehetnek.
A gyermekorvosok a legritkább esetben tudják, hogy mi a teendő, "majd kinövi" a kedvenc válaszuk. Nem úgy értem, hogy nekik kellene fejleszteni, de tanácsot sem adnak (tisztelet a kivételnek!). A saját megnyugtatásod és az esetleges tennivalók érdekében keress fel egy korai fejlesztő központot, pedagógiai szakszolgálatot, szakértői bizottságot, ahol választ kaphatsz kérdéseidre.
Várunk vissza a fórumra!
Üdv: Mari (korai fejlesztő)
Vénusz08

Hozzászólás Szerző: Vénusz08 »

Szia Dóri!
Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál és szakítottál ránk időt!
Köszönöm, hogy megnyugtattál, természetesen türelemmel várunk és nem erőltetünk semmit.
Csak még a annyit írnék, lehet, hogy picit félreértettél, nem dvd-t nézünk (az még inkább nem is érdekli), hanem mese cd-t hallgatunk, amin csak mesélnek mesemondók, színészek. Ez javasolt, ha már minket nem hallgat meg?
És a hiszti nálunk nagy kérdés (bocsi, ha ez nem teljesen ide tartozó téma): azért nem is mertem csak azt írni, hogy "nagyon nem most kezdődött", mert akinek elmondom kinevet és nem hiszi el, hogy ilyen van, de a kislányom már 7 hónaposan, amikor még csak mászni tudott, valamire olyan választ kapott ami neki nem tetszett , máris elfeküdt és hatalmas sírásba kezdett, mint amit tényleg egy kétévesnél lát az ember!
Már akkor az orvost, védőnénit, interneten több szakembert megkérdeztem -márcsak azért is , hogy hogy kell egy ilyet kezelni helyesen ilyen picinél-, és sajnos hasonló válaszokat kaptam, hogy ilyen nincs abban a korban, de semmi máshoz nem tudnám hasonlítani az eseményeket csak a hisztihez, és ez az idő távlatából szerintem az is volt, mert ezek fokozódtak és ma már ezeket "legálisan" hisztinek nevezzük.
Sajnos a mai napig nem jövök rá, hogy ez miből eredhet, főleg olyan picin, és én nem kivonni szeretném magunkat a felelősség alól, de mi nagyon szeretetteljesen, nyugodt légkörben neveljük a gyermeket, az első perctől mindent elmagyaráztunk neki, nem kiabáltunk vele (hogy is lehetne egy pici babával!), szépen rámondtuk, valamire, hogy "nem", ahogy szerintem más is teszi, ha gyermeket nevel, de ő a mai napig ilyen, hogy nem fogadja el az ellentmondást, hiába minden próbálkozásunk. Az igaz, hogy a közeli családban -ebben az esetben is- több hisztis gyermek is volt és lehet (ha van ilyen?), hogy örökletesség is van a dologban.
Sokat gondolkodom ezen is és mindenen, ami a kislányommal kapcsolatos, próbálok maximálisan figyelni rá és a fejlődésére, és mindent megtenni, azért is kértem most is tanácsot a beszédfejlődésével is kapcsolatban, és remélem a sok jó tanáccsal is és szülői ösztöneinkkel sikerül a lehető legjobbat kihozni, és egy boldog, kiegyensúlyozott embert nevelni még a "problémák" ellenére is (meghát tökéletes ember amúgy sincs!)!
Köszönöm, hogy meghallgattál!
Marcsi
Vénusz08

Szia Karnismari!
Csak most láttam a válaszodat, természetesen Neked is nagyon köszönöm!
Dórinak már leírtam a köszönő üzenetemben részletesen a hisztis problémánkat, ha elolvasod megköszönném!
És igen, rátapintottál a lényegre, vagyis az elején engem is az nyugtalanított (és még most is), hogyha beindult a beszéd miért rekedt meg hosszú hónapokra? Azért is "mentem" a problémánkkal mindenfelé! De, mint ahogy írod is a "bevett szokást", tényleg nem kaptam megfelelő segítséget egyik problémánkra sem, és ami a mai napig megvan bennem, ezért is érdeklődöm tovább, de felkeresünk a tanácsodra egy szakembert.
Nem szeretnék tolakodó lenni, de esetleg tudsz ebben segíteni? Nem azért, mert a googléba nem tudnám beírni, hanem azért, hogy tényleg jó szakembernél kopogtassunk!
Köszönöm
Marcsi
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Marcsi!
Írd meg, hogy hol laktok (ha itt nem akarod, lehet privátban), hogy tudjak segíteni. Nem nevet fogok adni, hanem intézményt.
Szia: Mari
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kedves Vénusz!

