megkésett beszédfejlődés?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
driszko

Re: megkésett beszédfejlődés?

Hozzászólás Szerző: driszko »

Kedves Babyface!

A kérdésedre válaszolva: inkább akadályozott beszédfejlődésről van szó a Ti esetetekben, mint megkésett beszédfejlődésről. Hogy mi okozza? Sok minden lehet: öröklött dolog is, de szerezhette is. Most nem is feltétlenül ezen kell rágódni, hanem valahogyan minél előbb terápiát kezdeni.
El lehetne menni az Országos Beszédvizsgálóba. Ő adhat papírt, s akkor az oviban köteles ellátni a logopédus.
Sajnos nem tudok logopédust ajánlani - esetleg ha megírod, hogy helyileg hol vagytok, akkor talán körbe tudunk nézni. Heti 2 óra minimum kéne, s hallottam (főleg a főváros környékén) óriási óradíjakról. Vidéken azért megfizethetőek a jó szakemberek is.

És még valami! Nem szabad összehasonlítani a két gyereket! Valószínű, hogy az 5 éves kellően értelmes ahhoz, hogy saját maga is észrevegye, nem úgy beszél, mint a testvére (pl. a kisöcsit mindenki érti, Őt meg nem). Ez további problémák forrása lehet, úgyhogy csak nagyon óvatosan!
picúr

Hozzászólás Szerző: picúr »

Nagyon megörültem, hogy megtaláltam ezt az oldalt, és rögtön szeretnék is segítséget kérni!

Decemberben múlt két éves a kisfiam, aki még mindig nem nagyon akar verbálisan kommunikálni sajnos. Egyáltalán nem beszél, illetve csak elvétve hajlandó, ha nagyon muszáj egy-egy szót mondani, és abban sem vagyunk mindig biztosak, hogy érti-e amit mondunk neki, pedig minden más téren nagyon ügyes, okos kisfiúnak tűnik. Tegnap már a bölcsiben is szóltak, hogy valami nincs rendben vele, mert mindent egészen máshogy csinál, mint a többi vele egykorú gyerek, és megmutathatják-e szakembernek, amivel jól rám ijesztettek. (január óta, két és fél hónapja bölcsis)

Én szeretném azt gondolni, hogy csak kicsit megkésett a beszédfejlődése, de egyre több minden bizonytalanít el, és már igazán nem tudom, mit gondoljak. :(

Kérem segítsenek akár megnyugtatni, akár megfelelő szakemberhez irányítani, ha szükséges, mert szeretnénk mindenben segíteni a kicsinek, amiben csak tudunk!

Köszönöm előre is a segítségüket! Üdvözlettel: Picúrék
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.05.11. 11:37-kor.
driszko

Kedves Picúrék!

2 éves fiú gyermek esetében én mindig türelemre intem a szülőt. Meséljenek, beszéljenek sokat, lehetőleg rövid mondatokban, kissé túlartikulálva, úgy, hogy a gyermek is lássa a szülők száját. Sugározzanak nyugalmat, kedvességet, türelmet, ne érezze az apróság úgy, hogy neki teljesítenie kell valamit. A szótöredékeket is erősítsék meg: pl: "me" - "Mesét szeretnél? Máris kapcsolom. " Ne zsarolják, ne büntessék.

Nem kell megijedni attól sem, ha megmutatják a szakembernek. Nekem is naponta mutogatnak. Ez a dolgunk. Nekik az, hogy megmutassák, nekem az, hogy megnézzem. Minél előbb derül fény a problémára, annál sikeresebb, eredményesebb a terápia. Kizártnak tartom azonban, hogy egy 2 éves fiú gyermek "nem beszélését" (ha minden más rendben működik) kórosnak tartsák.
picúr

Hozzászólás Szerző: picúr »

Kedves Adrienn!

Köszönjük a bátorítást és a jótanácsokat!

