Ki fizeti a szakszolgálatokon kötelező szakvizsga díját?

nagyjulia

Ki fizeti a szakszolgálatokon kötelező szakvizsga díját?

Hozzászólás Szerző: nagyjulia »

Szervusztok,
az egészen világos, hogy a szakszolgálatokon szakvizsgázott gyógypedagógusokat kell alkalmazni. 2010-től úgy, hogy ha nincsen szakvizsgájuk, akkor szerződniük kell, hogy 5 éven belül megszerzik azt. Ez is világos. De ki fogja kifizetni az árát, illetve kötelezhető-e a munkavállaló, hogy amennyiben a továbbképzési támogatások a képzés összegét nem fedezik (már pedig nem fedezik, főleg ha több személyről van szó egy intézményen belül) saját maga vállaljon súlyos anyagi többletet munkaviszonyának megtartása érdekében.
Van-e ötletetek arra, hogy konkrétan a fizetési kötelezettségekről melyik jogszabály rendelkezik? A "277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet
a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről"-ben nem találtam...

Kösz és üdv:nagyjuli
Dóri

Re: Ki fizeti a szakszolgálatokon kötelező szakvizsga díját?

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Kedves Juli!
Csatoltam egy kis kivonatot. (Csupa „hat-het” értsd: adható, felhasználható stb.)
Vagyis a tanulás kötelező, de perkálni nekünk kell. Esetleg némi kis támogatással (idei átlag: tíz és fél rongy/fő)
Egy kis reménysugár: ha valaki megszerezte oklevelét a szakirányú továbbképzésről, akkor illetménynövekedés illeti meg (százalékos vagy magasabb fizetési kategóriába történő átsorolás).
Tehát az anyagi ráfordítás hosszú távon megtérül(het). Talán.
Dóri
Szakvizsga, pénzügyi rendelkezések.zip
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
nagyjulia

Hozzászólás Szerző: nagyjulia »

Kedves Dóri!
Nagyon köszönöm. Ha bármilyen új információt kapok ebben a témában, akkor meg fogom osztani.
Üdvözlettel: nagyjuli
pinterbrigitta

Hozzászólás Szerző: pinterbrigitta »

Sziasztok!

Nagy Julival osztozom. Fel vagyok háborodva, hogy minden átmenet nélkül törvény írja elő, hogy a szakszolgálatokban csak szakvizsgázott pedagógus dolgozhat a jövőben. Én 52 éves gyógypedagógus vagyok 35 év közalkalmazotti (ebből 25 év pedagógusi) munkaviszonnyal mivel levelezőn végeztem. Kb. 15 éve dolgozom nev. tan-ban és most kötelező lesz számomra is a szakvizsga megszerzése. Csak senki sem mondja meg, hogy miből fizessem ki a félévente 150000 tandíjat. Mélyen etikátlannak tartom, hogy a jelenlegi pedagógusi fizetések mellett erre kötelezhetnek, ill. az elmúlt évtizedek szakmai gyakorlata nem ad lehetőséget vmi módon méltányosságra, hogy ne ezen múljon a munkahelyem megtartása. Egyébként, ha nem változtatják meg a jelenleg érvényben lévő törvényt, akkor 5 év múlva 40 év közalkalmazotti munkaviszony után elmehetnék nyugdíjba. Ráadásul folyamatban van a fenntartó váltás, ami azt is jelenti, hogy a beiskolázási tervből kiestem.
várom véleményeteket pbrigi
teketorika

Hozzászólás Szerző: teketorika »

Kedves Mindenki !

Azt szeretném megkérdezni, mert senki semmit nem tud, hogy aki a KLIK-be kerül ingyen elkezdheti a pedagógus szakvizsgára felkészítő iskolát? Illetve ha a végzettségem gyógypedagógus-logopédus és csak a logopédiát csinálom. Ez esetben el fogják-e fogadni az anyanyelvi fejlesztő pedagógus és pedagógus szakvizsgára felkészítő kecskeméti képzést? Idén nem kezdhetek bele, de jövőre akkor elkezdem, és bizony ez 90 ezer forint/félév...Esetleg neki látok, és nem lesz jó... Szóval ezt elkerülendő, meg tudja valaki mondani, hogy ez így jó lenne-e ? ( Ez a 28. tanévem )
Nagyon köszönöm, ha gyors, és biztos választ kaphatnék !

