magatartás-figyelemzavar

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
csimbi

magatartás-figyelemzavar

Hozzászólás Szerző: csimbi »

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni. Fiam 11 éves. Magatartás, és figyelemzavart diagnosztizáltak nála majdnem két éve. Felírták a Ritalin nevű gyógyszert, amit szedett is. De van amikor szünetet tartunk, mert fáj tőle a gyomra. Így tettünk január hónapban is, amikor nem adtunk neki minden nap Ritalint. Viszont minden hét végén megkérdeztük az osztályfőnökét, hogy volt-e vele magatartás probléma. Mindig azt mondták, hogy nem, vagy hogy "nem vészes", "szólunk ha nagyobb gond van". Viszont, sajnos most szembesültünk vele, hogy ennek ellenére 4-est kapott magatartásból. 4-est ebben az osztályban csak az kap, aki nagyon rossz. Szóval nagyon elkeseredtem, mert nem tudtam semmiről, hiába jártuk a tanár nyakára. Nem tudom hogy direkt csinálják-e, vagy miért nem szóltak nekünk? Hiszen pont ők akarták, hogy vigyük pszichiátriai vizsgálatra, és tömjük Ritalinnal.
A fiam jó tanuló, 5-ös volt mindenből félévkor. Be-becsúszik egy négyes, de az a figyelmetlensége miatt. Ezt sem értem. Ritalin mellett hogyan lehet figyelmetlen?? Nem érzékeljük, hogy e téren használna a gyógyszer. Magatartása jobb( persze, leszedálja egész délelőtt a gyereket...úgy nem nehéz...), de a figyelme nem lett jobb.
Így olvasva nem tűnik nagy ügynek egy magatartás 4-es. DE! A fiam minden évben arra hajt, hogy év végén a jó tanulmányi munkájáért könyvet kapjon. Viszont ha magatartásból 4-es lesz, akkor már nem kap. Igazságos ez, ha a gyereknek ez a betegsége? Elsőben is mindenből kiváló volt, de mivel néha rosszalkodott, év végén nem kapott könyvet. Sírva kérdezte hogy miért? Ketten sírtunk....Nem nagy ügy..hiszen csak egy könyv....de neki fontos...
Mit csináljak??? Senkitől sem tudok tanácsot kérni. Többször beszéltem a pszichiáterrel, aki felírta neki, de figyelemre sem méltat. Egy vagyunk a sok rossz gyerek közül....Két éve volt egy figyelemvizsgálat, amit elvégzett, de azóta nem vizsgált semmit rajt. Pedig többször kértem. Csak annyit mondott, hogy lassan, ha már gyógyszer nélkül is tud viselkedni, akkor lehet ritkítani a szedését. Mi is így tettünk, de mivel a tanárok nem szóltak hogy baj van, ezért becsapódtunk, azt hittük, hogy minden rendben, lassan elhagyhatjuk a szedését. Most újra szedi.
Azt sem értem, hogy hogyan tud rosszalkodni, amikor EGYÁLTALÁN nincs barátja. Első félévben nem volt gond, egy nyugodt kislány mellett ült az első padban. Most hátravágták, alig lát (nem hiszik el hogy nem lát jól, pedig szemész is mondta), és egy piszkálódós nagyszájú gyerek mellett ül, és mostanában csak a gond van vele. Összefügghet?
Mi tudunk tenni, mi szülők??? semmit? Kértük a tanárt többször is hogy előre ültessék, jobban tud figyelni, de nem.
A másik nagy gondom, hogy felvételiztünk egy nyolcosztályos gimnáziumba,de csak azért mert oda járt szakkörre, és gondoltuk megnézzük mennyit tud, csak ezért. Viszont felvették. Most nem tudom vigyem-e, mert mi lesz ha megtudják ott, hogy ez a "betegsége"? Megbélyegzik? Mivel a kontrollvizsgálatokhoz szükséges az osztályfőnök által írt jellemzésre, így ki fog tudódni. Mit csináljunk? Ne vigyem? Vagy ne szedje a gyógyszert tovább? És ha ott lesz vele magatartás gond? Ott nem kérhetek ilyet hogy ültessék előre.
Kérem segítsenek, adjanak nekem tanácsot!
Tisztelettel: Ildikó
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: magatartás-figyelemzavar

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Ildikó!

Néhány szakembertől idézek, olvassa figyelmesen, a végén leírom a magam gondolatát.

