megkésett beszédfejlődés?
-
Palingenia
megkésett beszédfejlődés?
Segítséget szeretnék kérni. Szolnokon élünk, kislányom márciusban lesz 2 éves, és az égvilágon semmit nem mond még, csupán a ba-ba-ba-ba, lá-lá-lá szótagokat ismételgeti, és azt sem túl rég óta. 8 hónapra született, de 3100 g testsúllyal. Formarakosgatás, legozás, tárgyak ki-berakása nagyon érdekli, illetve bilizés közben lapozgatjuk a képeskönyveket és én minden egyes oldalon mindom az állat, tárgy nevét, az állat hangját. Néhány tárgy érdekli a könyvből: labda, kutya. Ilyenkor érdeklődve várja, hogy mondjam a nevét, hangját. Ha valami akar, akkor azt ruhahúzgálással, karnyújtással, odabújással, hangos rikkantásokkal jelzi. A szemkontaktussal is bajok voltak, mostanra értük el, hogy a szemünkbe nézzen, de most sem nevezhetném általánosnak. A zenét imádja, azonban a mondókázás, dalolgatás nem köti le a figyelmét. Kell-e aggódnunk, vigyük-e szakemberhez, ha igen kit, milyen intézetet ajánlanak? Segítségüket előre köszönöm
-
driszko
Re: megkésett beszédfejlődés?
Ez még nem kóros beszédfejlődés!!!! Persze, mint édesanya, biztosan aggódik. Decemberben felkeresett engem egy "hasonló cipőben járó" család - a kisfiú 2 éves volt (aznap volt a szülinapja) - és egyáltalán nem beszélt. Az orvosok le is írták, hogy ez milyen súlyos probléma. Alig tudtam megnyugtatni a szülőket, nem tartottam szükségesnek a terápiát, de ők mégis ragaszkodtak hozzá. Azóta 7 alkalommal találkoztunk - a kisfiú szókincse ugrásszerűen megnőtt, szinte minden szót mond, sőt, rövid mondatokat is - bohóc ül. Ezt én nem a terápia eredményének, hanem a gyermek fejlődésének tudom be - lehet, hogy nélkülem is itt tartana. Épp a napokban elevenítettük fel a szülővel közösen, hogy mennyire meg voltak ijedve. Erre az anyuka válasza: "Nem is tudom, mit gondoltam - hiszen nem láttam még olyan embert, aki nem tanult volna meg előbb vagy utóbb beszélni"
Ezzel nem akarom a problémáját elbagatelizálni. Érdemes lenne hallásvizsgálatot kérni, illetve felkeresni egy logopédust - konzultációs céllal. Ő el tudná mondani, hogy otthon esetleg mivel segítheti kislánya beszédfejlődését.
Ezzel nem akarom a problémáját elbagatelizálni. Érdemes lenne hallásvizsgálatot kérni, illetve felkeresni egy logopédust - konzultációs céllal. Ő el tudná mondani, hogy otthon esetleg mivel segítheti kislánya beszédfejlődését.
-
Vendég
Kedves Adrienn, köszönöm szépen tanácsát, megnyugtató szavait. Megfogadom tanácsát.driszko írta:Ez még nem kóros beszédfejlődés!!!! Persze, mint édesanya, biztosan aggódik. Decemberben felkeresett engem egy "hasonló cipőben járó" család - a kisfiú 2 éves volt (aznap volt a szülinapja) - és egyáltalán nem beszélt. Az orvosok le is írták, hogy ez milyen súlyos probléma. Alig tudtam megnyugtatni a szülőket, nem tartottam szükségesnek a terápiát, de ők mégis ragaszkodtak hozzá. Azóta 7 alkalommal találkoztunk - a kisfiú szókincse ugrásszerűen megnőtt, szinte minden szót mond, sőt, rövid mondatokat is - bohóc ül. Ezt én nem a terápia eredményének, hanem a gyermek fejlődésének tudom be - lehet, hogy nélkülem is itt tartana. Épp a napokban elevenítettük fel a szülővel közösen, hogy mennyire meg voltak ijedve. Erre az anyuka válasza: "Nem is tudom, mit gondoltam - hiszen nem láttam még olyan embert, aki nem tanult volna meg előbb vagy utóbb beszélni"
Üdvözli,
Bíró Réka
-
csurika71
Sziasztok ! Kisfiam 6 éves lesz májusban.Nagyon okos értelmes kisfiu csak nem beszél érthetően tisztán...Az ovodában jeleztem már a múltévben, hogy segítségre lenne szükségem mert lassan iskola köteles és a beszédén javítani kell. Akkor leráztak, hogy csak a nagycsoportosokat tudják szűrni így nemkerültünk bele a logopédiai csoportba. Szeptemberben ( pár hónappal később ) az ovónő szólt, hogy a kisfiut vigyem el a beszédvizsgálóba.. ahol diffúz diszláliát..állapítottak meg nála.Beszédfogyatékossága révén heti 3 alkalommal írtak neki elő logopédiai kezelést, de mindezidáig az ovodában semmi sem történt..nem jár a logopédushoz mert nincs rá idő.. talán majd szeptemberben..mondják. Szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit tegyek.. Várjak e az ovodai logopédusra vagy induljak el a magam feje után és keressek egy megfizethető logopédust a kisfiam számára. Segítségeteket előre is köszönöm.. Jutka
-
driszko
Kedves Jutka!