Picúrék
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picúr 2010.05.11. 11:38-kor.
berrego

Hozzászólás Szerző: berrego »

sziasztok,
én is szeretnék segítséget kérni 4 éves kisfiammal kapcsolatban. ő a második gyermekünk (mindkettő fiú. a nagyobbik másfél évesen teljes mondatokban beszélt). a kicsivel szülés környékén voltak problémák. (méhen belüli retardációt írtak kis súlya miatt). egy éves múlt amikor elkezdett önállóan járni... még két évesen is rengeteget esett. beszéde háromévesen indult el, de a mai napig nem beszél tisztán és helyesen.
voltunk neurológián -ahol 3 m. sétáltatás után közölték h. nincs semmi baja. hallásvizsgálaton, ahol enyhe csökkenést állapítottak meg, de azt mondták ez nem okozza a beszédzavart. az óvodában nem foglalkoznak vele -mondván majd nagycsoportban-, én viszont szeretnék előbbre jutni és nem merek, nem akarok addig várni. itt olvastam különféle mozgásterápiákról, aminek majd szeretnék utánajárni. mi nagykáta vonzáskörzetében lakunk, esetleg tud vki vmit javasolni, tanácsolni?
előre is köszönöm
ildi
buduczki lászloné

Hozzászólás Szerző: buduczki lászloné »

SZIASZTOK.ÉVA VAGYOK CSONGRÁDROL:Én a 3 dik gyermekemet 42 évesen szültem semmi problémám nem volt a terhességem alat.Egészséges fiu gyeremeket hoztam a világra .de 30szonál nem tud mondani többet,vas.és vérszegény,nem tudom mit tegyek sok oldalt olvastam és találtam egy olyant, ami gátolja a beszéd fejlődését ez esetbengyogyszert szed C- vitamin,Maltefor szirupot,és Folsavat.50% kot igértek,hogy meg tanul beszélni mindenben hátrányos marad.Aggodom nagyon nem tudom mi tévőlegyek.PICI fiam sulya a szúletéskor3900kg volt,hossza 53cm,KÉrem válaszoljon valaki nekem.KÖSZÖNÖM:
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Csak két kérdésem lenne: hány éves a kisfiad, és a hallását vizsgálták már?
No, meg egy jótanács: amíg nem tudsz pontos diagnózist, ne olvasgass az általad vélt problémáról semmit, mert csak felzaklatod magad!
komkatus

Hozzászólás Szerző: komkatus »

A segítségeteket szeretném kérni. Pécelről írok, kislányom októberben lesz öt éves, tavaly szeptemberben kezdte az óvodát. Kb. másfél éves koráig szépen alakult a beszéde (egy évesen ment a vau, baba, autó, apu) majd megtorpant a dolog. Nem fejlődött a beszéde, azt a pár szót használta, de mutogatva kommunikált és mindent megértett. Olvasni, mesélni, mondókázni nem lehetett vele, nem igazán kötötték le a dolgok, lényegében csak izgett-mozgott rohangált. De iszonyú vidám, jókedélyű kislány. Mind a háziorvos, mind védőnő nyugtatott, hogy ne aggódjak. Három éves korára egész sok szót tudott, meg egy-két szavas mondatokat, de a szavak hangjait felcserélte, nem jól mondta, meg sok végét lehagyta. Ezért elmentünk hallásvizsgálatra, ahol megállapították, hogy a hangok eljutnak a fülébe, tehát a hallása jó. Nyugtattak, hogy még kicsi, ha nem látjuk jelét, hogy nem hall (nem hallgatja hangosan a tévét pl. ) ne aggódjunk. Ekkora már megszerette Kata a meséket, mondókákat, a ""saját nyelvén" vissza is tudta őket mondani, megnyugodtunk. Egy nap azonban, mikor nem értettem valamit, amit mondott, kifakadt: buta beszéd, nem megy. Meglepődtem, hogy ennyire bántja, hogy nem tudja magát megértetni, ezért kerestünk logopédust (Budán sikerült), aki megkésett beszédfejlődést állapított meg, és tanácsolta, hogy az óvodában feltétlenül foglalkozzanak vele, akkor behozza a lemaradást. Szeptemberben indult az ovi, ott "megnézték", és azt mondták, hogy teljesen megfelel a korának a beszéde (ekkor már mondott mondatokat, a ragozást még nem használta), majd középsőben elég lesz foglalkozni vele. Kerestünk ismét (helyben, Pécelen) magánlogopédust, az ő véleménye is az volt, hogy még ráérünk várni. Télen sok betegség miatt, véletlen folytán eljutottunk egy Proetz módszert használó orvoshoz, aki az arcüregében letapadt, besűrűsödött váladékot talált és elmondta, hogy gyakorlatilag a finomhangokat nem hallja, ezért kutyulta a betűket. És a tévét pl. nem hangosította fel, hanem közelebb ült hozzá. Kitisztították a váladékot és észrevehetően jobban vissza tudja adni a szavakat. Azonban érte őt nagyobb megrázkódtatás, három hétig volt kórházban, mastoiditis (csecsnyúlványgyulladás) miatt kétszer műtötték. Ez nagyon megviselte, négy hete engedték haza. Kb. két hete elkezdett dadogni, ha valamit gyorsan akar mondani vagy izgul. Úgy érzem a beszéd is újra megtorpant. Elnézést a hosszú levélhez, igyekeztem alaposan leírni a problémát.
Azt szeretném megtudni, hogy forduljunk-e szakemberhez, ha igen milyen terápiát javasoltok, merre induljunk?
Köszönöm: Katalin
driszko

