megkésett beszédfejlődés

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
csimbi

megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: csimbi »

Tisztelt Szakértők!!
Szeretném tanácsukat kérni.Én már írtam ide azért,mert az akkor 2 éves gyerekem egyáltalán nem beszélt. Most már 3 éves a fiam,de még mindig gondok vannak.Lassan,de elkezdett szavakat mondani. Már sok szót kimond,néhányat tisztán,de a legtöbb szót csak pöszén mondja ki,úgy hogy csak "hasonlít" az eredeti szóra.PLD:bogár helyett:"gipá",kukásautó helyett:"kukatoto".De vannak szavak,amiket teljesen máshogy mond ki. Például: "busz" helyett "tip","Dani" helyett:" káf". És hiába mondjuk neki többször is helyesen,nem hajlandó kimondani helyesen, nevetve mondja rosszul. :?: :?: Amikor mondjuk neki a szavakat,akkor szinte mindent utánunk mond,pöszén,tisztábban,vagy éppen az előbb említett módon. :?: Vagyis "fokozatai" vannak. De ezek amiket leírtam,csak a főnevekre értendők. Ugyanis az igéket egyáltalán nem mondja ki. És így mondatokat sem mond. Cselekvések helyett:" tetete." És minden ige helyett csak ezt mondja. És ezeket a pösze megnyilvánulásokat franciás akcentussal mondja,annyira,hogy másnak is feltűnt. :? :? Mit jelenthet ez a dolog? Miért nem mond igéket,és emiatt mondatokat? Óvodában lesz neki logopédusa. Ő tud segíteni ezen a problémán?Mert mi is rengeteget beszélünk hozzá itthon,de nem látjuk hogy fejlődne,esetleg csak nagyon picit.
Valamint ingerültséget vált ki a környezetében,mert mondja hogy tetetetetete...de senki nem érti hogy mit mond,és ő ettől begurul,és a "hallgatóság" is begurul,és ez egy ördögi kör...Az oviban mi lesz vele? kiközösítik? :cry:
A fiam beszédfejlődése megkésett, kóros, vagy akadályoztatott? Melyiknél mi lehet a segítség?
Köszönöm előre is a válaszukat.
Tisztelettel:egy elkeseredett anyuka:Ildikó
Avatar
driszko

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: driszko »

Kedves Ildikó!

Először is: NYUGODJ MEG! Csak így fogsz tudni segíteni a fiadnak. Időben vagytok, behozható a lemaradás.

Nézzük a problémátokat - elemzem a kisfiad beszédét:

bogár - gipá: ha pigá -t mondana, szerencsésebb lenne, hiszen az ügyetlen beszédszervek miatt helyettesíti a nehezen kiejthető hangokat. Ő azonban még a szótagot is felcseréli - tehát a hallott hangokat nem megfelelő sorrendben hallja, illetve adja vissza.
Kukásautó - kukatoto: ezt majdnem tökéletesnek mondanám. Szinte minden 3 éves fiú így mondja. Sőt! még a "k"-t sem tudják általában,szóval a Te fiad még ügyesebb is.
Amit teljesen másképp mond, azután még nyomozni kellene egy kicsit, hogy vajon tényleg azt akarja-e mondani, amit mi gondolunk. Például az én fiam, ha meglátta a TESCO feliratot, mindig azt mondta: átuktá. Én is teljesen kiakadtam, hogy jön a TESCO az átuktá-hoz. Aztán rájöttünk: ő azt mondja: áruház.

Ezek alapján azt gondolom, hogy ügyetlenek a kisfiad beszédszervei, a mozgása (a beszéd is mozgás) - ezért mozgásterápiát ajánlok (HRG, TSMT ....). A hangok felcserélése miatt azonban el kell kezdeni a logopédiai terápiát, hetente minimum 2X. Nem szükséges 45 perces foglalkozás, elég lenne 20-30 perc, de legjobb lenne minden nap. Óvodakezdésig menjetek el egy hallásvizsgálatra is (audiológiára) - zárjuk ki a hallásveszteséget.
Ajánlom továbbá, hogy menjetek el az Országos Beszédvizsgálóba (http://www.beszedvizsgalo.hu/). Felkészült szakemberek állapítják meg, hogy pontosan mi is okozza kisfiad atipikus beszédét - erre építve a logopédus is könnyebben tud dolgozni. Ráadásul, ha előírják, hogy heti 3 órában kell terápiában részesíteni, akkor biztosan meg is kapja.
Avatar
ariette

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: ariette »

Kedves Adrienn!