Az óvoda köteles ellátni a kisfiadat. A jegyzőhöz menj! A diffúz diszlália egy év alatt nem "gyógyul" meg. A logopédusnak kötelessége bevenni őt!!!! Hol laktok? Nálunk a "papíros gyereket" kötelező bevenni a terápiába, függetlenül attól, hogy milyen csoportos.
Ha nem akarsz konfrontálódni, akkor pedig marad a magánút. Ez azonban nem lesz olcsó mulatság. Min. 2000 Ft/óra - ez hetente 3X. A heti 1 foglalkozásnak túl sok értelme nincs, minimum kétszer el kellene vinned.
Az óvoda köteles ellátni a kisfiadat. A jegyzőhöz menj! A diffúz diszlália egy év alatt nem "gyógyul" meg. A logopédusnak kötelessége bevenni őt!!!! Hol laktok? Nálunk a "papíros gyereket" kötelező bevenni a terápiába, függetlenül attól, hogy milyen csoportos.
Ha nem akarsz konfrontálódni, akkor pedig marad a magánút. Ez azonban nem lesz olcsó mulatság. Min. 2000 Ft/óra - ez hetente 3X. A heti 1 foglalkozásnak túl sok értelme nincs, minimum kétszer el kellene vinned.
-
driszko
Még egy kérdés: szeptemberben megy iskolába a fiad? Nagyon fontos mielőbb elkezdeni a terápiát, hiszen a hibás beszédre nem tud ráépülni az olvasás-írástanulás. Ha nem megy iskolába, akkor is S.O.S foglalkozás kell! Nem viccből írta rá a beszédvizsgáló a heti 3 órát. Ne hagyd magad!!!
-
EszZsÓ
Segítséget szeretnék kérni. Egy kisfiúról van szó. 4 éves és alig beszél. Egy hónapja indult meg a beszéde (addig mutogatással kommunikált). Néhány szót már biztonsággal használ, de ez kevés (kb.20 szó). Illetve tőmondatokban beszél. Én úgy látom jócskán le van maradva a korához képest...sőt tudomásom szerint ez a későbbiekben problémát jelenthet a tanulási folyamatnál, stb. Az anyuka tanácstalan, és nem is igazán foglalkozik vele. Úgy gondolja majd megindul. Mi a teendő ilyen esetben? Szerintem mindenféleképpen meg kellenne vizsgálnia a gyereket a Szakértői bizottságnak. Önnek mi a véleménye? És hogyan lehet egy ilyen vizsgálatot kezdeményezni? A szülőnek, vagy a gyerekorvosnak vagy az óvonőnek a feladata jelezni a problémát?
A válaszát előre is köszönöm!
Eszter
A válaszát előre is köszönöm!
Eszter
-
driszko
Eszter!
Az óvodába jár logopédus? Ki látja el a beszédhibás gyerekeket? Elsőként neki kellene megmutatni. Valóban megkésettnek tűnik ez a beszédfejlődés, de ha semmilyen szervi vagy értelmi akadály nincs, akkor ez a lemaradás iskolás korig behozható. Így persze nehéz, hogy a szülő nem érzi a problémát
. Szóval nézze meg a logopédus - elképzelhető, hogy szakértői bizottsághoz kellene küldeni a gyermeket. De ez csak szülői beleegyezéssel lehetséges! Tehát mindenképpen jól meg kellene indokolni, mert a szülő nem fogja elvinni.
Az óvodába jár logopédus? Ki látja el a beszédhibás gyerekeket? Elsőként neki kellene megmutatni. Valóban megkésettnek tűnik ez a beszédfejlődés, de ha semmilyen szervi vagy értelmi akadály nincs, akkor ez a lemaradás iskolás korig behozható. Így persze nehéz, hogy a szülő nem érzi a problémát
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Adrienn!
Úgy tudom, hogy nem kell a szülő beleegyezése. Ha az óvoda elküldi, akkor a szülőnek kötelessége elvinnie a vizsgálatra. Ha nem teszi, akkor a jegyző jár el az ügyben.
Úgy tudom, hogy nem kell a szülő beleegyezése. Ha az óvoda elküldi, akkor a szülőnek kötelessége elvinnie a vizsgálatra. Ha nem teszi, akkor a jegyző jár el az ügyben.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
karnismari
Már az óvoda sem küldheti közvetlenül az óvodásokat a szak. bizottsághoz, csak a pedagógiai szakszolgálathoz. Ha ők javasolják, akkor kérheti az óvoda a Tü.16-os nyomtatványon a vizsgálatot. Mellékelni kell a szakszolgálat véleményét és az orvosi-védőnői 5 éves státuszlapot. Mindkettőt (Tü., státusz) alá KELL íratni a szülővel!!! Ez a hivatalos út. Itt jöhet a jegyző, ha a szülő nem viszi el a gyerekét. (De lehet, hogy csak 5 éves, tanköteles kortól lehet kötelezni, ebben nem vagyok biztos.)
A másik út, ha járható: a szülő 2 sorban közvetlenül kéri a vizsgálatot a szakértői bizottságtól, akkor fogadni kell őket.
Üdv.: Mari
A másik út, ha járható: a szülő 2 sorban közvetlenül kéri a vizsgálatot a szakértői bizottságtól, akkor fogadni kell őket.
Üdv.: Mari