elektív mutizmus

eri

elektív mutizmus

Hozzászólás Szerző: eri »

Segítséget szeretnék kérni egy kisgyerek fejlesztéséhez, akinél elektív mutizmust diagnosztizáltak. Elolvastam sok mindent, ami a témával kapcsolatos, de megköszönném, ha valaki tudna segíteni fejlesztési terv készítésében, mert én elektív mutizmussal kapcsolatos tervet még nem készítettem. Egyáltalán elsősorban kinek a feladata a gyermek fejlesztése: logopédus, gyógypedagógus, pszichológus.....? Köszönettel: Eri
Zsuzsi

Re: elektív mutizmus

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Privátban üzenet!
Zsuzsi
pedamokus

Hozzászólás Szerző: pedamokus »

Kedves Eri!
4 éve 2 SZelektív mutista testvérpárom van. (A terminus technicus és az újabb szakirodalom szerint ismét SZ-szel!!!! )
Ennek vezető tünete szorongás, s mint ilyen, klinikumi gondozást igényel. Vagyis pszichiáter, klinikai pszichológus kompetenciája.
Egyéb iskolai készségeit persze lehet, sőt kell is fejleszteni.
A szelektív mutizmusa nem iskolai, nem gyógyped. kompetencia. Mindenekelőtt családterápoára szorulna...
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Mire összeszedtem a gondolataimat, már megkaptad a választ.
Na nem baj, azért leírom. (Úgysem egyezünk mindenben.)
A mutizmus a pszichés fejlődés zavara, szorongásos kórkép, azon kívül beszédfogyatékosság, tehát kompetens a logopédus és a pszichológus.
A terápia lényege:
elegendő időt hagyni
nem sürgetni
játékos-rajzos- kreatív foglalkozások, amit a felnőtt beszéddel kísér
zeneterápia
ha már megszólal, akkor a hangerő kialakítása
és ami nagyon fontos: szoros együttműködés a családdal

Ha külön fejlesztést is kap, akkor a tervet ezek alapján érdemes összeállítani. Kb 2-3 hónapra.
Jó lenne egyedül beosztani.
(Bár egy elfogadó kiscsoportnak is vannak előnyei.)
Hosszú és intenzív munkára készüljetek fel.
Egy pl. :a mi mutista ikerpárunk már beszél. Kicsit még haloványak, de megindultak. Kapnak logopédiai órákat és fejlesztést is. Gyógypedagógustól.
Dóri
eri

Hozzászólás Szerző: eri »

Köszönöm a segítségeteket.
Eri
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Zsuzsi írta:Privátban üzenet!
Zsuzsi
No, most először, mint az Egyesület elnöke szólok :)
Ez egy nyilvános fórum, ahova sok szakember, szülő, pedagógus stb. azért jár, hogy információkat, felvilágosítást kapjon a kérdésére. És sokan, akik nem tettek fel kérdést szeretnek olvasgatni a fórum témák között, hogy tájékozottak legyenek.
No, és felmerült bennem, hogy vajh mi lehet olyan titkos vagy nem közérdekű erről, hogy az privát üzenetként ment? Vagy mások nem tudhatnak róla?
Nem rosszallásként mondom, csak a téma érdekel engem és az is hogy a kollégák mit gondolnak róla.
Így szeretném, ha az információinkat megosztanánk, vállalnánk véleményünket.
Én eddig sokat tanultam a fórumbejegyzésekből, hozzászólásokból, új szempontokat adott..
És ez a fórum ezért is jött létre!
Köszönöm is mindenkinek a sok segítséget, amit egymásnak nyújtunk.
Szóval előre (no, nem a lenini úton :lol: )
Mindenkinek szép hétvégét kívánva:
Zsolt

ui.:
Zsuzsi, nehogy személyeskedésnek vedd, de érdekelne, hogy mit gondolsz, mit tudsz a témáról.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Zsolt!
Nem adok igazat abban, hogy miért ne lehetne privát üzenetet írni? Nem azért van ez a lehetőség?
Én volt, hogy a nyilvános válasz helyett privátot írtam, akkor ezt senki nem tette szóvá. Valószínűleg nem titkokat közölnek egymással, de nem akarják közszemlére tenni mondandójukat és ezt tiszteletben kell tartani!
Mivel, mint elnök, azzal meg tisztában kell lenned, hogy nem linkelünk, ajánlunk nyilvánosan oldalakat. Előfordulhat, hogy a magánlevél éppen azért íródott, meg - bár ha nem is tagok - nem akarják megsérteni az egyesület szabályait!
Még egy apró megjegyzés: azt hiszem sokkal nagyobb dolgokról van szó ma az oktatásban, mint egy magánlevél elküldése.
Úgy gondolom, talán arra kellene koncentrálnunk!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Gabi!

