szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyermek

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
picúr

szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyermek

Hozzászólás Szerző: picúr »

Kedves Mindenki, aki tud segíteni!

Van nekem egy édes, okos, nagyon értelmes kicsi fiam, aki most másodikos, és tulajdonképpen minden rendben lenne vele, de nagyon nehezen megy neki még mindig az olvasás, szinte kínszenvedés, ha el kell olvasson egy hosszabb szöveget, borzalmas a helyesírása, és az írásképe is, és úgy látom, egyre jobban zavarja a többi tárgy elsajátításában is, hogy nehezebben boldogul az írással, olvasással, mint a többiek. Az összes többi tárgyból minden rendben, ami érdekli, abból egészen kimagaslóan képes teljesíteni, feltéve, hogy van elég ideje, türelme elolvasni az ehhez szükséges dolgokat. Matek dolgozata például sikerült nagyon furcsán még tavaly amiatt, hogy szerintem nem tudott olyan tempóban olvasni, mint a többiek, amíg eljutott, hibátlan volt, a végére viszont, majd a felére nem maradt ideje, a szöveges feladatokat nem tudta olyan gyorsan megcsinálni, mint a többiek, és nem azért, mert a feladatot nem értette, matek versenyre jár... :)

Szóval arra gondoltam, lehet, hogy esetleg mégis diszlexiás lehet, vagy valami más lehet a háttérben, és azért megy neki nehezebben a dolog, de az is lehet, hogy egyszerűen ezek a pórias földi dolgok nem érdeklik, és lusta megtanulni rendesen az alapvető dolgokat. Szakember szemmel ez nyilván egyértelmű lehet, vagy legalábbis egyértelműbb, mint nekem. Oviban, iskola előtt nem szűrték ki semmilyen szempontból, azt mondták, tökéletesen iskolaérett, szuper gyerek! :) Egyébként minden érdekli, nagyon kreatív, nagyon ügyes, állandóan csinál valamit, egy percre sem pihen, vagy fizikailag, vagy agyilag mindig rendkívül elfoglalt, és borzasztó sokat beszél, ha ez segít helyretenni esetleg a dolgokat. :)

A tanulás viszont rendkívül sok küzdelemmel jár időnként, különösen, ha olvasás is szerepel a napi penzumban, ezért nagyon örülnék, ha tudnék neki segíteni, úgyhogy ha valaki tud módot rá, és van kedve megosztani velem, hogyan, nagyon örülnék neki, szívesen várok minden jótanácsot!

Köszönöm előre is!

Picúr
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:47-kor.
Dóri

Re: szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyermek

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Hali!
Nem lehet, hogy a kicsi fiad hiperaktív? Gyanús az utolsó pár mondatod. (Meg a többi is.)
És a disz...probléma? Kizárta már valaki? Mert ugye ez is fennállhat.
Persze ez nem jósda meg találgatni sem akarok. Látatlanba nem lehet mondani semmi érdemlegeset.
Egy vizsgálatot megérne. Szerintem. Sőt!!!
Dóri
picúr

Szia!

Gondoltam rá én is már, de hivatalosan nem mondta senki eddig, sem ezt, sem azt, pedig az oviban állítólag szűrték őket, de papírt nem láttam róla. Mindenesetre gondoltam megmutatom szakembernek, csak nem akartam megijeszteni, nem akarok benne semmilyen betegségtudatot vagy ilyesmit kelteni. Gyerek pszchológushoz vigyem, az jó? vagy logopédus, ki foglalkozik ilyesmivel? Ezért is írtam, hogy légyszi segítsetek! :)

Picúr
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Kell, hogy legyen iskolai logopédus.
Be kellene jelentkezni vizsgálatra.
A Nevtan a második lépés.
Ha van a közelben EGYMI, az elintézheti egy lépésben. Nálunk ez a rendszer.
Dóri
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Igazat adok Dórinak, menjetek vizsgálatra. De egy kérdés felmerült bennem.
Megtanították a fiadat "rendesen" olvasni? Nekem az tűnt fel, hogy
nehezen megy neki még mindig az olvasás, szinte kínszenvedés, ha el kell olvasson egy hosszabb szöveget, borzalmas a helyesírása,
Ez nem csak diszlexiára utalhat.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kedves Picur!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, de most rövid leszek, mert az előbb írt levelem "elszállt". Szóval nem értem, a tanító néni miért nem indította el a vizsgálatot? Tán csak nem arra várt, hogy a tanulási problémák mellett magatartásiak is kialakuljanak?!
Jelentkezz be minél előbb a Nevelési Tanácsadóba, mert a várólista hosszú, az ügyintézés lassú (sajnos, tapasztalat), és ha az idei tanévben már nem is, a jövő év elején tisztán lássátok a problémát és a megoldást.
Addig is gyakorolhattok otthon, de ne az olvasókönyvből sulykoljátok a tananyagot, hanem keress valami nagy betűs, rövid mesés, sok képes, normális mesés mesekönyvet, amiből olvashat, és amiben látja, hogy halad a szövegben, szóval sikerélménye van. Ne legyen a könyv fényes lapú, mert attól nekem is kiugrik a szemem!
Tudatosíts benne, hogy nem "bűnös, buta vagy rossz", mert ezek a kisgyerekek az egész vizsgálati folyamatból ezt szűrik le.
És ami a jövőben a legfontosabb lesz: ha a diagnózis alapján fejlesztő foglalkozásokon kell részt vennie a kisfiadnak, tudd és követeld: ezek nem egyenlőek a tanító néni által szívvel-lélekkel vezetett korrepetálásokkal!!! A fejl. foglalkozást fejlesztő- vagy gyógypedagógus tartja, és nem a tananyagot préseli a fejecskékbe. Sajnos, ma a kollégák nagy része még mindig nem látja a tantárgyi korrepetálás és az egyéni fejlesztés közti különbséget, a gyereknek viszont nagyon nem mindegy, melyiket kapja!
Szurkolok nektek!
Zsuzsi
picúr

