integráció...

carmina burana

integráció...

Hozzászólás Szerző: carmina burana »

:evil: Kedves Kollégák ! Iskolánkban megszünt a szegregált tagozat, a gyerekeket "beintegrálták" az osztályfokuknak megfelelő csoportokba.Nagyon kevés gyerekünk maradt így, hiszen a vidékiek mind elmentek a saját falujukba az iskolákba.Hivatalosan 3 gyerek maradt az alsóban, akikből az egyik középsúlyosnak lett diagnosztizálva a tavaszi felülvizsgálat alkalmával, a másik kisgyerek szintén ezen a határon mozog, de most éppen megkapta az enyhe kategóriát.Egy negyedik gyermek mostanában lesz vizsgálatra víve.Kérdésem h az én TAP-os diplomámmal a középsúlyossal mennyire foglalkozhatok?/Tavalyi tanévben rengeteget tudtam vele foglalkozni, és nagyon sokat fejlődött/3 rehab órát kaptam, ha van rá lehetőség lehet-e többet foglalkozni vele, mivel nagyon kevés az óraszámom eddig.Magam sem vagyok tisztában vele, h mennyi órát lehetne felhasználni nekik,pl: tanórán benn lenni stb.Egyáltalán mikor lehet a rehabot hivatalosan végezni? Csak délután?A másik kérdésem h az lett rögzítve, h az elsőt és a negyediket kétszer kell járniuk nekik. Más iskolában is van ilyen?Hogy úgymond az ötödiket már majdnem úgy tudja kezdeni mindenki mint a "normál" tanulók.!!!
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: integráció...

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia!
Nyugodtan foglalkozhatsz vele, mert nem hiszem, hogy a szülők el fogják cipelni a neki megfelelő intézménybe naponta. Végül is az iskola tudja biztosítani a fejl. foglalkozását. A foglalkozásokat általában délután tartják, de a legtöbb iskola délelőtt ad rá lehetőséget. Szerintem ennek a gyermeknek meg a délelőtti foglalkozások biztosan jobbak, délutánra fáradt lesz.
A törvény azt írja: annyi fejlesztő órát kell biztosítani, amennyi szükséges ahhoz, hogy a hátrányát csökkenteni tudja.
A tanórai bent lét is jó ötlet, ha a kollégád és az igazgató hozzájárul.
Ehhez a kétszer járáshoz nem tudok szólni, nem hallottam még ilyenről!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
carmina burana

Hozzászólás Szerző: carmina burana »

Nagyon Köszi !! Én is így látom, sokat fejlődött a kisgyerek !Mivel írtam h kevés eddig az óraszámom, az alsóban milyen indokkal lehetne megnövelni az óráimat,de 2 kolléga/szintén TAP/ csak normálok fejlesztésével foglalkozik az alsóban, 28 órában, az SNI eket kapom én, mivel csak én tanítottam szegregáltban elég sokáig .De 4-5 gyerekre vajon mennyi órát lehetne kikönyörögni, mert jobban szeretnék velük maradni, amennyit lehet, mint napközizni !!! :geek: :roll:
gabi.nagy

Hozzászólás Szerző: gabi.nagy »

A kétszer járásról én is most hallok elöszőr! :shock:

Gondolom aki kitalálta, az azt hiszi, hogy ők nem képesek.... Ah, az integráció csodái: tárgyfeltétel nincs, óraszám feltétel nincs, max a pedagógus, aki segíteni akarna, dehát relatív megtiltják neki... A gyereket vajon nézik olyankor, mikor kitalálnak ilyet? (nehogy magadra vedd!!!!! csak mérgelődöm)
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Elsős gyerek akinek az IQ-ja 53.Természetesen integrálva.
Tanítónéni kap erre a gyerekre 2 korrepetáló és 2 fejlesztő órát. (Igen, az utóbbit jól olvassátok) De a gyógypedagógus is foglalkozik vele hetente, ahogy kell, fejl. terv. stb....
-Akkor a tanítónéni fejlesztheti?
-Milyen címen?
-Írjon tervet ő is?
-A két nevelő kétféleképpen fejleszti?
-Mi alapján?
-Törvényes?
Aki tud valami új törvényt - bár Zsolt az oldalon leírta a kompetenciákat, - kérem adja közre!
Szóval, mi a véleményetek? Szegény gyerek csak nyúzva van ennyi órával...... :(
Gabi

hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

kato-lina írta:Szevasztok!
Szeretném ha a következő témában megerősítenétek, segítenétek.
Intézményünkben, általános iskolában az SNIa tanulókat integrálva tanítjuk. Hogyan oldjuk meg a rehabilitációs órákat a következő tanulóknak? Mennyi az óraszám? Mind a hat tanuló lehet együtt és a legmagasabb évfolyam rehabilitációs óráit veszem figyelembe?
A létszám így alakul:
1. évf.: 2 fő
3. évf.: 1 fő
6. évf.: 3 fő
8. évf.: 1 fő
Azt tudjuk, hogy egyéni fejlesztési tervet kell készíteni tanulónként.
Köszönöm a segítséget!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hogabi 2009.10.12. 08:57-kor.
Ok: A hozzászólást áthelyeztem, egy integráció támakör már nyitva van, felesleges újat nyitni.
Gabi

hosemoni

Hozzászólás Szerző: hosemoni »

Sziasztok!
Tudomásom szerint a fejlesztendő képességek és jelenlegi állapotuk szerint lehet egy csoportba szervezni tanulókat. Nem célszerű nagy évfolyamkülönbséggel (pl. 1. és 8.) együtt fejleszteni őket, az óraszám pedig attól függ, kinek mennyire van szüksége a hátrányok "lefaragásához". Lehet egyénileg, 2-3-4 fővel eltérő óraszámban foglalkozni, ez az adott gyermek(ek) képességétől és problémájától függ. (Nyilván beleszól a tervezésbe az is, mennyi időt finanszíroz a fenntartó, de a törvény szerint ugyebár kötelessége lenne a feltételek biztosítása.)
H.S.Móni
hosemoni

Egyúttal nekem is volna kérdésem a témában. Egy vidéki kis iskola SNI osztályát örököltem meg két éve. Jelenleg 6 fő: egy középsúlyos ért. fogy. 3.csop., két enyhe ért. fogy. 4. osztályos, egy enyhe ért. fogy. 5. oszt., és két enyhe ért. fogy 6. osztályos tanuló (katasztrofális összetétel, halmozottan hátrányos családi háttér, sok magatartási problémával fűszerezve)
Annyit sikerült elérnem tavaly, hogy készségtárgyakból integráltak legyenek. Teljes integrációt nem is tudnék elképzelni esetükben, de az önkormányzat által kezdeményezett szakértői vizsgálat véleménye szerint sürgősen integrálni kell őket törvényellenességre hivatkozva. (Osztályösszevonási lehetőségek feltérképezése céljából zajlott a vizsgálat, takarékossági szándékkal, konkrét törvényi hivatkozás nélkül.)
Az említett tanulókon kívül 10 SNI teljes integrációban tanul, tehát nem lehet azt állítani, hogy az iskola teljesen integrációellenes szemléletű lenne.
Mi a véleményetek erről a helyzetről? Minden válaszra nyitott vagyok. :)
Köszönöm.
H.S.Móni
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

A Közoktatási tv. 3. mellékletéből idézek:
„ Összevont osztályokat szervezni az általános iskolában, továbbá a felzárkóztató oktatásban [27. § (8) bekezdés] lehet. Tanév közben osztályt összevonni nem lehet. Összevont osztályt szervezni – a felzárkóztató oktatás kivételével – legfeljebb három egymást követő iskolai évfolyam tanulójából lehet. Ha az iskolában, tagiskolában az oktatás csak az első–negyedik évfolyamon folyik, az összevont osztályba valamennyi évfolyam bevonható.”

Aztán.
-Egy évfolyamon belül nem tanácsos, ha 2-3 sni gyereknél több van.
Tehát az integrálást ez is befolyásolja.
-Az integráció lehet helyi, részleges, teljes stb. A vezetőnek joga van eldönteni, hogy mi legyen.
Azt, hogy félig-meddig integrálják ezeket a gyerekeket, egyéb esetben van mellettük gyógypedagógus, nem is olyan rossz arány.
A nagy átlaghoz képest.
És nagyon sok múlik azon, hogy a tantestület mennyire elfogadó és segítőkész.
A többi gyerek hozzáállását is ez befolyásolja.
Dóri
hosemoni

Sziasztok! Mennyi a kötelező óraszáma az értelmileg akadályozottak 4. csoportjának? (Rehab.2 óra) Szeptembertől foglalkozhatok vele külön napi 2 órában valamire hivatkozva? Őt nem akarják integrálni, és egyedül van értelmi akadályozottságával a suliban, de nem magántanuló. (eddig az összevont osztályomban volt, én TAP szakos vagyok)
Segítsen, aki tud! Köszönöm szépen előre is.
Móni
Válasz küldése