Mindig a kicsikből vannak a nagydolgok :)
Az okatásban lehet nagy gondok vannak, de mint látható, akik irányítják nem kérdezik a szakma véleményét, mert ugyebár a 2/3 erre is felhatalmazza őket.
Én mindig vállalom ettől függetlenül itt a mondandómat, aminem is tetszik mindenkinek :D
De ettől függetlenül sokszor bosszant, ha itt olvasgatok, az ha azt látom: "a választ ment priviben dolog", mert ugyebár nyilvánosan feltett kérdésről van szó. Kivétel persze, ha épp személyiségi jogokat sért.. de hogy ki fejlesszen mutista gyereket??? Roppant titkos dolog :)
És mert koncentrálok nagy dologra, fontosnak trtom, hogy kül. problémával rendelkező gyermekek fejlesztését hogyan lehet megvalósítani, mely szakmá(k)nak, milyen módon. Mert ez is fontos.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Zsolt!

Nekem sem tetszik olvasgatás közben sok minden, mégsem teszem szóvá - kivéve ha eget verő butaság.
hogy ki fejlesszen mutista gyereket???
Akkor szeretnénk olvasni a Te szakmai véleményedet!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Nem kívánok vitába bocsátkozni senkivel, csak szeretném felhívni a figyelmet a Fórum Szabályzatának néhány pontjára.
4.1 Fórumról
A személyeskedés semmilyen formája nem megengedett… A fenti szabály megszegése akár azonnali kizárást eredményezhet.
A „vitaindító” hozzászólás, minden utólagos megjegyzés ellenére a nevemmel ellátva, szó szerint idézi az általam mondottakat. Mi más ez, ha nem személyeskedés?! Sokan, sokszor írták már, hogy: „privátban üzenet”, és ez teljesen rendjén van, mivel nemhogy nem tilos, hanem maga a program ajánlja fel ezt a lehetőséget. Én pedig már elég nagylány vagyok ahhoz, hogy eldöntsem, nyilvános kérdésre milyen módon szeretnék válaszolni – és aki figyelemmel követi a megnyilvánulásaimat, abban is biztos, hogy minden okom megvan rá, ha magánúton küldöm a választ.
4.3
A fórumon nem alkalmazunk fizetett munkaerőt, ezért mindenki a szabadidejében, önkéntesen, minden ellenszolgáltatás nélkül végzi a munkáját.
Én is. Ebből következően SOHA, SENKINEK nincs joga kérdőre vonni azért, hogy mit és hogyan mondok vagy mond más. Főleg akkor, ha nem sértem a Szabályzatot. Márpedig én nem sértettem. Természetesen más a helyzet, ha valamit rosszul tudok, és kulturált keretek közt kijavítanak, mint az is, ha valaki az egyet nem értését fejezi ki, de a pellengérre állítást kikérem magamnak!
8.1 Egyet nem értés
Szabályzattal jogod van egyet nem érteni, de akkor keress magadnak egy másik fórumot. Ha nem tetszik az Adminisztrátor vagy a Moderátor munkája, nem tudsz mit tenni, úgy is kitiltanak. Ne sértegesd az Adminisztrátort, mert rossz pillanatában kitilt, és soha többet nem jöhetsz ide, még másik néven sem.

8.2 Lázadóknak
Senkit nem érdekel, hogy neked itt semmi nem tetszik!... Ha tovább folytatod a lázongást úgy is az Adminisztrátor fájó búcsút vesz tőled. Minden lázongónak, kritizálónak ajánlom figyelmébe ezt a menüpontot!
A Szabályzat részletei a Főmenüből elérhetők. Részemről ez a téma lezárva.
Válasz küldése