Iskolaérettségi vzsgálat

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
csimbi

Iskolaérettségi vzsgálat

Hozzászólás Szerző: csimbi »

Tisztelt Szakértők!
Írtam már ide többször is,beszédfogyatékos fiam miatt. Most újabb gonddal kell szembenéznem: iskolaérettségi vizsgálatot végeztek vele az oviban.5, és fél éves. Az eredménye csak 30%-os lett. Azt mondták, hogy az övé lett a legrosszabb, és ők úgy hiszik, hogy okos a fiam, csak soha nem figyel oda a közös foglalkozásokra, mert a csoport legrosszabb gyerekével barátkozik, és elterelődik a figyelme.
A beszéde sokat fejlődött, nyelvtani hibák még vannak. Logopédus tanítja heti 3 órában. Hibái a tesztben: nem tudta megmondani a szülők foglalkozását, születési idejét, mert hát ezidáig nem is beszélgettünk erről. Évszakokat, csapadékok fajtáit,testrészeket,járművek fajtáit...hát, ezekről sem beszélgettünk vele pont. Nagyon sok feladatot ad a logopédus is, győzzük azt megcsinálni. Fejlesztő füzeteket vetettek velem az oviban, és abból is csináljuk a feladatokat, de pont a fentebb említett témákról nem esett szó. Alkalmazkodása sem jó: hisztizik az öltözésnél, stb. Az is érdekes, hogy az irányokat sem tudta, pedig itthon tudja. Mi lehet ennek az oka? Az óvónő azt mondta, hogy érdeklődése, és figyelme hullámzó. Ha nem érdekli, nem akarja, akkor nem válaszol. És az ovónő nem kényszerítheti rá. Kérdésem az lenne, hogy a figyelme kifejlődhet? Hogyan lehet azt elősegíteni, hogy odafigyeljen az óvónőre, válaszoljon neki akkor is ha nincs kedve? Ezek a fent említett hibák jövőre is megmaradnak? Vagy azt jelzi, hogy értelmi baj van a gyerekkel? Azt kérik az óvónők, hogy kérjek a fejlesztőből(ahová járunk vizsgálatra) javaslatot, hogy a gyereket hogyan fejlesszék ők, az oviban. Mert lehet hogy beszédértési baj is van vele. Ez előfordulhat? Vagy csak az a baj, hogy nem készítettük fel a vizsgálatra?( nem tanítottuk meg vele a születési idejét,stb) Mi szülők, mit tegyünk?
csimbi

Re: Iskolaérettségi vzsgálat

Üdvözlettel: Ildikó
kÖSZÖNÖM ELŐRE IS A TANÁCSOKAT!
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Elszállt amit írtam.
Megpróbálom még1szer.
Ha a gyerek az adatokat nem ismeri, nem az ő hibája. Ha nem tudja megjegyezni, az jelzés értékű.
A figyelmet lehet fejleszteni.
Amit korosztálya szerint tudnia kellene, az fontos!!!!
Nem tudja? Miért???
Az iskolaérettséget döntsék el a szakemberek.!!!!
Te mit tehetsz??? Beszélő környezet, életkornak megfelelő infók, mesék, játékok, dia, rajzos feladatlapok (tudok küldeni).....
Dóri
henciduda

Hozzászólás Szerző: henciduda »

Kedves Ildikó!
Eléggé összetettnek tűnik a probléma. Ez így (látatlanban) nem értelmi problémának, hanem idegrendszeri éretlenségnek tűnik. Feltétlenül intenzív, komplex fejlesztésre lenne szüksége az elkövetkező 1,5 évben. Én a Kulcsárné-Delacato mozgásterápiát javasolnám, nem rögtön a feladatlapokat (bocs, Dóri). Van ilyen lehetőség a környéken? Megkérdezhetem, merre laknak?
Üdv: Mari
csimbi

Köszönöm válaszát. Zalaegerszegen élünk. Ez a mozgásterápia miből áll? Esetleg én is végeztethetném vele, ha nincs a közelünkben. Esetleg a zene? Szeret énekelni, érdekli a zene. Köszönöm. Tisztelettel: Ildikó
henciduda

Hozzászólás Szerző: henciduda »

A mozgásterápiához feltétlenül szakember szükséges. A lényege:
1. Vizsgálat, a gyerek képességeinek felmérése több, mint 30 részterületen.
2. Ennek alapján egyéni program összeállítása.
3. Ezt a feladatsort (torna + egyéb fejlesztő feladatok) otthon kell végezni minden nap, havonta kontrollra menni.
Biztosan van ilyen lehetőség a környéken. A nevelési tanácsadók segíthetnek, vagy keresgéljen az interneten. Én nagyon messze lakom, sajnos nem tudok segíteni.
Válasz küldése