Testvérem kisfia 3,5 éves, kb. 3 éves korában kezdett el igazán beszélni, először nehezen lehetett őt érteni, de most már elég érthetően beszél. Ragozás nincs nála, egyes szám első személy sem, de ami miatt Önhöz fordultam, hogy mondatokat ismétel folyamatosan, többször is, amit elmondtak neki. Kérdésre általában azt a választ adja, ami a kérdésben magában szerepel, ritkán fejez ki saját véleményt. A szülei szeretetben, odafigyeléssel nevelik, semmit nem erőltetnek nála, így bilizni is csak 3 éves korában kezdett el, addig nem volt hajlandó, de onnantól egyik napról a másikra átállt. Most szeptembertől kezdett el oviba járni, már 1 hét alatt rohamos beszédfejlődés alakult ki nála, de betegség is, már kétszer volt megfázva. Az oviban azt mondják, hogy az ismételgetései miatt autista jeleket mutat, lehetséges ez? A gyermek külseje teljesen normális, mosolygós, játékokkal játszani szeret és fejlődik is benne, de tényleg megismétli a mondatokat egy az egyben, amit mondunk neki, néha többször is. Mi úgy gondoltuk, hogy így tanulja a kifejezéseket, szavakat, mert amikor rákérdezünk, hónapokkal utána is emlékszik arra a kifejezésre, amit akkor elismételt, vagy csak magától ismét mondja. Az oviban szinte minden nap amikor érte mentek, "szidták" az óvónők, hogy rosszat csinált, de velünk családtagokkal mindig kedves és vidám, nyitott és van saját akarata. Ehhez hozzátartozik, hogy fél éve született meg a kistesója, ez nagy sokkot okozott neki, mert a figyelem róla egyszerre hirtelen elterelődött, ettől többször féltékeny és dühös lett, de mostanra már egész jól kezeli. Ezek alapján tényleg féljünk attól, hogy a kisgyermek autista? Én egyszerűen nem hiszem el, szakemberhez persze el fogják vinni a bátyámék, de előtte jó lenne tudni, hogy ez az ismételgetés tényleg ennyire kórós-e.

Előre is nagyon köszönöm a válaszát,
Ariette
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Ariette!
Igaz, hogy nem nekem címezted, de azért leírom a mondandómat.
Egy kisgyerek beszédtanulásának az alapja az utánzás. Kezdetben a hangokat, később szótagokat, szavakat, mondatokat utánoz (még a két és fél, három éves is). Ez az echolália. Ez élettani jelenség. Később ez fokozatosan elmúlik.
Ha a ti kicsitek később kezdett beszélni, akkor később echolál. Ettől még nem autista.
Viszont az autista gyerek is echolál(hat).
Vagyis egyetlen tünet alapján senkit sem lehet kategóriákba sorolni.
Ha vannak egyéb tünetek (a testvérféltékenység, "rosszaság" stb nem az), akkkor érdemes kérni vizsgálatot. Már csaK a saját megnyugtatás céljából.
Dóri
Avatar
driszko

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: driszko »

Köszönöm, Dóri, én is ezt válaszoltam volna. Még annyit fűznék hozzá, hogy az echolálás (ha "túl hosszú ideig tart) beszédmegértési zavarra utal. Ez az elsődleges ok. Valóban igaz, hogy az autisták is küzdenek beszédértési zavarral, s ezért echolálnak. De abból, hogy valaki echolál nem következtethetünk arra, hogy autista, hanem csak és kizárólag arra, hogy gond van a beszédértéssel. Az autizmus ettől azonban sokkal összetettebb probléma.
A javaslatom: próbáljatok bejutni Gósy Máriához (Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi tanszék) - ha nincs protekciótok hozzá, akkor a következőt javaslom: iratkozzon be valaki a tanfolyamára (ami nagyon hasznos, ha tényleg baj van a gyerekkel). Vizsgázni lehet írásban és szóban. A szóbeli vizsga úgy zajlik, hogy valakivel fel kell venned a beszédészlelés és megértés tesztet - ide el lehet vinni a kisfiút és ugyan nem Gósy Mária veszi fel a tesztet, de végig ott van, figyel, s a végén elmondja, hogy mi van.
A másik lehetőség, hogy időpontot kértek az országos beszédvizsgálóba. Ott is remek szakemberek vannak, ingyen (!!!!!!!) elvégzik a vizsgálatot.
Ha speciálisan autista vizsgálatra mennek, az egyrészt drága, másrészt pedig kiderül, hogy nem autista, de azzal akkor sem lesztek előrébb, mert valami csak van.

