Tanácstalan vagyok kérem, hogy segítsenek

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
Avatar
marcsimo

Tanácstalan vagyok kérem, hogy segítsenek

Hozzászólás Szerző: marcsimo »

Tisztelt Cím!
Kedves Hölgyem/Uram!
Egy elkeseredett és kétségbeesett Nagymama vagyok.
Igyekszem összefoglalni a problémámat amire tanácsot ill. segítséget szeretnék kérni.
6 éves fiú unokám tanulási problémákkal, figyelemzavarral és viselkedési problémákkal küzdő kisgyermek .
Gyakorlatilag 2 éves kora óta észleltük a problémát amit igyekeztünk különböző forumokon és Intézményekben vizsgáltatni illetve segítséget kérni.
A problémát sokáig nem nevesítették igy találgattunk ADHD vagy autizmus esetleg a kettő együtt?
Ez év májusában a Vadaskert-ben egy egy hetes felmérésen/vizsgálaton vettünk részt.
Megjegyzem az egy hét az nem mutatja meg a gyerek képességeit illetve a fogyatékosságát, hiszen ott nem került olyan helyzetbe amiben igazán megmutatkozik a "más" viselkedése.
Csendesebb visszahúzódóbb és zárkózottabb volt. De azt nem látták az ottani szakemberek, hogy milyen általában vagy a családi közegében.
Az eredmény nem egyértelmű és végképp nem kielégítő.
Nem hiperaktív nem autista inkább a korosztályától 2-3 évvel értelmileg elmaradott amire fejlesztést javasoltak.
Botond 3 éves kora óta magán ovodába járt ahol fejlesztő pedagógus kis létszámú csoportban foglalkozott vele. Az évek alatt nagyon lassú stagnáló fejlődés mutatkozott de az elmaradás a korosztályától megmaradt.
A képességei sajnos nem fejlődtek holott a magán óvoda mellett a Kecskeméti Intézményben (Kecskeméten élnek) fejlesztő pedagógus is foglalkozott vele heti két alkalommal.
Egy éve állami óvodába került ahol a visszaesés igen jelentős. 30 fős csoportban sajnos nem kap megfelelő szak segítséget/figyelmet csak lézeng az ott tartózkodása alatt.
Mostanra annyira érződik a pedagógusokon és a gyermeken is, hogy nem fogadják be, hogy a viselkedése elfogadhatatlan lett nem tolerálják a másságát.
Pl. csúnyán beszél (ez eddig is meg volt amikor negatívan érinti valami akkor csúnyán káromkodik), köpköd és nem érti a kérést ha figyelmeztetik. Amikor lecsillapodik és számon kérik vagy megkérdezik, hogy tudja-e miért van büntetésben olyan mintha nem is emlékezne arra ami történt.
Sajnos semmilyen csoportos játékba nem vonható be, gyerekekkel sem találja a kapcsolatot egyedül sem játszik nem tudjuk a figyelmét lekötni.
Nem tudja elmesélni, hogy mi történt vele vagy, hogy mi a baj és miért haragszanak rá ha rosszat csinál.
Azon a ponton vagyunk, hogy nem találunk fogást rajta és nagyon reménytelennek látjuk a fejlődését ha nem kapunk segítséget szakembertől.
Amit a levelem végén még szeretnék elmondani, hogy mindennél jobban szeretjük ezt a kisfiút az életünk értelme.
Ha nem kapja meg a megfelelő segítséget a további értelmi és érzelmi fejlődéséhez tartok tőle, hogy az az egész életére a felnőtt korára is hatással lehet.
Tisztelettel kérem az Önök tanácsát, segítségét

Üdvözlettel:
Molnár Mária
marcsimo@windowslive.com
Avatar
ildi

Re: Tanácstalan vagyok kérem, hogy segítsenek

Hozzászólás Szerző: ildi »

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a integrált beszédfogyatékos (sni) gyerekeket ki látja el szeptembertől, ha az adott intézménynek nincs saját logopédusa?
A Pedagógiai Szakszolgálat logopédusainak a törvény szerint nem feladatuk, vagy csak nem találom, ill. rosszul értelmezem?
Köszönöm a segítséget!
Avatar
Kispiskóta

Re: Tanácstalan vagyok kérem, hogy segítsenek

Hozzászólás Szerző: Kispiskóta »

Ha van EGYMI, akkor az ottani utazó logopédus kapja meg. Ha nincs, vagy nincs rá kapacitás, akkor megbízási szerződéssel bármelyik logopédus. A tankerület köti meg a megbízási szerződést. Nálunk így van, de el tudom képzelni, hogy máshol meg máshogy.
Avatar
darla

Re: Tanácstalan vagyok kérem, hogy segítsenek

Hozzászólás Szerző: darla »

Köszönöm! Elolvastam a törvényt, 30 nap a felmondási idő, ha nincs más rögzítve a szerződésben. Még az lenne a kérdésem, hogy végzős gyógypedagógus, levelezős hallgatót lehet e főállásban alkalmazni.
Válasz küldése