"Elutasítani a gyógyszeres segítséget akkor, amikor attól egyértelmű javulás várható, véleményem szerint nem indokolt. A gyógyszereken kívül természetesen szükséges a pszichoterápia és a fokozott, empatikus odafigyelés. Gyermekeink jóléte és egészséges fejlődése nem tekinthető magánügynek, a jövő generációját mi neveljük fel, olyanok lesznek, amilyenekké hagyjuk, hogy váljanak, amilyenekké őket neveljük."  Dr. Gabulya Zoltán

"A hyperaktivitás egy olyan betegség (?), amelynek diagnózisára semmilyen érvényes laboratóriumi teszt nem létezik, eldöntése tehát szubjektív véleményeken alapszik. Maguk a szakemberek is úgy vélik, hogy nincsenek stabil adatok arra vonatkozóan, hogy honnantól kezdve kóros a gyermek állapota. E betegség szakmai berkekben is rendkívül vitatott. Valójában olyan terület ez, amelyen mindent be lehet bizonyítani, illetve annak ellenkezőjét is. Minden pusztán azon múlik, hogy hogyan magyarázzuk az eredményeket. Egy bizonyos, hogy a pszichostimulánsokkal való kezelés a gyermekek lelki problémáit a kémiai reakciók szintjén akarja megoldani, meglehetősen vitatható sikerrel. Hozzá kell tennem azt is, hogy a kutatási eredmények sosem arra alapszanak, hogy a gyermekek hogyan érzik magukat a kezelés alatt. Őket általában nem kérdezik meg. Az eredményeket a szülők, és a tanárok értékeléséből vonják le. A tét az, hogy egy pszichotikus, kábítószerfüggő társadalmat neveljünk-e fel, vagy egy lelkileg egészséges nemzedéket. Ehhez a szülők, a tanárok és ha kell az orvosok összefogásával rengeteg időt, és odafigyelést kell szánni gyermekeinkre. Ezt ugyanis nem pótolja egyetlen tabletta sem". Marosi Gyöngyi gyógyszerész

"Létezik-e kimutatható neurobiológiai elváltozás az ADHD-ban? Röviden: nem. Nagy ritkán tényleg van organikus oka ennek. De ha csak hiperaktív, az nem ok a gyógyszerelésre. A hiperaktív gyerekeket gyakran összetévesztik az antiszociálisokkal, akik viszont agresszívek, kegyetlenek, gátlástalanok. Mindez párosulhat hiperaktivitással, de ezt fiatalkorban viselkedészavarnak, felnőttkorban pszichopátiának nevezzük. Erre nemcsak a Ritalin nem hat, de semmi más sem. A hiperaktivitás és figyelemzavar nem betegség, hanem könyörtelen üzlet, melyben egészséges gyerekek millióit gyógyszerelik agyon a profit érdekében."Dr. Szendi Gábor pszichiáter

Nos én az utolsó két szakemberrel értek egyet. Az Ön helyében vinném a gyerekemet, a jelenlegi iskolában be sem kell jelenteni, mert az új iskola majd kikéri.
Még valami. Nagyon figyelni kell a gyermek táplálkozására. Olyan ételek, italok melyekben *aszpartam*-fenil-analin van, tartósítószerek, sok "E" betűs adalékanyag, kakaó, csokoládé, (minőségi sok kakaót tartalmazó csoki lehet) NEM szabad a gyereknek adni. Ezek az anyagok mind izgatóan hatnak a szervezetre, hiszen így is tele vagyunk kémiai anyagokkal.
Minél több gyümölcs, zöldség akár nyersen vagy párolva, és szárnyas hús.
Nézzen utána a következőknek: Mi a Ritalin, paleolit étkezés, Szendi Gábor: Hiperaktív gyerekek vagy hiperaktív gyógyszeripar? Aszpartám hatása, - ezek a neten mind meg vannak!
Az Ön kisfia nem rosszalkodik, de mivel tudják, hogy gyógyszert szed, hamar megbélyegzik és ráfogják azt is amit nem tett. És tessék mondani - melyik gyerek nem "rossz"? A kiváltó okok közé sorolnám a mindenképpen megfelelni akarást is. (könyv)
Én semmi gyógyszert nem adnék a gyereknek, keresni kell valami mozgásos, de önfegyelmet kívánó sportot. Meg lesz az eredmény gyógyszer nélkül is!
Anno, én egy lyukas lábasban csúszkáltam az iskola udvarán, anyukám meg benn tanított :)
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
csimbi

Tisztelt Gabi!

Köszönöm a válaszát. Még lenne egy kérdésem. Mivel egy nehezebb iskolába fogom jövőre vinni a fiamat, így nem szeretném ha a tanulás rovására menne egy sportedzés. Jó tanuló, de ezt úgy éri el, ha sokat tanul. Nagyon jó lenne például karatézni, de sajnos heti kétszer van rossz időpontban. Viszont rajzszakkörre jár, amit továbbra is folytatni szeretne. A rajzolás,(igaz nem mozgásos tevékenység),is jó hatással lenne a magatartására, figyelmére?
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel. ildikó
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kedves Ildikó!

A Ritalint gyógyszernek nevezik - de nem az... Javaslom, kövesse Gabi tanácsát, és mielőbb nézzen utána a neten! Aztán orvosi segítséggel a lehető legrövidebb idő alatt álljanak le róla!

