szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyermek

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
picúr

Re: szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyerm

Hozzászólás Szerző: picúr »

Kedves Zsuzsi!

Aranyos vagy, köszönöm a jótanácsokat, megfogadjuk mindenképpen. A tanító nénivel én is azt gondolom így utólag, hogy vannak gondjaink, akik nem eminensek, azokkal talán nem úgy és nem annyit foglalkozik mindig, mint kellene, szeretnénk, ...és persze nem várjuk a csemeténktől, hogy kitűnő legyen, csak hogy első-másodikban tanuljon meg jól olvasni-írni, és lehetőleg minél jobban számolni, és mivel látom, ezzel vannak éppen gondjai, mármint az első kettővel, ebben szeretnék neki mindenképp segíteni valahogy... :) az ismerőssel kapcsolatban is igazad lehet, azért gondoltam rá, mert őhozzá máris mehetünk, nem kell sorbanállni, és talán nem ijesztem meg feleslegesen vele a fiamat, mert régen és nagyon jól ismerik egymást, és talán ez segíthet az esetleges problémák könnyebb felismerésében is, ha nem képességbeli gondokról, hanem egyébről van szó, legalábbis remélem. Szakemberként egyébként egészen kiválónak tudjuk, nagy rutinnal, maximálisan bízom benne, a tapintata viszont valóban okozhat gondot, de mindenesetre megkérem majd, hogy legyen egészen őszinte, hátha akkor sem mond majd olyasmit, amit nem szeretnénk hallani. :)

Picúr
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:45-kor.
picúr

.........
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:43-kor.
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Orsi!
Zsuzsi már sok mindenre reagált, ezeket nem akarom megismételni. A módszer, tankönyvcsalád nem rossz, bár a diszlexia-prevenciós (Játékház) a Ti esetetekben szerencsésebb lenne. De ezt előre nem láthatta senki.
Én a problémátokat inkább gondolom pedagógiai jellegűnek, ezért egy átfogó vizsgálat szerencsésebb lenne. Tudom, hosszú a várakozás a nev tan.-okban, és Nektek minden nap számít. Nem lehet más utat keresni?
Sajnos messze laktok, így közvetlenül nem tudok segíteni.
Amit én tennék:
-komplex, átfogó vizsgálat, ennek tükrében:
-mozgásterápia
-az olvasás-írás újratanítása a Játékházzal
-iskola és/vagy tanítóváltás
-ha szükséges, a 2. osztály megismétlése (akkor is, ha év végén a követelményeknek megfelel)
A gyerekek csodákra képesek: be tudják hozni a lemaradást, ha megfelelő segítséget kapnak, vagy cipelik egy életen át a terhet, bármilyen okosak is.
A tanító nénitekről és a "versenyistálló" (bocsánat) stílusú iskolákról pedig sejtitek a véleményemet...
Remélem, nem ijesztettelek meg, sok sikert és várunk vissza!
Üdv: Mari
picúr

Kedves Mari!

Nagyon aranyos vagy, köszönöm a segítséget, és nem ijesztettél meg! Évet egyébként nem feltétlenül akarnék vele ismételtetni, csak ha nagyon muszáj, mert azt hiszem az nagyon összetörné a kicsi lelkét, de ez a játékház dolog nagyon érdekesnek tűnik. Ilyet hol találok, ki csinál ilyet? Ebben tudsz segíteni? Milyen más útra gondolsz? Rövidítésre, vagy nev.tan.-tól független logopédusra, fejlesztésre?