És akkor egy eset: tavaly volt egy 5 éves tanítványom, aki echolált. Hatalmas harcok folytak (folynak) a szülő-óvoda-nevelési tanácsadó között. Nem ecsetelem, mert csak felbosszantom magam. A lényeg (a Ti szempontotokból): a nev.tan. egyértelműen kijelentette: nem autista. Tényleg jó lenne, ha mindenki azt csinálná, ami a feladata: a diagnosztizálás (tudtommal) nem tartozik az óvónői feladatok közé. Bocs, ha bárkit megbántok, ez a tavalyi eset kissé felzaklatott.
Avatar
Panni

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: Panni »

Köszönöm Adrien!

Az óvonő maradjon az ő kompetenciájánál, és egy hónap után ő ne diagnosztizáljon autizmust.
Komoly szakemberek nem mondják ki első vizsgálatra, az egy hosszas procedúra.

Panni
Avatar
ariette

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: ariette »

Kedves Dóri és Adrienn,

nagyon szépen köszönöm a hozzászólásotokat, el fognak menni a szülők megnézetni a gyermeket.
Én hiszek a kisfiúban :)

Ariette
Avatar
Aranka

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: Aranka »

Kedves Zsuzsi!
Bocs,hogy Téged szólítalak meg megint.
Kisfiam 4 és fél éves,szerintem nagy gond van a beszédével.3 héttel korábban született,indított szülés volt,kevesebb magzatvíz miatt,születésénél a köldökzsinór rá volt többszörösen tekeredve.Kis súlya (2490gr) ellenére,nem volt szükség különleges ellátásra,4 nap után hazaengedtek minket.Fejét nem tartotta,tornázni kellett(2 hét alatt rendeződött),így elkerültük a fejlődés neurológiát. Gyorsan fejlődött,minden fázison túl estünk(nagyobb gyermekeim egyáltalán nem kúsztak-másztak,1 évesen szobatiszták voltak).Már másfél évesen kértem a védőnőt,mert nekem nem volt megfelelő a beszédfejlődése(egyébként is minden lassabban ment,2 évesen lett szobatiszta,másfél éves koráig többnyire csak szopott,az ételt elutasította).Mindig arra hivatkozott,hogy a gyerekek nem egyformák és inkább az volt a furcsa,hogy nagyobbik fiam 1,lányom másfél évesen folyamatosan beszélt.Aztán 2-3 évesen már elkezdődtek a mondatok,de "szótár" kellett a megértéshez.A háziorvos szintén mindig nyugtatott,ez normális szerinte.Tavaly elkezdtük az óvodát,tudtam,hogy van logopédus,kértem a vizsgálatot, nem történt semmi.Idén mikor jött a hölgy,bementem az oviba és bevittem gyerkőckémet.Logopédus néni teleírta a papírt a hibákkal.Van amikor rendesen kimondja a betűket,de van amikor érthetetlen hablaty az egész.Azt észrevettem,hogy néha hadar,olyankor lassítom,akkor több minden érthető.Logopédus hetente egyszer jön,kb.10 perc jut a gyerekre.Találtam könyvesboltban kimondottan ilyen témájú feladatlapokat,itthon csináljuk,de nekem úgy tűnik a hangok képzésével van gondja.Hallásvizsgálatot védőnő csinált,nem volt gond.Faluban lakunk,minden legalább 40 km.Orvos,védőnő szerint várjunk,én viszont félek,hogy jövőre nagycsoport és ha nem fejlődik megfelelően,nem mehet elsőbe.Januárban az 5 éves vizsgálat következik,annyit elértem,védőnő megígérte,ha akkor lesz valami probléma,ajánl szakembert.Az oviban túl sok a beszédhibás gyerek.24-en vagyunk a csoportban 2 évestől 5 évesig,ebből 4-5 picuri beszél szépen,érthetően.Szerintem a problémát jobb megelőzni,vagy minél előbb kezelni,az értelmük ebben a korban viharosan fejlődik,nagyobb a lehetőség a javításra.Mivel a nagyobbaknál nem volt gond,családi szinten nem néztem körül,most viszont igen,kiderült apa egyik lánytestvére szintén "érthetetlen" volt.Lehet,hogy Törpikém "örökölte"?Szerinted kihez fordulhatok,a védőnő és az orvos kihagyásával?Orvos szerint kicsit aggódó vagyok,de van rá alapom(szerintem).Fogzásnál felső első 4 foga 40 fokos lázzal jött(már kibújáskor romlottak),az akkori gyermekorvos szerint,ekkora láz nem lehet fogzástól,elküldött minket vérvételre,aminek kórház lett a vége,egy elírt nulla miatt.2 órán át az intenzíven voltunk,"valószínű,hogy leukémiás" diagnózissal.Ezt soha nem felejti el szerintem senki.Bocs a litániáért,de de ezeket fontosnak éreztem leírni ahhoz,hogy ismerd a problémámat.
Előre is köszönettel:Aranka
Avatar
Vénusz08

