segítséget kérek

lindatarjan

Re: segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: lindatarjan »

Szia Dóri!

És mennyire hiperaktívak? Már gyógyszerezni kell őket, vagy még nem olyan súlyos?
Ezek szerint ti foglalkoztok ilyen gyerekekkel! Nem tudnál erre vonatkozóan szakirodalmat, ahol megtalálhatom konkrétan arra a választ, hogy tanulásban akadályozottság és hiperaktivitás milyen mértékben jár együtt? Mert én tudom, hogy ez úgy van, hogy normál értelmű hiperaktívnak többségi iskolában a helye, és tanakos hiperaktívnak ott, ahova a tanakosok járnak, de mégis... Hűűű... de hosszú lett ez a kérdés...
Sárosdi Virág

Hozzászólás Szerző: Sárosdi Virág »

Szia Linda!
Így már érthetőbb a kérdésed.
A "bukásról" (nevezném inkább évismétlésnek) csak annyit, hogy az sok esetben független az IQ -tól. A többségi iskolába járó, átlagos IQ tartományba eső gyerkeknek is szükségük lehet osztályismétlésre.
Természetesen nem tartom jó megoldásnak, hogy átlag feletti szellemi teljesítményre képes gyerkőcök szegregált iskolában tanuljanak.
Azonban "átlagos" helyzetek nincsenek, minden helyzet és döntés egyedi, és sajnos születnek hibás, rossz döntések is.
Dolgoztam egy alapítványi iskolában, ahol olyan gyerekekt tanítottam, akik normál IQ értékkel nem tudtak intergált iskolában úgy teljesíteni, ahogy képességeik szerint teljesíthettek volna. Így, ebben a formában naponta kaptak egyéni fejlesztést, mozgásterápát, és alacsony létszámú (5-10 fő) osztályokban tanulhattak. A fejlődésük biztosított volt, sikerélményben volt részük, és senki ne bukott meg....minden gyerek redkívüli figyelmet, tördést kapott.
Sajnos az iskola anyagi okok miatt bezárta kapuit.
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Ha a gyerek tanulásban akadályozott, a szegregált iskolának fogadni kell.
Van olyan gyerekünk, nem is egy, akit gyógyszereznek is. Ez persze semmit nem old meg, mert vagy kómás, vagy hyper.
A szakirodalmat a könyvtárban keresgéld, nekem nincs különösebb ebben a témában.
Van a honlapon cikk a hyperaktivitásról. Már nézted?
lindatarjan

Köszi a választ Virág! Én is voltam már olyan iskolában ( persze nem Magyarországon), ahol hiperaktív gyerekeket tanítottak több gyerekkel együtt, akiknek más tanulással kapcsolatos problémájuk volt. Nem integrált volt az iskola, hanem szegregált, viszont normál értelmi képességűeknek, akiknek van vlmilyük, ami miatt mégsem tudtak többségi iskolában teljesíteni. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ez az iskola is alapítványi volt, és Waldorf.
Még egy ide vágó infó... Eddig csak olyan szakirodalmat találtam, ahol csak azt hangoztatták, hogy hiperaktivitás nem jár feltétlenül az értelmi képességek alacsony voltával, sőt... Olyanokra lennék kíváncsi, ahol azt írják, hogy a hiperaktiv is lehet alacsony értelmi képességű. Látszólag a kettő dolog u.a., de mégsem.
lindatarjan

Szia Dóri!
Néztem a cikkeket, de ezt írta ki, mikor a cikkekre kerestem: Jelen erőforrás megtekintése az Ön számára nem engedélyezett.
Mikor pedig konkrétan a keresőre mentem rá, csak egyet dobott ki, ami egy fogalommagyarázat a hiperre és még sokminden másra.... Tuti, hogy valamit elbénáztam.... :roll:
Dóri

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fodor Zoltán 2009.03.31. 18:55-kor.
Ok: Link pontosítása
Sophie

Hozzászólás Szerző: Sophie »

Sziasztok, segítsetek nekem abban, hogy a különféle tantárgyak értékelése alól felmentett gyerekek számára először 7.o. félévekor, majd év végén szintfelmérő vizsgát kell szervezni az adott tantárgyból Ezt mi meg is tettük, de sajnos az erre utaló törvényi hátteret (hivatkozást) nem találom sehol. A bizonyítványba pedig csak így lehetne bevezetni, amit a gyerek teljesített Pl. 7.o. végén: Az 5.o. követelményeket elégséges szinten teljesítette. (... törvény, paragrafus stb:) De melyik?

SOS köszi: Sophie
Dóri

Ezt találtam:
A tanulók felmentése, mentesítése a közoktatási jogszabályok szerint
Az igazgató a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 69. § (2) bekezdése alapján a gyakorlati képzés kivételével - a tanulót kérelmére - részben vagy egészben - felmentheti az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, illetőleg mentesítheti a készségtárgyak tanulása alól, ha azt egyéni adottsága vagy sajátos helyzete indokolttá teszi. Az, akit felmentettek a kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon, ad számot tudásáról. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 23. § (5) szerint pedig, ha a tanulót a közoktatási törvény 69. §-ának (2) bekezdése alapján egyéni adottsága vagy sajátos helyzete alapján mentesítették a készségtárgyak tanulása alól, tudásáról nem kell számot adnia. A mentesítés iránti kérelemben meg kell jelölni a kérelem indokát.
Ha a mentesítést a tanuló testi érzékszervi, értelmi, beszéd-, illetve más fogyatékosságára tekintettel kérik, az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság, ha pedig beilleszkedési zavar, tanulási nehézség, magatartási rendellenességre tekintettel kérik, a nevelési tanácsadó szakértői véleményét be kell csatolni. Az idegennyelvórák alóli felmentésre vonatkozó rendelkezéseket az iskola szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.
Ha a vizsgázót a közoktatásról szóló törvény 30. §-ának (9) bekezdése alapján a kötelező érettségi vizsgatantárgynak megfelelő tantárgyból mentesítették a középiskolában az értékelés, minősítés alól, helyette a választott vizsgatantárgyból tesz érettségi vizsgát.
Erna

Hozzászólás Szerző: Erna »

Hallássérült kislány került a csoportomba.
Szeretnék segítséget kérni ahhoz, hogy össze tudjak állítani egy fejlesztési tervet. Nem vagyok gyógypedagógus, csak óvodapedagógus. Tud valaki segíteni?
A kislány nem beszél, s nem is nagyon ért semmit. Most kapott hallókészüléket. Elég későn vették észre, hogy hallássérült.
Majdnem három évesen.
Kis településen élünk, befogadtuk a kislányt, hogy integráltan, egészséges gyerekek között fejlődjön. Ehhez szeretnék segítséget kérni . A kislány hetente egy alkalommal szurdokpedagógushoz jár!
Köszönettel: Erna
Panni

Hozzászólás Szerző: Panni »

Szia!
Nem lenne könnyebb a szurdopedagógus segítségét kérni?
Ő ismeri a kislányt valamennyire, a körülményeket, könnyebben tudnátok együtt dolgozni.
Válasz küldése