Nagyon köszönöm:teketorika
peva

Hozzászólás Szerző: peva »

Kedves Pintér Brigitta, egyetértek veled abban, hogy ha egy rendeletet módosítanak az alkalmazási feltételeket illetően, akkor nem feltétlen csak az alkalmazottnak kell a továbbképzés költségeit fizetni (és nem is mindenképp a hétévenkénti kötelező továbbképzés terhére, hisz az alkalmazási feltételek változtak).
De "minden átmenet nélküli" bevezetésről szó sincs. Ugyanis már a 14/1994-es régi szakszolgálati rendelet 2001. februári módosítással az alábbiakkal egészült ki:

2. § (1) A pedagógiai szakszolgálat intézményében a gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozást - ha e rendelet másképp nem rendelkezik - szakvizsgázott pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak végzik.
26.§(6) A szakvizsgára vonatkozó rendelkezéseket a (6)-(9) bekezdésben meghatározottak szerint kell alkalmazni. Addig az időpontig, ameddig a szakvizsga megléte nem kötelező, a besorolásnál a közoktatási törvény 128. §-ának (8) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.
(7) 2002. január 1-jétől a pedagógiai szakszolgálat intézményében a vezetői megbízásnál előnyben kell részesíteni azt, aki rendelkezik szakvizsgával.
(8) 2006. január 1-jétől a pedagógiai szakszolgálat intézményében, pedagógus-munkakörben történő foglalkoztatásnál előnyben kell részesíteni azt, aki rendelkezik szakvizsgával.
(9) 2010. január 1-jétől kezdődően a pedagógiai szakszolgálat intézményének vezetésére megbízást az kaphat, aki rendelkezik szakvizsgával.
(10) 2010. január 1-jétől a pedagógiai szakszolgálat intézményében, pedagógus-munkakörben történő foglalkoztatásra új közalkalmazotti jogviszony, illetve munkaviszony azzal létesíthető, aki rendelkezik szakvizsgával.
(11) Ahol e rendelet pedagógus-szakvizsgáról rendelkezik, azon érteni kell a pedagógus-szakvizsgával egyenértékű szakképzettséget és tudományos fokozatot is.

Mindezeket a 4/2010-es rendelet is tartalmazta.
Ha jól számolom, akkor Te is hamarabb voltál alkalmazva, mint ezt bevezették. Véleményem szerint külön kell kezelni pénzügyi támogatás szempontjából azokat a kollégákat, akik már 2001. február előtt is szakszolgálatnál dolgoztak, és külön azokat, akik azután lettek foglalkoztatva.
Tehát 13 éve volt az intézményvezetőknek a képzések megszervezésére.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez - a ritka jó "helyzetben" lévő szakszolgálatok kivételével - nagyon kevés helyen volt megoldott.
Érdemes a pénzügyi finanszírozással kapcsolatosan állásfoglalást kérni akár az EMMI-től, akár a Munkaügyi minisztériumtól (nem tudom a mostani pontos nevüket). Nem általánosságban, hanem egy-egy konkrét alkalmazottra.
További véleményeket is érdemes meghallgatni, mert ezek csak a saját logikám adta gondolatok, nem vagyok jogász.
P. Éva
peva

Hozzászólás Szerző: peva »

Még eszembe jutott, hogy volt ismerősöm, akinek úgy oldották meg a képzés "kifizetését", hogy az óraszámát csökkentették, mert "rábíztak olyan feladatot, ami nem kívánt jelentős többletmunkát, de így csökkenthető volt az óraszáma. A fennmaradó óráit túlóraként tudták elszámolni. Valójában több fizetést kapott, de nem kellett többet dolgoznia, mint az alapóraszáma.
pgigesz80

Hozzászólás Szerző: pgigesz80 »

Kedves kollégák!
A segítséigeteket szeretném kérni.Pedagógiai szakszolgálatban dolgozom és szakvizsgára köteleztek.Milyen szakvizsgákat fogadnak el?
A válaszokat nagyon köszönöm.
Gizella
Válasz küldése