Egy ekkora gyereknek nem feltétlenül kell mesekönyv a meséhez. A beszéd elsajátításának kezdeti időszakában nincs is jelentősége. Az enyémek sem szerették. Gyönyörű várakat építettek a leporellókból, de a benne lévő történetek jó ideig nem kötötték le őket.
Mire van szüksége egy 2-3 év körüli babának? A mese hatásának előkészítésére. Hadd idézzek az egyik munkámból részleteket:

A mese hatásának előkészítése:

- mesélni már magzati kortól kell

- születés után dalok, mondókák: monoton legyen, halkuljon és lassuljon, ne legyenek benne éles, nagy váltások

- bármilyen dal jó bölcsődalnak, ha megfelel a fenti kritériumoknak

- a biológiai örömhöz (ringatás) hozzátartozik az esztétikai öröm is a bölcsődallal: ez így beépül a tudatalattiba – ezzel alapozzuk meg a későbbi irodalmi örömöket

- addig kell a bölcsődal és a mondóka, amíg a gyerek igényli

Mondókák:

- néhány hetes kortól mondhatjuk a csecsemőnek (a bölcsődallal együtt)

- a mondókákat művelethez és korhoz köthetjük – jellemző, hogy kezdetben a felnőtt az aktív; amikor a gyerek már ismeri a mondókát, ő válik azzá, ilyenkor a felnőtt már lassan ki is vonulhat

- ringatók: Hinta-palinta; Zsipp-zsupp…

- amikor már segítséggel tud ülni, és a keze szabad, már lehet vele játszani: tapsoltatás: Töröm, töröm a mákot

- csiklandozók: a gyerek nem nagyon szereti, inkább csak jelképes legyen

- amikor biztonságosan ül: höcögtetők, lovagoltatók: Csett Pápára…

- feláll: Áll a baba…; Cini-cini muzsika…

- elindul: Jár a baba…

- képes leülni: Sétalunk, sétálunk…

- guggol: Ég a gyertya…; Nyuszi ül a fűben

(Füzesi Zsuzsa Mondókás könyveiben rengeteg példa van)

A mondókák mellett verseket is mondjunk: az élményt kell figyelnünk; amikor a gyerek „felragyog” a mű hallatán, számára már esztétikai élményt is nyújt (tagolatlan, komplex esztétikai élmény – még nem irodalmi, inkább zenei) – 1 éves kor táján jelenik meg. A formai elemek adják az alapot a későbbi tartalmi élményhez.

2 éves kor:

- beszédértés, majd aktív beszéd

- ha nem kap irodalmat, akkor a belső képek nem alakulnak ki

- ne elvont fogalmakkal dolgozzunk, mert nem fogja tudni megtanulni a képalkotást

- a tv kész képet ad, ez nem jó, mert nem alakul ki a képalkotás gyakorlata

2-3 év között:

- kisgyerek- és kisállat-történeteket kell olvasni, mesélni

- ebben a korszakban a felnőtt ne legyen rossz a történetben – jó legyen a vége, jók legyenek a felnőttek és semmiféle gonosz ne legyen benne; így alakul ki az optimista világkép

A CD-ről hallgatott mese azért nem jó, mert a gyerek nem részese, valószínűleg nem is érti, valamint a beszéd elsajátításában alapvető szerepe van az utánzásnak, és ugye, ebben az esetben nem látja az artikulációt. Ugyanez vonatkozik a rajzfilmekre, meg a későbbiekben a szinkronizált filmekre.
Tedd félre hát a mesekönyveket, mondókázzatok közösen, énekelj neki, még akkor is, ha úgy gondolod, nincs jó hangod, mert a gyereknek az édesanyja hangjánál nincs szebb a világon.
Vénusz08

Kedves Zsuzsi!
Nagyon köszönöm a sok jó tanácsot és külön köszönöm, hogy beírtad ezt a részletet, nagyon hasznos!
Egyébként mondókázni sokat szoktunk, de leginkább a mozgással egybekötött érdekli, amelyikben ő is aktívan részt vehet, amelyiket ülve, állva mondom, de nincs hozzá mozdulat azok nem érdeklik és ha többször elmondom hasonlóan reagál rá, minta olvasnék (azonnal észreveszi benne a láthatatlan könyv olvasását?!). Úgyhogy ezekhez egy kis kitalált mozdulatokat szoktam csinálni, amin eleinte jókat kuncogott, mostanában meg már próbálgatja utánozni is.
Mégegyszer köszönöm!
Marcsi
Válasz küldése