A 4-es magatartás egy kisfiúnál nem rossz jegy. Utánanézett Ön, hogy miért adnak 4-est? Mert a mi pedagógiai programunk szerint az kapja ezt a magatartásjegyet (többek között), aki nem veszi ki aktívan a részét a közösség életéből - vagyis nálunk nem kell "rosszalkodni" a négyesért :)

Egyébként az is relatív, hogy ki a "jó" meg a "rossz" gyerek. Sajnos, a tanárok többsége szerint az a jó, aki úgy ül az órákon, mint a sült hal, és levegőt is csak akkor vesz, ha megparancsolják neki :( :( :(

Zsuzsi
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Ildikó!

Nagyon jó a rajz is, mert a figyelemkoncentráló. Mozgásnak kitűnő egy hét végi túra, kirándulás, biciklizés, stb. - amire lehetőség van.
A mi pedagógiai programunkban is az van, végez-e közösségi munkát? Esetleg érdemes utána járni, de ha másik suliba megy át, ott kell megismerni a ped. programot. mi a feltétele a jeles magatartásnak. Az iskolák honlapján fenn van.
Ajánlom a figyelmébe a Ritalinról: http://hu.drugfreeworld.org/drugfacts/ritalin.html
Nem kell kétségbe esni, a gyógyszerezést kell abbahagyni és lesz egy lelkileg is egészséges felnőtt belőle.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Zsuzsi

Én folyton belekotyogtam az órába, vitába szálltam a tanáraimmal és az egyik fiúval naponta megvertük egymást :D De senkinek nem jutott eszébe, hogy begyógyszerezzen, legfeljebb jól letoltak, ami tartott, amíg tartott... :D
Egyébként a rosszul megválasztott tanítási módszerek is kiváltanak "magatartás- és figyelemzavart", mert ha túl magasröptű vagy túl dedós az óravezetés, a gyerekek nagy része szórakoztatóbb tevékenységet keres magának. És ilyenkor sokkal egyszerűbb megbélyegezni a gyereket, mint stílust váltani... :( :( :(
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Ha a gyerek le van szadálva, miért lenne jobb a figyelme?
Sőt, nő a reakcióidő, romlik a logikus gondolkodás. Ami ugye szintén gondot okozhat.
Pszichológustól hallottam: ha egy fiúnak ötös a magatartása, azzal valami baj van.
Hát ne legyen ötös. Nagyon jó a négyes is. Sőt!!!
A jutalomkönyv meg le van … (ejtve).
A figyelem fejleszthető, a magatartási normák taníthatóak. A gyerek temperamentuma viszont adott. A tanár (az összes hibáival és erényeivel) szintén adott. Úgyhogy a gyerkőc feladata (szülői segítséggel), hogy megtanuljon alkalmazkodni, elfogadni, helytállni stb.
És nem az a legfontosabb, hogy ötös vagy közepes vagy akárhány.
A szülőnek a gyerek tehetségének, érdeklődésének megfelelő lehetőségeket kell biztosítani. Tudom, ez sokszor erőn felüli. De megéri!!!! (Tudnám sorolni a példákat.)
Dóri
Zsuzsi

Dóri!
A gyerek temperamentuma viszont adott. A tanár (az összes hibáival és erényeivel) szintén adott. Úgyhogy a gyerkőc feladata (szülői segítséggel), hogy megtanuljon alkalmazkodni, elfogadni, helytállni stb.
Ez így csak akkor lenne igaz, ha a világ fekete-fehér volna. De nem az... A gyereket tényleg meg kell tanítani az alkalmazkodásra, elfogadásra, helytállásra, de SZEMÉLYES PÉLDÁN KERESZTÜL. Ha a tanár nem tud, és nem is akar igazodni a gyerek igényeihez, nem a gyerek képességeiből, adottságaiból indul ki, ha (sokszor erőszakkal) a saját képére akar formálni mindenkit, akkor lelkileg megnyomorítja a keze alá kerülő tanítványokat :( Hogy tanulna meg egy gyerek alkalmazkodni, ha hozzá sem alkalmazkodik senki?! És ezt állítom úgy, hogy a tekintélyelv "rendíthetetlen harcosa" vagyok. De tekintélyem nem azért van, mert én vagyok a tanár, hanem azért, mert keményen megdolgoztam érte.
És ha a gyerek az iskolában kivetnivalóan viselkedik, az nem feltétlenül a szülő hibája!!!

Többször megtörtént már, hogy nyakam tettem rá, XY olyat nem mondott a kollégának, amit hallottam, mert XY olyat nem is tud mondani. Kiderült, hogy tudott... :shock:
csimbi

Köszönöm mindenkinek a gyors, és hasznos tanácsot, választ. Én is így gondolom, de sajnos befolyásolható vagyok, és hajlamos vagyok teljesen elhinni azt, amit a tanár mond.
Még egyszer köszönök mindent. Ha lesz valami, írok.
Tisztelettel: ildiko
Válasz küldése