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: Vénusz08 »

Szép napot kívánok!
A Szakértők segítségét szeretném kérni!
Első és egyetlen kislányom 27hónapos és a beszédfejlődésével lenne kérdésem.
Először is annyit, hogy nagyon-nagyon mozgékony, okos, jó kedélyű, de nagyon akaratos és hisztis kislányról van szó.
10-11 hónaposan elkezdett "beszélni" azaz kimondta a:baba, mama, vau-vau, bű (autóra használta).Majd ezután hónapokig szinte megállt a beszéde. A vau-vaut és a bűt teljesen elhagyta, de voltak jó próbálkozásai azaz kimondta pl. az annnyá-t, üüül-t, de sajnos csak egyszer egyszer, majd azután ezeket sem mondta többször. A mamát viszont annál is inkább mondta, ezt használta,használja ha kér valamit és a babát pedig a ha megnevezett valamit. A "nem"-et sokáig mondta és szépen is, de már nem mondja, pedig...!
Itt szeretném megjegyezni, hogy a férjem családjában több esetben is előfordult a késői beszéd.
Másfél éves elmúlt amikor megkérdeztem a háziorvosunkat erről és Ő azt mondta, hogy mivel mond "valamit", ezért még várjunk, mert a beszédközpontok is csak két éves kortól foglalkoznak a gyermekekkel. Kettő éves vizsgálatnál szintén megkérdeztem, mivel még nagyjából ugyanitt tartottunk és azt mondta, hogy kár megzavarni a gyermeket, mivel rendesen fejlődik testileg és szellemileg, ezért, ha két és fél évesen sem indul meg a beszéd, akkor küldi tovább. Mi a kislányommal mindig is rendesen beszéltünk, vagyis nem gügyögtünk neki, nem affektáltunk,és egy rendesen mindent megértő embernek tekintjük a születésétől fogva, aminek szerintem meg is van az eredménye olyan téren is, hogy mindent megért amit mondunk, és amit nem csak neki mondunk azt is, és ha kérünk tőle valamit meg is csinálja (ha akarja!). A beszédet soha nem erőltettük neki, mint ahogy mást sem, mindent hagyunk a fejlődésére. Még nem szobatiszta, de kb. egy hónapja elkezdte a bilit használni. Viszont amit nagyon fontosnak tartok elmondani az az, hogy könyvet még a mi kezünkben sem "akar" látni. Amig nem tudott járni és nagyon mit csinálni, természetesen sokat olvastam neki, és nézegettük együtt a képeskönyveket, de ahogy tudott mit tenni ellene, azonnal összecsukja, vagy szó szerint kiveri a kezünkből és ha felállunk, hogy tovább olvassunk neki elkezd torka szakadtából kiabálni, sikítozni és ez a mai napig Így megy!! Persze az is igaz, hogy egy helyben egy másodpercnél tovább nem ül meg, de még játék közben sem hajlandó hallgatni, ha olvasunk neki.De be szoktam csempészni a lejátszóba mesés cd-ét amin ugye csak hallgatni lehet, az nem zavarja, de különösebb képpen nem is figyeli, de szerintem már az is jó ha hall amit hall belőle. Ezzel nem tudom, hogy mit tegyek?!
Most ott tartunk, hogy két éves elmúlt egy pár héttel, amikor elkezdte a szavak "elejét" mondogatni, ami szépen haladt, de sajnos sok "hibát" látok benne, ami nem tudom, hiba-e, kell-e vele foglalkozni:
- ha magánhangzóval kezdődik a szó akkor azt betű felcseréléssel, vagy hozzátoldással mondja, hogy mássalhangzóval kezdődjön, pl: apa helyett papa, okos helyett ko, alma helyett ma, én helyett nén, stb. (előtte pedig már kimondta az anyát, ült?)
- a "v" betűt egyáltalán nem mondja, helyette "d" betűt használ, "f" betű helyett "b-ét" , "t" helyett meg mindig valami mást, de ez esetben is sokszor a "d-ét" mondja (azelőtt itt is kimondta a vau-vaut, amit sokszor is mondott?)
-és ha bonyolultabb a szó, akkor inkább kivesz egy neki "tetsző" részletet belőle ami nem biztos, hogy két egymást követő betű pl: takaró=kó. Viszont ezeket mindig így mondja, tehát nem össze-vissza, hanem a saját kis rendszerével pl. a takaró mindig kó.
Ha bármikor megpróbáljuk neki mégegyszer helyesen mondani akkor rávágja, hogy bla-bla-bla..., és amit még itt mégegyszer megjegyeznék, hogy nagyon akaratos és hisztis a kislányunk, ami nagyon nem most kezdődött nála, és szerintem lehet, hogy ez is befolyásolja a beszédét, ami lehet, hogy egymást generálják benne.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy kell-e ezzel foglalkozni, kell-e segítséget kérnem, vagy vinni fejleszteni, vagy idővel majd megtanulja magától is hogy kell mondani? És kb. mennyi ideig tarthat, hogy csak a szavak elejét mondja, azaz mikor kezdi el csatolni a végét is a rövid szavaknak ( csak félek nehogy itt is elakadjon!)?
Tudom, mindenki más módon, de így vagy úgy megtanul beszélni, és előtte még van idő is rá, csak félek nehogy így rögzüljenek benne a beszéd alapkövei!
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Marcsi
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: megkésett beszédfejlődés

