Kedves Hogabi!
Nagyon el vagyok keseredve. A napokban tudtam meg, hogy nem lesz kifizetve a túlórám szeptembertől. Szeptemberben kerültem ebbe az új iskolába. Mint gyógypedagógust vettek fel. Azt mondták mivel szegregált osztályban tanítok, így elesek az IPR-s pályázati pénztől, de ne keseredjek el a túlórámmal kb. ott leszek. Heti 10 óra túlórám van, ami azt jelenti, hogy ez havonta kb. 40 óra. Ennek a kifizetése szeptembertől mindig halogatva volt, mert az önkormányzatnak sose volt pénze kifizetni. Így összesen kb. 150 óra túlórával tartoznak. Most pedig közölte az igazgató, hogy csak úgy tudott megegyezni az önkormányzattal hogy a szeptemberi 21 óra helyettesítést fizetik ki a többit nem. Kérdeztem tőle hogy a túlóráimmal mi lesz? Talán a decemberi 30 órát még kifizetik és akkor már ennek is örüljek, de a többit elfelejthetem. Hogy jön össze ennyi túlóra? Heti 24 órát tartok (tehát 21kötelező+3 túlóra) + 3 óra felsősöknél rehab óra + 2 óra alsósoknál rehab óra +2 óra alsósoknál rehab óra. Én úgy gondolom, hogy ezért a pénzért megdolgoztam, akkor miért nem fizetik ki?
Kérdéseim a következők lennének:
Kötelező-e kifizetni a túlórát az önkormányzat?
Hová fordulhatok, ha nem fizetik ki?
Kb. mennyit fizetnek a túlóráért egy órára? Vagy ez önkormányzatfüggő?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel szjpk
Segítséget szeretnék kérni
- Fodor Zoltán
- Adminisztrátor

- Kapcsolat:
Re: Segítséget szeretnék kérni
Úgy gondolom, hasznos olvasmány a 138/1992. (x.8) Kormány rendelet. (Mai nap hatályos változata).
Nos itt érdemes a 16§. átolvasni. Ez elmond mindent.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.c ... 200138.KOR
Nos itt érdemes a 16§. átolvasni. Ez elmond mindent.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.c ... 200138.KOR
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Kedves szjpk!
Azokat az óráidat nem fizeti már ki senki. Most meg pláne nem fogják. Az igazgatóval kell megegyezni a további órák megtartása miatt.
Esetleg fordulhatsz az Oktatási Jogok Biztosához.
Azokat az óráidat nem fizeti már ki senki. Most meg pláne nem fogják. Az igazgatóval kell megegyezni a további órák megtartása miatt.
Esetleg fordulhatsz az Oktatási Jogok Biztosához.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
Rági
Sziasztok!
Az értékelés alóli mentesítéssel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Csak azoknak az SNI-s és BTMN-es általános iskolai tanulóknak kell szövegesen értékelni a teljesítményüket, akik teljes tantárgyi értékelés alól mentesítve vannak (pl. matematika, idegen nyelv), vagy azoknak is, akik tantárgyrész alól (pl. helyesírás, idegen nyelv írásbeli része)? A részfelmentett tanulók kapnak érdemjegyet, de pl idegen nyelv esetén csak szóban felelnek, vagyis nincs szükség szöveges értékelésre?
Számomra nem egyértelmű a törvény (Knt. 56. §)
56. § (1) A tanulót, ha egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi, a szakértői bizottság véleménye alapján az igazgató mentesíti
a) az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés és minősítés alól, és ehelyett szöveges értékelés és minősítés alkalmazását írja elő,
b) a gyakorlati képzés kivételével egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és a minősítés alól.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Ági
Az értékelés alóli mentesítéssel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Csak azoknak az SNI-s és BTMN-es általános iskolai tanulóknak kell szövegesen értékelni a teljesítményüket, akik teljes tantárgyi értékelés alól mentesítve vannak (pl. matematika, idegen nyelv), vagy azoknak is, akik tantárgyrész alól (pl. helyesírás, idegen nyelv írásbeli része)? A részfelmentett tanulók kapnak érdemjegyet, de pl idegen nyelv esetén csak szóban felelnek, vagyis nincs szükség szöveges értékelésre?
