Sziasztok!
Egy másik témához már írtam néhány napja, mert nem akartam új témát nyitni, de ott eddig nem kaptam választ.
A problémám a következő:
A 6 és fél éves kislányom egész kis kora óta mindent a bal kezével csinál itthon, ezzel szemben néhány napja az óvónénik (az iskola kezdésről beszélgetve) felhívták a figyelmemet arra, hogy a kislányom többnyire balkezes, de néha a jobb kezét is használja. Ezen nagyon meglepődtem.
Mikor 3 évesen oviba került volt ugyan egy kisebb problémánk ebből, mert néhány nap ovi után egyszerre itthon is a jobb kezébe fogta a kanalat, ceruzát. Akkor jeleztem az óvónéniknek, hogy figyeljenek a balkezességére. Gondolok itt olyanra, hogy bal oldalra ültessék, jelezzék felé egyértelműen hogy nem bánják ha bal kézbe fogja a ceruzát, evőeszközt. Azután nem foglalkoztunk ezzel, mert azt hittük, nem lesz belőle több probléma.
Most a hétvégén kérdezgettük, hogy miért eszik a jobb kezével, miért azzal rajzol az oviban, mikor itthon a balt használja.
A következő válaszokat adta:
mert a jobb oldalra van terítve a kanál,
és azzal is meg tud csinálni mindent, ugyanúgy mint a ballal,
illetve nem fér el a mellette ülő kislánytól ebéd közben, ha a bal kezébe fogja az evőeszközt,
meg különben is rajta kívül mindenki a jobb kezét használja az oviban.
Ez most tanult dolog lehet nála? Vagy még tényleg nem alakult ki nála a kézdominencia?
Segítségeteket előre is köszönöm
Alexa
Kialakulatlan kézdominencia?
Re: Kialakulatlan kézdominencia?
Énszerintem ez tanult dolog. És nyilvánvalóan utánoz, tudatosan akarja a jobb kezét is használni.
Próbáld ellenőrizni. Ha nyújtasz neki valamit, ha ceruzát hegyez stb. Meg kéne figyelni, hogy spontán mit csinál (godolkodás nélkül).
Dóri
Próbáld ellenőrizni. Ha nyújtasz neki valamit, ha ceruzát hegyez stb. Meg kéne figyelni, hogy spontán mit csinál (godolkodás nélkül).
Dóri
-
alexa
Kedves Dóri!
Figyelgettem már íly módon. Minden esetben bal kézzel nyúlt azért amit adtam neki. E mellett bal kézzel kirakózik, abba fogja a kártyát, azzal fogja a bábut, azzal dobja a dobókockát játék közben, stb.
Ez az utánozós dolog már nekem is eszembe jutott, de akkor sem igazán értem, mert itthon rajta kívül mindenki jobbkezes. Egyedül a nagyapja volt a családban balkezes, de őt nem ismeri.
Anno mikor elkezdett "egyedül enni" a kanalat mindig a tányér közepére helyeztem, hogy azzal a kezével fogja amivel neki jó, mivel már akkor láttam, hogy a játékok után bal kézzel nyúl. Ekkor még nem volt egy éves.
Köszönöm a gyors válaszod
Alexa
Figyelgettem már íly módon. Minden esetben bal kézzel nyúlt azért amit adtam neki. E mellett bal kézzel kirakózik, abba fogja a kártyát, azzal fogja a bábut, azzal dobja a dobókockát játék közben, stb.
Ez az utánozós dolog már nekem is eszembe jutott, de akkor sem igazán értem, mert itthon rajta kívül mindenki jobbkezes. Egyedül a nagyapja volt a családban balkezes, de őt nem ismeri.
Anno mikor elkezdett "egyedül enni" a kanalat mindig a tányér közepére helyeztem, hogy azzal a kezével fogja amivel neki jó, mivel már akkor láttam, hogy a játékok után bal kézzel nyúl. Ekkor még nem volt egy éves.
Köszönöm a gyors válaszod
Alexa
-
nsocsi68
Kedves Alexa!
Talán megnyugtat az én kisfiam példája. Az óvodáskor végéig egyszerűen nem alakult ki kézdominanciája, teljesen esetlegesen használta a kezeit. Szabályosan megterített asztalnál a levest jobbal, a másodikat ballal ette meg, vagyis amelyik oldalon találta az evőeszközt. Gyógypedagógus vagyok, erősen nyugtalanított a dolog, de semmi elmozdulás nem történt sem egyik, sem másik irányba. Az iskolában -nyilván a többségi példa miatt- a jobbját kezdte írásra használni. Most negyedik osztályos, végig nagyon jól tanult, semmiféle negatív következménye nem lett a kialakulatlan dominanciának, amit pedig még egy szörnyű ceruzafogás is súlyosbított... Szóval: ne aggódj, bízz a kislányodban, ösztönösen a jó megoldást fogja választani! Minden jót Nektek!
Talán megnyugtat az én kisfiam példája. Az óvodáskor végéig egyszerűen nem alakult ki kézdominanciája, teljesen esetlegesen használta a kezeit. Szabályosan megterített asztalnál a levest jobbal, a másodikat ballal ette meg, vagyis amelyik oldalon találta az evőeszközt. Gyógypedagógus vagyok, erősen nyugtalanított a dolog, de semmi elmozdulás nem történt sem egyik, sem másik irányba. Az iskolában -nyilván a többségi példa miatt- a jobbját kezdte írásra használni. Most negyedik osztályos, végig nagyon jól tanult, semmiféle negatív következménye nem lett a kialakulatlan dominanciának, amit pedig még egy szörnyű ceruzafogás is súlyosbított... Szóval: ne aggódj, bízz a kislányodban, ösztönösen a jó megoldást fogja választani! Minden jót Nektek!