Az eredményeit tekintve egyébként így is még magyarból is nagyjából négyes szinten van, ha változatosak is időnként a jegyei, a többiből pedig egészen kiválóan teljesít, úgyhogy már csak ezért sem tartom a magam részéről szerencsés megoldásnak az évismétlést, de javíts ki, ha tévedek! :) A tavasz és a nyár viszont talán elég hosszú lesz, remélem, hogy meg tudjunk javarészt oldani a kérdést, vagy ez szerinted nagyon kevés? Kapunk egy kedves fejlesztőpedagógus rokontól rengeteg fénymásolt feladatlapot rövidesen, arra gondoltam, hogy az ő instrukciói alapján elkezdjük addig is csinálgatni azokat, amíg egy helybéli szakember kézbe nem veszi a fiatalembert, aztán majd meglátjuk.

A versenyistállós iskolákról pedig nekem is hasonló véleményem van, nem gondoltuk, hogy itt ennyire dúl a versenyszellem, nem emiatt vittük ebbe az iskolába, bármilyen jó képességű gyerek. Talán nem is lenne olyan nagy baj, ha oda bírna figyelni az órákon, de eddig nem nagyon ment neki, talán az utóbbi időben kezd javulni a helyzet... :)

A mozgásterápia az mit takar, és azt ki és hol végezné nála? Elnézést kérek, de nagyon nem vagyok otthon egyenlőre szerencsére ezen a téren! ...és Te merre is vagy helyileg? Zalaegerszeg, Sopron, Győr... vagy azért kicsit közelebb? :D

Köszönök mindent nektek!!!

Orsi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.05.31. 11:55-kor.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Orsi!

Kaptatok egy csomó feladatlapot. Nos a feladatlapok csak arra jók, hogy szolgai módon dolgozzon a gyerek. Ez nem helyettesít semmiféle szakszerű fejlesztést. Ha valaki nem akar dolgozni - bocsánat a kivételnek, - akkor bedob a gyerekek közé feladatlapot. Néha szükség van rá, de nem ez a megoldás!!
A nyár, a szünet arra való, hogy a gyerek pihenjen és nem arra, hogy tanuljon. Te nem veszel ki szabadságot?
A másik nagyon fontos! El kell dönteni, hogy anya vagy, vagy pedagógus aki otthon nyúzza a gyermekét és talán többet ront, mint segít, hiába jóakaratból teszi. Ráadásul még jobban megutálja a gyerek az olvasást, mert mit kér folyton anya?
Nagy mozgás, mozgásterápia: van játszótér, mászóka, labdajáték, és sorolhatnám. Ajtóra csomaglópapír, postaírón.
Finom mozgás: hajtogatás, gyöngyből állatkák fűzése, és közben bele lehet cserkészni egy mesét. Rövidet. Besegíteni az olvasásba. Ezt te olvasod, ezt én, aztán csere. stb....... nem mindjárt a legdrágább dolgok kellenek. Ezek vígan megoldhatóak otthon is. Gondolj a saját gyermekkorodra!
Előttem, Mari is és Zsuzsi is leírták a megoldást.
Én is csak azt tudom mondani.
Lehet, hogy durván hangzik amit írtam, de addig is tessék az egyszerű dolgokból indulni, néha azok célravezetőbbek!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Picur!
A Játékház egy tankönyvcsalád része, de annak használatához szakember és módszertani tudás kell. Egyedül ne kísérletezgess vele, mert többet árthatsz, mint használsz.
Zsuzsi
picúr

Szia Zsuzsi!

Rendben! :) Ígérem, nem fogok! :) Nekünk "Süni" és ha jól emlékszem "nebuló" és más hasonló gyakorlós munkafüzetszerűségeket küldenek majd, amit szerintük egyedül is használhatunk, de javítsatok ki, ha nem, és akkor azt sem kezdjük el egyedül! egyébként most valami megmagyarázhatatlan okból egyszerre hirtelen megtáltosodott a fiatalember, és rögtön két 5-ös helyesírás és szövegértés felmérőt is írt, talán csak egy-két kisebb hibát vétett... :) Lehet, hogy olyan profik vagytok, hogy telepatikusan már orvosoltátok is a gondjainkat? :D (no de a viccet félretéve... elküldték a suliból matekversenyre, ahol egész ügyesen is szerepelt, ez biztos fellelkesítette kicsit a többi nemszeretem tárgy irányába is, hogy ott is tudjon végre valamit felmutatni. ) Azért persze most már mindenképp megmutatjuk a szakembereknek, ha már nekiindultunk a dolognak, hátha lehet fejleszteni rajta könnyen, gyorsan, hogy hipp-hopp utólérje a többieket tényleg majd. :)

Köszi mindent!