Számomra nem egyértelmű a törvény (Knt. 56. §)
56. § (1) A tanulót, ha egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi, a szakértői bizottság véleménye alapján az igazgató mentesíti
a) az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés és minősítés alól, és ehelyett szöveges értékelés és minősítés alkalmazását írja elő,
b) a gyakorlati képzés kivételével egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és a minősítés alól.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Ági
-
dudikopf
Olyan jó volna, ha valaki megválaszolná Ági kérdéseit a szöveges értékeléssel kapcsolatban! Ez az egész annyira abszurd! A Szakértői Bizottság mentesíti az értékelés és minősítés alól, a tanár meg értékeli szövegesen?! A szöveges értékelés talán nem értékelés? Ez számomra egy kissé ellentmondásos, ám legyen. De hogyan? Köszönettel: V. B. Zsuzsi
-
Rági
Zsuzsi!
Én kértem állásfoglalást a Nev. Tan.-tól a szöveges értékeléssel kapcsolatban. Akinek teljes tantárgyi értékelés alóli felmentése van, azt szövegesen értékelni kell. (Elég egy ikszelős táblázat.) Részfelmentés esetén a szöveges értékelés nem kell. sajnos ezt írja elő a köznevelési törvény.
Ági
Én kértem állásfoglalást a Nev. Tan.-tól a szöveges értékeléssel kapcsolatban. Akinek teljes tantárgyi értékelés alóli felmentése van, azt szövegesen értékelni kell. (Elég egy ikszelős táblázat.) Részfelmentés esetén a szöveges értékelés nem kell. sajnos ezt írja elő a köznevelési törvény.
Ági
-
peva
Kedves Ági!
Csak az idézett paragrafusokat olvasva: úgy kell eljárni, ahogy a szakértői bizottság leírta az adott tanuló szakértői véleményében:
- ha az a) pont szerint, akkor osztályzatot nem kaphat, de szöveges értékelést kell kapnia.
- ha a b) pont szerint, akkor szövegesen sem kell értékelni abból, amiből mentesítették. Tehát ha részben van mentesítve -ahogy írod a példákat is, akkor pl. a nyelvtan év végi osztályzat megállapításához nem kell a helyesírás eredményeit figyelembe venni, vagy pl. ha írásbeli alól mentesített, akkor csak a szóbeli feleletei alapján kap osztályzatot. Szöveges értékelést nem kap sem a helyesírásra, sem az írásbelikre.
Ha jól emlékszem, akkor az a) pont csak egyes esetekben alkalmazható, valahol visszautal erre a köznevelési törvény.
P. Éva
Csak az idézett paragrafusokat olvasva: úgy kell eljárni, ahogy a szakértői bizottság leírta az adott tanuló szakértői véleményében:
- ha az a) pont szerint, akkor osztályzatot nem kaphat, de szöveges értékelést kell kapnia.
- ha a b) pont szerint, akkor szövegesen sem kell értékelni abból, amiből mentesítették. Tehát ha részben van mentesítve -ahogy írod a példákat is, akkor pl. a nyelvtan év végi osztályzat megállapításához nem kell a helyesírás eredményeit figyelembe venni, vagy pl. ha írásbeli alól mentesített, akkor csak a szóbeli feleletei alapján kap osztályzatot. Szöveges értékelést nem kap sem a helyesírásra, sem az írásbelikre.
Ha jól emlékszem, akkor az a) pont csak egyes esetekben alkalmazható, valahol visszautal erre a köznevelési törvény.
P. Éva
-
zsoltzsolt
Igen, így van, de nem állásfoglalást kel kérni, hanem elolvasni a Knt-t, nem titkos dokumentum 
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
-
Rági
Kedves Zsolt!
Az állásfoglalás kérésére azért volt szükség, mert a Nev. Tan. szakvéleménye ellentétben állt az Nkt. 56. §-ával. A törvényre hivatkozva kértünk állásfoglalást, ugyanis ellenőrzésnél a tanuló szakvéleményében foglaltakat keményen számon kérik rajtunk!
A Nev. Tan. javította/módosította a felmentésre vonatkozó részt.
Ági
Az állásfoglalás kérésére azért volt szükség, mert a Nev. Tan. szakvéleménye ellentétben állt az Nkt. 56. §-ával. A törvényre hivatkozva kértünk állásfoglalást, ugyanis ellenőrzésnél a tanuló szakvéleményében foglaltakat keményen számon kérik rajtunk!
A Nev. Tan. javította/módosította a felmentésre vonatkozó részt.
Ági
-
zsoltzsolt
Akkor jól tettétek, ha vmi nem világos kérni kell pontosítást. Az új szakszolgálati rendelet már nem említi, hogy ellenőrizni kell a kiadott szakvéleményeket
, remélem ez így is marad.