Re: szeretnék tanácsot kérni - nehezen tanul olvasni a gyerm

Köszönöm Mindenkinek a tanácsokat! :)

Ami pedig a magatartását illeti, nem állítanám, hogy nem panaszkodnak, kisebb kihagyásokkal, amikor rádörrenünk, hogy azért ezt mégsem így kellene, mindig azt panaszolják a tanítónénik, hogy állandóan beszél, kommentálja, amit csinál, és zavarja a többieket, bohóckodik. Szeret a középpontban lenni, szerepelni, de csak akkor, amikor nem kellene. Az utóbbi időben sokat javult a helyzet, de mindig visszatér a probléma sajnos, ezért is gondoltam, hogy mindenképp segíteni kellene rajta valahogy, hogy megtalálja a helyét végre az iskolában, és ne csak jól érezze magát, hanem igyekezzen valami iskoláshoz hasonló módon viselkedni, tanulni stb.

A tanító néni dolgot nem tudom. Gondoltam már rá én is, hogy nincs elég idejük egy-egy gyerekkel foglalkozni, és aki nem kooperál rendesen, nem eminens, azzal kevésbé foglalkoznak, és nem is veszik annyira észre, ha lemarad, különösen ha az okosabbak közé tartozik, mint az én kicsi fiam. Az eredményei nem olyan rosszak, de ennél sokkal többet is tudna, ha akarna, de nem nagyon akar. A betűket sem helyesen tanulta meg írni, itthon tanítottam meg neki, merre indítsa a kerek betűket, a számok közül is párat egészen fonákul ír, ezt talán a tanítónéninek észre kellett volna vennie, de nem úgy tűnik, pedig jó szakembernek tartják egyébként, ezért is vittük hozzá a gyerkőcöt.

Gyakorolni pedig szoktunk, mindenfélét olvasunk, ami érdekli, de még ami nagyon érdekli, azt is nagy rábeszéléssel kezdi el gyakran, és szeretné, ha mégis inkább mi olvasnánk el neki, persze nem tágítunk általában, hacsak nem nagyon apróbetűs dologról van szó. :)

Picúr
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:51-kor.
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Picúr!
Egyetértve az előttem hozzászólókkal, elég összetettnek tűnik kisfiad problémája.
Én is feltenném a kérdést (de minek?) : kinek mikor kellett volna észrevenni a jeleket?!
Szerintem sem tanították meg a kicsit olvasni és írni, akár diszes, akár nem. Milyen módszer szerint, milyen tankönyvcsaládból tanulnak? Hány fős az osztály? Netán tagozatos? A "felkapott" tanító néni sajnos nem mindig jön be...
Szerintem is sürgős átfogó vizsgálat szükséges, nem a "betegségtudat" kialakítása miatt, hanem, hogy sürgősen segítséget kajatok. Tudom, mindenhol hosszú a várakozási idő, de nem lenne jó, ha így menne 3-ba. Szabad tudni, hogy merre laktok?
Semmi sem késő, nem szabad megijedni, de a problémát sem szabad hárítani.
Sok sikert: Mari
picúr

Kedves Mari!

Most csak nagyon röviden tudok írni... Debreceniek vagyunk, szótagolva tanultak olvasni, Apáczai-s és tankönykiadós könyvekből, 29-en vannak, és csupa jó képességű, átlagosnál talán értelmesebbnek tűnő gyerek, ahol nehéz kitűnni csak az eszével, szorgalom is kell, sok, a jó eredményekhez, igazi elismeréshez. Van egy kedves gyerekpszichológus imerősünk, neki felvetettem, hogy megmutatnám, szívesen megnézi. Ennyire jutottam eddig. :) Most rohannom kell, de szívesen válaszolok később, ha vannak még kérdéseid! :)

Orsi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.04.14. 13:52-kor.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kedves Picúr!
A tanulási problémáknak nagyon sok oka lehet: lehet képességzavar, de nagyon sokszor külső tényezők okozzák: a gyerek számára nem megfelelő tankönyvek (bár az apáczaisra nem szoktak panaszkodni), az osztálytársak, az otthoni gondok, és lehet a tanító néni is!!! Mert azért én megkérdőjelezem annak a tanárnak a nagyszerűségét, aki csak az iskolai teljesítménye alapján ítéli meg a tanítványait! Az ilyen tanár tananyagot tanít és nem gyereket, rengeteg lelki sérülést okoz, a felsőben szakbarbárnak nevezik.
A másik: úgy látom, valami "elit" osztályba jár a kisfiad. Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy nem a kitűnő tanulókból lesznek a kitűnő felnőttek.
Ezért tehát még egyszer azt tanácsolom, hogy a lehető legrövidebb időn belül indítsd meg a hivatalos eljárást is (nev. tan.), mert csak így lesz esélyetek, hogy tisztán lássátok a problémát, és lehetőségetek arra, hogy szeptemberben már ennek tudatában indulhasson a 3. osztályba.
Az ismerős pszichológus szakértelmében nem kételkedhetek, de tudd: sokszor az ismerőseink, barátaink tapintatból nem mondják el a teljes igazságot, ezért feltétlenül kérd az objetív vizsgálatot is!
Zsuzsi
Válasz küldése