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Marcsi!!
A kisgyerek beszédfejlődése csak általánosságokban követhető. Ha jó a hallása…..???
A szótagok, hangutánzó szavak utánzása természetes folyamat. Az nem baj, ha nem az első/utolsó szótagot ismétli. Elég, ha csak „céloz” arra, hogy megértette a kifejezést.
Az sem baj, ha keveri a hangokat. Négy éves korig a beszédhiba élettani.
Ha a családban többször előfordult a megkésett beszédfejlődés, az örökletes is lehet. (De nem biztos!)
A filmeket, cd-ket mellőzzétek! Pláne nem háttérnek! Elvonja a figyelmet az egyebekről.
A beszédet nem kell erőltetni. A beszélő környezet a fontos. Javítani nem kell. Sőt, tilos. Elég a jó példa.
Az echolália szintén természetes a beszélni tanuló kicsiknél.
Az építő/alkotó játékok mérföldkövek. Akkor is, ha nem kíséri beszéd.
Két éves kor után elkezdődnek a szerepjátékok is. Pl. főzőcske, orvososdi stb.
Logopédiai ellátás ilyen kis korban még nincs.
Nem kell sürgetni. Minden gyereknek más és más a fejlődési tempója.
A család, a megértő, beszélő, és elfogadó környezet a fontos.
Dóri (logopédus/fejlesztőpedagógus)

Ui: két éves kor után jön a dackorszak.Vajon mitől akaratosabb, hisztisebb az átlagosnál? Ezen érdemes lenne elgondolkozni.!!!!
Válasz küldése