A szakértői véleményeken egyre többször jelenik meg diagnózisként a mentális szubnormalitás kifejezés. Olyan gyerekeknél is előfordul, akik eltérő tanterv szerint integrált formában tanulnak, illetve olyanoknál is, akik csak 1 tantárgyból folytatják eltérő tanterv szerint tanulmányaikat. Ezeknél a szakvéleményeknél nem szerepel, hogy SNI a, csak azt írják oda, hogy a gyermek sajátos nevelési igényű. Kérdésem, hogy az enyhe ért. fogy. gyermekekre járó normatíva rájuk is igénybe vehető vagy csak akkor lehet igényelni, ha enyhe mentális retardáció van a véleményen. Most ez nem mindegy, hiszen az enyhe értelmi fogyatéos tanulók és az SNI a tanulók után nem ugyanannyi normatíva jár. Hol találok erre pontos útmutatást?
öszönöm a segítséget! Domi
mentális szubnormalitás
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Re: mentális szubnormalitás
Kedves Domi!
1. Szociokulturális kórokok.
Elhanyagolt gyermekek általában szegényes intellektuális fejlettségűek. Komoly mentális szubnormalitást idézhet elő.
2. Genetika.
A genetikai eredetű mentális retardáltak között el lehet különíteni a familiáris kóreredetű mentális szubnormálisok csoportját.
3. Súlyos mentális retardáció (20-34 közötti IQ)
Ide tartozik a súlyos mentális szubnormalitás és a súlyos oligofrénia.
Felsoroltam 3 okot. Ezek különféle súlyossági fokok akik után valóban több normatíva jár. Bár ők, mind SNI/A-sok vagyis sajátos nevelési igényű gyermekek ", A" csoportjába tartoznak.
Azok a gyerekek akik "simán" SNI-sek, azok lesznek a sajátos nevelési igényű "B"-sek vagyis a diszesek. /SNI/B/
Minden SNI/A és SNI/ B gyerek után ugyanannyi a normatíva, a statisztikában nincsen külön választva.
A szakértő vélemények trehányak, kérjél pontosítást, mert több mindent kell a véleményeknek tartalmaznia. Pl. azt is, ki fejlesztheti a gyereket, heti hány órában stb.....
Kérd ezek pótlását! MÁK ellenőrzésnél nagyot lehet csúszni!
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc. ... 1000169.TV
Itt bővebben olvashatsz a normatíva összegéről, pontosan megadja a törvény.
1. Szociokulturális kórokok.
Elhanyagolt gyermekek általában szegényes intellektuális fejlettségűek. Komoly mentális szubnormalitást idézhet elő.
2. Genetika.
A genetikai eredetű mentális retardáltak között el lehet különíteni a familiáris kóreredetű mentális szubnormálisok csoportját.
3. Súlyos mentális retardáció (20-34 közötti IQ)
Ide tartozik a súlyos mentális szubnormalitás és a súlyos oligofrénia.
Felsoroltam 3 okot. Ezek különféle súlyossági fokok akik után valóban több normatíva jár. Bár ők, mind SNI/A-sok vagyis sajátos nevelési igényű gyermekek ", A" csoportjába tartoznak.
Azok a gyerekek akik "simán" SNI-sek, azok lesznek a sajátos nevelési igényű "B"-sek vagyis a diszesek. /SNI/B/
Minden SNI/A és SNI/ B gyerek után ugyanannyi a normatíva, a statisztikában nincsen külön választva.
A szakértő vélemények trehányak, kérjél pontosítást, mert több mindent kell a véleményeknek tartalmaznia. Pl. azt is, ki fejlesztheti a gyereket, heti hány órában stb.....
Kérd ezek pótlását! MÁK ellenőrzésnél nagyot lehet csúszni!
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc. ... 1000169.TV
Itt bővebben olvashatsz a normatíva összegéről, pontosan megadja a törvény.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
domi
Kedves Gabi!
Köszönöm a választ. Pontosítást fogok kérni. Igazad van, sajnos 1 bizottságon belül is eltérőek a vélemények.
Domi
Köszönöm a választ. Pontosítást fogok kérni. Igazad van, sajnos 1 bizottságon belül is eltérőek a vélemények.
Domi
-
dudikopf
Kedves Gabi és Domi!
Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Én is beleestem ebbe a hibába de hála nektek időben korrigáltam. És ami vicc: Írtam a SZB-nak, két olyan gyerekem is van akinek a diagnózisa mentális subnormalitás. A válaszban, miután áttanulmányozták a gyerekek szakértői véleményét, az egyiket enyhe értelmi fogyatékosnak, a másikat csak "simán" SNIa-nak nyilvánítottak. Akkor most szeretném megkérdezni, hogy a Közoktatási Törvény alapján ki minősül enyhe értelmio fogyatékosnak!
Még egyszer: Köszönöm!!!
V.B.Zsuzsi
Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Én is beleestem ebbe a hibába de hála nektek időben korrigáltam. És ami vicc: Írtam a SZB-nak, két olyan gyerekem is van akinek a diagnózisa mentális subnormalitás. A válaszban, miután áttanulmányozták a gyerekek szakértői véleményét, az egyiket enyhe értelmi fogyatékosnak, a másikat csak "simán" SNIa-nak nyilvánítottak. Akkor most szeretném megkérdezni, hogy a Közoktatási Törvény alapján ki minősül enyhe értelmio fogyatékosnak!
Még egyszer: Köszönöm!!!
V.B.Zsuzsi