kompetencia

elzsabo

kompetencia

Hozzászólás Szerző: elzsabo »

Sziasztok!
A múltkor tök véletlenül találtam a beszed.hu-n egy írást arról, hogy az SNI gyerekekkel nem foglalkozhat más, csak gyógypedagógus.Nagyon meglepődtem, mert ez nagyon új nekem, eddig úgí tudtam, hogy normál IQ övezeten belül foglalkozhatunk velük, tehát ért.fogyosokkal nem.
Kérdésem az lenne, hogy egyrészt ez igaz -e, született esetleg egy olyan rendelet, amiről nem tudunk, másrészt ez akkor azt jelentené, hogy én se foglalkozhatok beszédfogyatékos("A"), figyelem-és aktivitászavaros ("A") illetve a pszichomotorosan retaldált ("B") gyermekekkel? Sajnos nem volt semmilyen hivatkozás, így nem találtam meg az eredeti forrást.
Várom válaszaitokat:Kerekes Gabriella
driszko

Re: kompetencia

Hozzászólás Szerző: driszko »

Szia Gabriella!

Én úgy tudom, hogy SNIA-val csak gyógypedagógus foglalkozhat - lévén organikus okok állnak a tanulási gondok hátterében. Az összes többi gyermekkel (SNIB, BTM) foglalkozhat fejlesztőpedagógus. Illetve vannak olyan SNIB gyermekek, akik szakvéleményén szerepel, hogy a fejlesztést gyógypedagógus végezze - na, akkor vele is gyógypedagógusnak kellene foglalkozni.

Mindez akkor válik igazán fontossá, amikor jön az ÁSZ, s ellenőriz - szabálytalanság esetén pedig viszi a pénzt.

Szakmailag úgy gondolom, hogy vannak olyan alapos fejlesztőpedagógusok, akik régen túltettek néhány gyógypedagóguson: úgy felkészültségben, mint elhivatottságban. Én is ismerek olyan gyógypedagógust, akinek nem adnék kezébe gyermeket, ezzel szemben jó pár fejlesztőpedagógust is, aki szívvel-lélekkel, nagy hozzáértéssel csinálja azt, amit csinál.

Rendeletet most nincs időm keresni - hátha jön valaki, akinek el van mentve a gépén.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Oldalunkon a törvények menüpont alatt több éppen aktuális törvényről is lehet olvasni. Igaz, az oldal főprofilja nem a törvényi támogatás, de úgy gondoljuk erre sok esetben szükség van.

Ajánlom olvasásra a következő linket: http://fejlesztok.hu/torvenyek/315-sni- ... atasa.html
nelli71

Hozzászólás Szerző: nelli71 »

Gabókám!!
Hát nem hiszel nekem???
Valery

Hozzászólás Szerző: Valery »

A kompetencia kérdése elsősorban az emelt összegű normatív hozzájárulások elszámolásánál szokott elsősorban kérdésként felmerülni. Egyébként a gyakorlatban az intézmény vezetője dönti el kit alkalmaz az SNI tanulók fejlesztésének ellátására.
Arról mindenképpen érdemes szót ejteni, hogy amíg egy gyógypedagógus ( ezen belül 6 szak) végzettség elméleti és gyakorlati felkészültséget feltételez, addig a fejlesztő pedagógusok tábora nagyon heterogén. Hiszen szép számmal látnak el ilyen teendőket gyógypedagógusok is, ezen kívül aztán szélsőséges esetek is előfordulnak pl. 2-3 évvel ezelőtt találkoztam olyan fejlesztő pedagógussal, akinek még érettségije sem volt (nem állami finanszírozású intézményben dolgozott). Tehát szerintem a végzettség és a továbbképzéseken szerzett ismeretek döntőek a téma megítélésél.
Valery
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Sziasztok!

Hát nem épp az intézmény igazgatója dönti el..
vagyis sokszor felvesz valakit, akinek van valmi papírja, amin szerepel a fejlesztő szó :mrgreen:
de ennek ellenére egy SNI A-s gyereket nem fejleszthet fejlesztő ped, sőt ha gyógypedagógust ír elő a Bizottság a szakvéleményében egy gyermek ellátásának megvalósításához, akkor sem, bármit is tesz az igazgató... akár SNI A-s, akár B-s a gyerek
és ha nem kapja meg a gyerek a nekijáró ellátsát, akkor még örülhet az igazgató, ha nem fordul a szülő az oktatási ombudsmanhoz.
Zsolt
Valery

Kedves Zsoltzsolt!

Szerintem egyről beszélünk, egy kis eltéréssel. Elég a pedagógus diploma is, speciális ismeretek nélkül. Még nevelési tanácsadókban is dolgoznak így.Bizonyára Ön is tapasztalta ezt. Számtalan példát tudnék felsorakoztatni. A Közoktatási törvény pedig a fejl. ped.-al kapcsolatban csupán ennyit fogalmaz meg "aki a szükséges pedagógiai és pszichológiai ismereteket megszerezte". Tehát nem tisztázott, hogy ki is lehet fejlesztő pedagógus.
A szülők pedig nem tudják, hogy a gyermekükkel milyen végzettségű személy foglalkozik, mert megbíznak az igazgatóban. Ha pedig elégedetlenek, elviszik a gyereket magánórára, ha tehetik. Még nem hallottam perről. Habár elvileg esetenként jogos lenne.
Mindenesetre a munkaköri leírásnak tartalmazni kellene, hogy a munkavállalót milyen feladatok ellátására alkalmazták. A munkavállalónak pedig mielőtt elvállal egy feladatot tudnia kell kompetens-e annak ellátására.
Szóval ez az egész csak egyszerűnek látszik, meglehetősen sok törvényt és OM. rendeletet kell ismerni ahhoz, hogy tisztán lásson az ember.
Valery
Valery

Egyébként részletesen foglalkozik ezzel a fórum Végzettség- diploma Ki a fejlesztő pedagógus címszó alatt
nelli71

Hozzászólás Szerző: nelli71 »

Valery!

Te valamit félreértesz!!!!
Zsoltnak van igaza!!
Nézz utána!!
Válasz küldése