Kialakulatlan kézdominencia?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
alexa

Kialakulatlan kézdominencia?

Hozzászólás Szerző: alexa »

Sziasztok!

Egy másik témához már írtam néhány napja, mert nem akartam új témát nyitni, de ott eddig nem kaptam választ.
A problémám a következő:
A 6 és fél éves kislányom egész kis kora óta mindent a bal kezével csinál itthon, ezzel szemben néhány napja az óvónénik (az iskola kezdésről beszélgetve) felhívták a figyelmemet arra, hogy a kislányom többnyire balkezes, de néha a jobb kezét is használja. Ezen nagyon meglepődtem.
Mikor 3 évesen oviba került volt ugyan egy kisebb problémánk ebből, mert néhány nap ovi után egyszerre itthon is a jobb kezébe fogta a kanalat, ceruzát. Akkor jeleztem az óvónéniknek, hogy figyeljenek a balkezességére. Gondolok itt olyanra, hogy bal oldalra ültessék, jelezzék felé egyértelműen hogy nem bánják ha bal kézbe fogja a ceruzát, evőeszközt. Azután nem foglalkoztunk ezzel, mert azt hittük, nem lesz belőle több probléma.
Most a hétvégén kérdezgettük, hogy miért eszik a jobb kezével, miért azzal rajzol az oviban, mikor itthon a balt használja.

A következő válaszokat adta:
mert a jobb oldalra van terítve a kanál,
és azzal is meg tud csinálni mindent, ugyanúgy mint a ballal,
illetve nem fér el a mellette ülő kislánytól ebéd közben, ha a bal kezébe fogja az evőeszközt,
meg különben is rajta kívül mindenki a jobb kezét használja az oviban.

Ez most tanult dolog lehet nála? Vagy még tényleg nem alakult ki nála a kézdominencia?

Segítségeteket előre is köszönöm

Alexa
Dóri

Re: Kialakulatlan kézdominencia?

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Énszerintem ez tanult dolog. És nyilvánvalóan utánoz, tudatosan akarja a jobb kezét is használni.
Próbáld ellenőrizni. Ha nyújtasz neki valamit, ha ceruzát hegyez stb. Meg kéne figyelni, hogy spontán mit csinál (godolkodás nélkül).
Dóri
alexa

Hozzászólás Szerző: alexa »

Kedves Dóri!

Figyelgettem már íly módon. Minden esetben bal kézzel nyúlt azért amit adtam neki. E mellett bal kézzel kirakózik, abba fogja a kártyát, azzal fogja a bábut, azzal dobja a dobókockát játék közben, stb.
Ez az utánozós dolog már nekem is eszembe jutott, de akkor sem igazán értem, mert itthon rajta kívül mindenki jobbkezes. Egyedül a nagyapja volt a családban balkezes, de őt nem ismeri.
Anno mikor elkezdett "egyedül enni" a kanalat mindig a tányér közepére helyeztem, hogy azzal a kezével fogja amivel neki jó, mivel már akkor láttam, hogy a játékok után bal kézzel nyúl. Ekkor még nem volt egy éves.

Köszönöm a gyors válaszod

Alexa
nsocsi68

Hozzászólás Szerző: nsocsi68 »

Kedves Alexa!
Talán megnyugtat az én kisfiam példája. Az óvodáskor végéig egyszerűen nem alakult ki kézdominanciája, teljesen esetlegesen használta a kezeit. Szabályosan megterített asztalnál a levest jobbal, a másodikat ballal ette meg, vagyis amelyik oldalon találta az evőeszközt. Gyógypedagógus vagyok, erősen nyugtalanított a dolog, de semmi elmozdulás nem történt sem egyik, sem másik irányba. Az iskolában -nyilván a többségi példa miatt- a jobbját kezdte írásra használni. Most negyedik osztályos, végig nagyon jól tanult, semmiféle negatív következménye nem lett a kialakulatlan dominanciának, amit pedig még egy szörnyű ceruzafogás is súlyosbított... Szóval: ne aggódj, bízz a kislányodban, ösztönösen a jó megoldást fogja választani! Minden jót Nektek!
Válasz küldése