kérdés

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
zsoltzsolt

Re: kérdés

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

áááááááááá
valakiiii!!!
Beaának írt válaszomat átírná valaki a nevemre???? megint vendégként regisztrálta ez a fórum :twisted: :evil: :twisted: :evil:
előre is köszi Zseninek, Dórinak vagy valakinek
Suzy72

Hozzászólás Szerző: Suzy72 »

Sziasztok!
Nagyon örülnék, ha valaki tanácsot tudni adni nekem a problémámmal kapcsolatban. Négy csodálatos gyerekem van. 17,13,11,7 évesek. A legkisebbik most első osztályos. A három nagyobbal nem voltak tanulási problémáim. A kicsinek viszont gondot jelent az olvasás. Már ott tartunk, hogy ha meghallja az olvasás szót, vagy teljesen bezárkózik, vagy elkezd sírni. Sajnos kudarcélményként éli meg az iskolát. Pedig az elején, annyira szerette és alig várta, hogy otthon gyakorolhasson. Azonban ahogy elkezdték a betűket tanulni, összeolvasni és írni, és azt tapasztalta, hogy nem megy már nem szereti. Két-három betűs szavakkal megbirkózik, de hosszabbakat már nem tud kiolvasni, vagy csak segítséggel. Az írásnál nem ilyen rossz a helyzet, de önállóan nem csinálja, csak együtt. Egyébként balkezes a fiam.A tanító néni csak panaszkodik, hogy a sok betegsége miatt le van maradva, de tanácsot nem ad. Mit gondoltok/nak mi lehet a probléma? Lehet, hogy olvasás zavara van? Milyen szakemberhez fordulhatnék segítségért? Nagyon megköszönök minden választ!
Zsuzsa
zsoltzsolt

Szia Zsuzsa!

Keresd fel az lakóhelyedhez eső legközelebbi nevelési tanácsadót és kérj időpontot tőlük.
Ha meg addig se nyugodsz, hívhatsz akár engem is,
ha visszaolvasol itt, megtalálod a tel.számom.
Zsolt
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Szia Zsuzsa!

Logopédus szakember tudja megállapítani, hogy fiadnak van-e gondja az olvasással, vagy csak lassabb tempóban halad. Ha nem keveri, nem téveszti a betűket - az önmagában jó jel.
Tapasztalataim szerint a nevelési tanácsadóban elég hosszú a várakozási idő - ezért javaslom, hogy keresd fel az intézmény logopédusát, vagy az előző hozzászólásban ajánlkozó Zsoltot (azt hiszem, Ő a fővárosban munkálkodik). Néhány célirányos vizsgálattal megállapítható a probléma gyökere.

Adrienn

Bocsi, hogy ide írok. De ide való. LOGOPÉDUST a gyereknek. A legközelebbit. Sürgősen!!!
Dóri
zsoltzsolt

Szia Zsuzsa, s nem utolsósorban Adrienn!

Na, szóval sorjában
1., nem csak logopédus tudja megállapítani, hanem pl. gyógypedagógus-pszichopedagógus végzettségű szakember is
2., várakozási idő.. nem mindig és nem minden nev. tan-ra igaz ez
3., tudom a logopédusok mindenhatóak :mrgreen:
4., idézem: "van-e gondja az olvasással, vagy csak lassabb tempóban halad" - lehet, hogy azért halad lassabbban, mert gondja van. Szóval most nem szeretnék itt és most szakmai vitákba bonylódni
5., szeretem és jól eski, hogy most olyan szépen süt a nap
6., na mentem
7., ebédelni
uff
Zsolt. aki nem logopédus
(hozzátenném, mi is jelenlegi helyemen folyamtason keresünk logopédust, hogy a BESZÉDHIBÁSOKAT lássa el, de nem találunk, így volt ez mikor egy nevelési tanácsadó és logopédiai intézet igazgató helyettese voltam évekig. És miért nem találunk..???!! mert magánpraxisban kezelik a dyseket, magas óradíjért. most lehet megsértődni logopédusok, de ez a ki nem mondott igazság, tudja ezt szakmán belül mindenki, akinek van füle és lát is, na nem a fülével :-) )
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Jó étvágyat. Zsoltnak.
Nálunk a kerületben 10 logopédus is van, nem magánpraxisban, a szakszolgálat alkalmazottai.
Van logopédiai központ, vizsgálat stb.
Hogy másutt hogy van, nemtom.
Szóval nem mindenütt reménytelen.
zsoltzsolt

Szai Dóri!

Most nem mondom melyik budapesti nevtanban volt, de hozzájuk tartoztak a logopédusok, anno. No szóval, a gyerekeket nem vették fel a kötelező óraszámukba, hanem a szülőnek, azt mondták, hogy tudják fogadni a gyeremeket, de külön juttatásért, ott az oviban. Hozzátenném, utánanéztünk és kötelező óraszámában "csinálta" a magán-praxisát. Na meg is szabadultunk ott a logopédusoktól és leváltak rólunk.
És sorolhatnám..
de vannak jó példák, igaz kevés
pl. a XVIII. kerületi log. munkaközösség jól végzi a dolgát
engem sokszor ez a mindenhatóság bosszant, a beszédhibásokat meg nem kezeli senki.
na, hamarost lenyugszok
:mrgreen:
Zsolt
köszi, meg is ettem
végre valaki, aki nem ugrik nekem egyből, írásaim tán
pedig én ezt teszem :)
így NEM Adriennek, Adriennről szólt a kirohanásom
hanem a log. szakmáról, nagyon általánosítva
de csupa rossz saját tapasztalattal
pedig gyerekkén én is jártamkét évet logopédushoz
igaz Montághoz :D
tessék mintának venni, kedves logopédus kollégák :mrgreen:
és persze mindenki
na megint Zsolt
meg
uff
driszko

Nem gondolom, hogy a logopédusok mindenhatóak. Bár jómagam - oligofrénszakos gyógypedagógus lévén - el kellett végeznem a logopédiát is, hogy jobban rájöjjek az összefüggésekre.Egyébként nem hiszem, hogy a papír számít.

Hogy miért írtam a lassú haladást? Ne felejtsük el, hogy 5 hónapja kezdte a gyermek az iskolát - ráadásul elég sokat hiányzott. Ha nem téveszti a betűket, 2-3 betűs szavakat olvas, ez már jó jel. Igen, ki kell deríteni, hogy miért nem képes a hosszabb szavak olvasására, miért fárad el annyira. Minden rendben van a szemével? Hogyan tájékozódik? Milyen a látási lényegkiemelő-képessége? stb... stb...
driszko

Zsolt!

Akinek nem inge.... Nekem nem ingem, úgyhogy nem is vettem magamra. :)
zsoltzsolt

Adrienn!

Ne vedd magadra, amit írtam, de a lényeg azért, szerintem, igaz benne.
No, itt nem fogjuk tudni megoldani a problémát, mert kéne először is egy jó kis anamnézis.. abban is lehet bármi.. vagy semmi, ami utalhat a problémák okára.
Így mégmindig marad a nev.tan, vagy ha van a suliban, ahogy írtad logopédus vagy gyógypedagógus és ha ló nincs, jó szamár is alapon, az iskola fejlesztő pedagógusa (remélve, hogy nem diagnosztizálja agyon szakbarábár módon a gyereket)

így tehát kedves Anyuka, választhat :D
megoldások vannak, már csak lépni kell
Zsolt
Lezárt