berrego írta:sziasztok,
én is szeretnék segítséget kérni 4 éves kisfiammal kapcsolatban. ő a második gyermekünk (mindkettő fiú. a nagyobbik másfél évesen teljes mondatokban beszélt). a kicsivel szülés környékén voltak problémák. (méhen belüli retardációt írtak kis súlya miatt). egy éves múlt amikor elkezdett önállóan járni... még két évesen is rengeteget esett. beszéde háromévesen indult el, de a mai napig nem beszél tisztán és helyesen.
voltunk neurológián -ahol 3 m. sétáltatás után közölték h. nincs semmi baja. hallásvizsgálaton, ahol enyhe csökkenést állapítottak meg, de azt mondták ez nem okozza a beszédzavart. az óvodában nem foglalkoznak vele -mondván majd nagycsoportban-, én viszont szeretnék előbbre jutni és nem merek, nem akarok addig várni. itt olvastam különféle mozgásterápiákról, aminek majd szeretnék utánajárni. mi nagykáta vonzáskörzetében lakunk, esetleg tud vki vmit javasolni, tanácsolni?
előre is köszönöm
ildi

Kedves Ildi!

A "tiszta beszéd" 5 éves korban várható el a gyermektől - persze még ekkor is megengedett néhány hang (r, ty, gy, ny) torz ejtése. Tehát ha a gyermeked négy évesen nyelvtanilag helyesen beszél (jól ragoz), illetve a következő hangok megjelentek a beszédében: k, g, f, v, sz, z, c, a, á, e, é, i, o, u, t, d, b, p, m, n akkor nincs olyan nagy baj. Ettől függetlenül nagyon jónak tartom, hogy mozgásterápiára járjatok. Keressétek fel a családsegítő szolgálatot, illetve az ovikat, iskolákat, biztosan tudnak ajánlani valakit.
driszko

buduczki lászloné írta:SZIASZTOK.ÉVA VAGYOK CSONGRÁDROL:Én a 3 dik gyermekemet 42 évesen szültem semmi problémám nem volt a terhességem alat.Egészséges fiu gyeremeket hoztam a világra .de 30szonál nem tud mondani többet,vas.és vérszegény,nem tudom mit tegyek sok oldalt olvastam és találtam egy olyant, ami gátolja a beszéd fejlődését ez esetbengyogyszert szed C- vitamin,Maltefor szirupot,és Folsavat.50% kot igértek,hogy meg tanul beszélni mindenben hátrányos marad.Aggodom nagyon nem tudom mi tévőlegyek.PICI fiam sulya a szúletéskor3900kg volt,hossza 53cm,KÉrem válaszoljon valaki nekem.KÖSZÖNÖM:

Kedves Éva!

Először is: nyugodjon meg! Annyira izgatott az írása, hogy bizony nehezen tudom kihámozni a lényeget belőle. Az előttem szólók már kérdezték, de összeszedem egy csokorba, hogy milyen információra lenne szükségünk a tanácsadáshoz:
1. Hány éves most a gyermek?
2. A másik két gyermeknek van valamilyen tanulási nehézsége?
3. Miféle gyógyszer van, ami gátolja a beszéd fejlődését? (Én ilyenről még nem hallottam!)
4. Ki ígérte, hogy 50%-ban tanul meg beszélni? Voltak valahol vizsgálaton?

Szívesen segítünk, de ezen válaszok nélkül nem megy.
Válasz küldése