BTM - SNI? Mire jogosít az oviban?

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
ngami

BTM - SNI? Mire jogosít az oviban?

Hozzászólás Szerző: ngami »

Sziasztok!
Kisfiammal 2,5 év ovi után javasolta az ovi (gyógypedagógusa vagy ki?) hogy vigyem nev.tan-ba, mivel ők nem tudnak segíteni, ki kellene deríteni, miért nem vesz részt semmiben, nem rajzol, furcsán játszik, nincs barátja. Csak 2,5 év után szóltak... :cry:
Elvittem, utána meg papírt kértek a nev.tan-tól, az eredményekről.
Részképességekben lemaradást állapítottak meg, előírták a fejlesztést (mozgás, grafomotoros képességek, koncentráció, ...) Ez BTM vagy SNI?
Mivel a nev.tan elvállalta a fejlesztést, azóta is járunk, az ovi két fűszálat sem tett keresztbe.
Utolsó év az oviban: a fiam nem barátkozik, "Monk"-os szokásai vannak (ha értitek), beszéde hibás, az oviban nem kap fejlesztést, logopédus sem foglalkozik vele. Tornára is saját költségemre viszem: az oviban nem áll be tornázni.
Az óvónő kérte, hogy hívja őt fel a fejlesztőpedagógus a nev-tan-ból, illetve kérte, hogy érjem el, hogy pszichológiai megtámogatást is kapjon, mert sok konfliktus van vele (a két másik problémás gyerekkel szoktak verekedni, nem tud barátkozni).

Minek kellett az ovinak a papír, ha semmit nem tesz időkeretre hivatkozva?
Attól, hogy a nev.tan fejleszti, jogosult az ovodai fejleszetésre is nem?
Ha magasabb normatívát kap utána az ovi - netán? - miért ők kapják, miért nem én, hogy fejlesztésre fordítsam???
Panni

Re: BTM - SNI? Mire jogosít az oviban?

Hozzászólás Szerző: Panni »

Nev.tan. nem állapít meg SNI-it.
Kiküldte el a Nev. Tan.-ba? Az Óvonők ? Te milyen papirt irtál alá mikor beleegyeztél, hogy elküldjék a Nev.tan.-ba?
nemese

Hozzászólás Szerző: nemese »

Megértem az édesanya érzéseit. Ha kicsit " más" a gyermeke , mint a többi, látnia kellett. A szülő is elviheti a gyermeket a nevelési tanácsadóba, kérhet segítséget, nem kell az óvodára várni. Az óvoda talán azért "várt" 2,5 évig, mert a szülők nem szoktak örülni, ha vizsgálatra küldik a gyermeket, sőt néha "felháborodnak". Pedig ez hasznos mindenkinek, segítségként szolgál.
Az óvodának kellene vállalnia a fejlesztést, ha van hozzá státusza és szakembere, akit fizetni is tud. A dupla "fejkvóta" pedig azért illeti meg az ovit, mert az óvónők bizony többet kell foglalkozzanak a több gondoskodást,figyelmet igénylő gyermekekkel.
A szülőkre is hárul ilyen esetben a több gondoskodás feladata fáradsága - és ki tudja még mennyi ideig?! Kívánok sok erőt és kitartást, legyen eredményes a fáradozása!
Egy sorstárs szakember
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Szia!
Gondolom, az óvodának nem a "papír kellett", hanem az, hogy a kisgyereket valaki fejlessze. Az optimális persze az lenne, ha a szakemberek tartanák egymással a kapcsolatot és segítenék egymás munkáját. Az óvoda egész tevékenységével "fejleszt", de a speciális fejlesztés nem az ő feladata, az óvónő nem fejlesztőpedagógus.
Ha felemelt normatívára jogosult egy gyermek (nem tudom, a kisfiad jogosult-e), azt az az intézmény kapja, aki a fejlesztését végzi. Szülő nem kaphat ilyen támogatást.
Üdv.: Mari
ngami

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Az ovinak van fejlesztő pedagógusa, és logopédusa.
A szakvélemény szerint jogosult a kiállítás (2008.nov) óta beszéd, mozgás, ált. pedagógiai és finommmotoros fejlesztésre,
és a szakvélemény szerint a létszám megállapításnál 2 főnek számít,
de: az ovi szakembereinek véges az ideje, és ő nem fér bele, nem kap semmi fejlesztést az ovitól.

A logopédus megmondta szeptemberben, hogy nem tud vele foglalkozni, mert sokkal rosszabb állapotú gyerekek is vannak, és nem fér bele az időkeretbe. :?
A fejlesztőpedagógus kapcsán az óvónő annyit kérdezett, hogy járunk-e még a nev tan-ba. :?
Ebből arra következtettem, hogy az oviban nem fog kapni fejlesztést, mert sok a gyerek, és kevés idő jut erre az ovira.

Ezért nem értem, hogyha az én fiam után kapott pénzből tartanak fenn egy fejlesztőpedagógust és a törvény szerint a szakvélemény kötelezi az ovit, az mégsem nyújt (nem tud) fejlesztést, akkor az a pénz ki lett dobva... És ez bosszant, mivel én is tudnám vinni őt fejlesztésekre, ha volna pénzem rá... :evil:

A kapcsolattartás a két intézmény között nulla. Amit nem értek, hisz az óvónő valóban nem érthet a fejlesztéshez. :?

Most (mivel láthatólag és az óvónő szerint is komoly beilleszkedési problémái vannak, és szorong) a nev tan-nál próbálok komolyabb pszichológiai vizsgálatot kezdeményezni; illetve egy anyuka javaslatára megkerestem a Vadaskert Kórházat, hogy érdeklődjem a jelentkezés feltételeiről (beutaló, stb). Remélem történik előrelépés.