Orsi
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Orsi!
Ne haragudj, hét közben lehetetlenség leülnöm a géphez, úgy látszik...
Én sem tartom szerencsésnek, ha együtt gyakoroltok. Először is azért, mert Te anya vagy, az a dolgod, hogy feltétel nélkül szeresd őt (tudom, hogy szereted!), a többit hagyd a "ronda" szakemberekre. Másodszor: az öncélú gyakoroltatás nemhogy nem használ, de kifejezetten ronthat a helyzeten. A szakember sem gyakorol, hanem megkeresi a probléma okát, és fejleszt.
A Játékház tankönyvcsalád a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa, nagyobb könyvesboltokban beszerezhető, de vonatkozik rá a fentebb leírtak. Ez diszlexia-prevenciós módszer, segít megelőzni a tanulási zavarok kialakulását, és számos egyéb előnye is van. (Mi ebből tanítunk.)
Én konkrétan a Kulcsárné-Delacato mozgásterápiára gondoltam (többféle is van) ami az idegrendszer érlelésével segíti megelőzni vagy korrigálni a részképességzavarok kialakulását. (Erről itt-ott olvashatsz a fórumon.)
Igen, sajnos magán útra gondoltam, ha a hivatalosat nincs időtök kivárni. Persze, azért a "hivatalosra" is szükség van.
Gabival általánosságban egyetértek a nyári szünetről. DE: ha a zökkenőmentes továbbhaladás a tét, valamit fel kell áldozni. Én már "szedtem rendbe" egy pont 2-os gyerek szövegértését egy nyár alatt. Napi 1 óra tanulás, hétvége szabad, családi nyaralás szabad. Ebbe azért nem megy tönkre senki. Ha muszáj...
Sopronhoz közelebb lakom, mint Hozzátok...
Mindenre válaszoltam?
Sok sikert, írjál: Mari
picúr

Kedves Mari!

Nagyon aranyos vagy, köszönöm!...és azt hiszem minden kérdésemre válaszoltál, és nagy kár, hogy olyan nagyon messze vagy tőlünk, Te is és a többiek is!!! :D No de megoldjuk! A nyár, ha elég, akkor jól hangzik nagyon, ezt rászánjuk, különösen, ha nem kell sok mindent beáldozni, mint írtad!!! :D ...és nem gyakorolunk itthon, becsszó! :D ...csak kicsit hangosan olvasni és a helyesírási szabályokat a szójegyzékből, amit kaptak a suliban... azt ugye azért lehet? ;)

Orsi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:32-kor.
picúr

Kedves Mindenki!

Köszönöm az eddigi jótanácsokat, és ahogy ígértem, megírom, mire jutottunk... :) Ma jártunk egy gyermekpszichológusnál, aki egy fejlesztőpedagógussal együtt megnézte a kicsi fiamat, és azt mondták mindketten szerencsére, hogy semelyik disz-es probléma nem merül fel nála, kis hiperaktivitás és figyelemzavar mindössze, amit látnak, de egyik sem olyan nagyon vészes, hogy különösebb kezelést igényelne, inkább olvasás-helyesírás fejlesztést javasoltak, amihez kapunk anyagot, és otthon rendszeresen kell csinálnunk, naponta kb. egy negyed-, félórát, nem tartották szükségesnek, hogy hozzájuk hordjam ezért.

Ez igazán nem tűnik vészesnek! :D

Üdv: Mindenkinek!

Picúr
Válasz küldése