Lehet, hogy megkeresem az Önkormányzatot, hogy segítsenek, mert az ovi nem tud.

Még egyszer köszönöm:
Marcsi
ngami

Visszatérve... akkor ő "BTM" kategória lehet, ugye?
Bizottság előtt nem volt.

Marcsi
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Marcsi!

A jegyzőhöz menj, vidd a papírt, mert a gyermeket el kell látni! A pénzre ne hivatkozz, mert a nev.tan.-os gyermekek után semmi plusz pénzt nem kap az óvoda, csak a nev.tan. Tehát ez nem jó érv. Azzal lehet érvelni, hogy a gyermeknek joga van a fejlesztéshez, ezt elő is írták neki. Az oviban dolgozó szakembereknek kötelességük ellátni a papírral rendelkező gyermeket, súlyossági mérlegelés nélkül. Nem hiszem, hogy olyan sok papíros gyermek van abban az oviban, hogy ne férne be a te gyermeked. Lehet, hogy rosszindulatú vagyok: elképzelhetőnek tartom, hogy le akarja passzolni mindenki a magatartás-probléma miatt. Pedig épp a logopédusnak van arra módja, hogy egyedül vigye be a szobájába, így nincs konfliktus! Ha csak 20-30 percre vinné el, már az is nagy segítség lenne! Ne hagyd magad! Ez jár Nektek!
T-ONINLE

Hozzászólás Szerző: T-ONINLE »

Sziasztok!
Tagnap este olvastam először erről az esetről. Bennem vannak kételyek, ha 2008-ban már volt Szakvélemény a gyermekről mért csak most reklamál az anyuka.Nem hiszem, hogy van olyan óvoda, ahol ellátatlan maradna egy kisgyermek is bármilyen téren. Meg kéne kérdezni a gyermekkel foglalkozó óvodapedagógust is. Sok-sok dokumentum, törvény.... előírja mit kell tenni, ha valamilyen okból kifolyólag fejlesztésre szorul egy gyermek.
Ha van az adott intézményben fejlesztőpedagógus kizártnak tartom, hogy ne a Nevelési Tanácsadó Szakvéleménye szerint járna el. Nem is beszélve ilyen esetben az intézmény vezetője is biztosan megtette a szükséges lépéseket.
Jómagam BTM-es gyermekekkel is foglalkozom, amikor szükségét látom felveszem a gyermeket vizsgáló szakemberrel, kapcsolatot tartok.
Egy óvodapedagógus, aki fejlesztőpedagógus is egy vidéki óvodában.
A
ngami

Kedves T-ONINLE!
Azért csak most írok, mert azt gondoltam, hogy idén (nagycsoport) megkaphatja, és mert nem tudtam, hogy a nev.tan. szakvéleménye bármire is kötelezi az ovit. Erről egy anyuka világosított fel.
Az időkeret az oviban olyasmi lehet, mint az, hogy az orvosnak mennyit kellene egy beteggel foglalkoznia. Mese habbal... :(
A logopédus kerek-perec megmondta, hogy nem lesz ideje, mert sokan még súlyosabb beszédhibákkal küszködnek, és neki kb 2 órája van ebben az oviban heti kétszer, ha jól emlékszem. A listához képest, amibe belekukkantottam, ez az idő kevés, és a tavalyihoz képest csak ennyit finanszíroznak.
A fejlesztő pedagógusról nem kaptam hírt... Valami felmérést végeznek a gyerekeken az óvónők (akiket kiképeztek). Rákérdezek holnap!
A törvények néha betarthatatlanok... Sajnos.

Kedves nemese!
Kisfiam a napja java részét az oviban töltötte, én napi reggel 1 este 2-3 órára láttam, ezalatt: öltözés, vacsi fürdés, pizsama, rendrakás, stb. Ezekkel otthon sem volt baj. Gyakorlatilag akkor vettem észre először, hogy rosszabbak a képességei, mikor lányom 2-2,5 éves lett és pl. lehagyta futásban, és sokkal többet, és szebben kezdett rajzolni. Mivel első gyerek nem volt kihez mérnem. Nem jártam velük játszótérre, dolgoztam.
Utólag én is látom, hogy hol kezdett romlani (anyuék észrevették, de nem szóltak): amikor a hugi megszületett, Tomi 1,5 éves volt, és én elég rosszul kezeltem a helyzetet (hugi nem aludt, lekötötte minden időm, depressziós is voltam akkoriban).

Azt a tippet kaptam egy csoportbeli anyukától, apukától, hogy ne várjak az ovira, keressem fel a Vadaskert Kórházat (akár a nev.tan. ajánlásával - ezt kérhetem) és keressem meg a Bárczi G. Gyógypedagógiai KP-ot, ott fognak vele foglalkozni. Utóbbit még nem kerestem meg, de a Vadaskert-et már felhívtam, készek segíteni a pszichológiai-szociológiai vizsgálatban és ha kell, a kezelésében is.
Ha a Bárczi nem tud fogadni, segítséget kérek a jegyzőtől. Köszönöm driszko!

Marcsi
ngami

Üdvözlet, és jó éjt!

Minden segítő hozzászólást köszönök!!! :)
És ha van még, amit én nem tudok, vagy új információ az eddig leírtakhoz képest,
azt is köszönöm - előre is! :)

Ha lesz valami fejlemény, megírom!

Marcsi
Válasz küldése