diszgráfia kezelése

Marcsi1

diszgráfia kezelése

Hozzászólás Szerző: Marcsi1 »

Sziasztok! Van két olyan fejlesztésre szoruló "gyermekem", akikkel foglalkozom. Kiidduló probléma többek között az ékezetek folyamatos lehagyása. Tudtok- e esetleg erre is valamilyen tanácsot adni? Fonéma hallási problémából eredhet vagy valamilyen látási probléma? (próbáltuk: hanganalizálás, mozgással a rövid, hosszú magánhangzó időtartamot, szótagolással...) Jó- e ez az irány? Van- e ezeknél esetleg hatékonyabb módzser? Köszönöm a választ!
zsoltzsolt

Re: diszgráfia kezelése

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Szia!
No szóval igen, jól gondoltad az okokat az ékezetek elhagyására. De van még amire nemigen szoktak gondolni, ez pedig a következő. Mivel félig-meddig garfológus is vagyok - többi mellett :D - az ékezetek a kontorollálás, az önkontroll milyenségére utalnak. Pl. ha hiányzik az ékezet akkor az önellenőrzés hiáényára is gondolhatunk, emelett felületes munkavégzésre, feledékenységre, pontatlanságra. Bizoyos esetekben a viselkedési kontroll hiányát, zavarát is jelentheti.
Vagyis összefoglalva :D : mindig holisztikusan is tekintsünk a gyerekre, s ne csak dyspintyet lássunk benne (vagyis valamilyen dys-sel szenvedőt :D :D )
Zsolt
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Na, egy kis kiegészítés, hogy a "szakmai lelkem" megnyugodjon és magad is megnyugtasd, ha gondolod küldd el szemészhez és/vagy fülészetre, majd fel kell venni egy GMP-t a gyerekkel.
Bárén az előző hozzászólásomban keírtakra tippelek. Kérdezd meg az anyát, hogy pl. mennyire elelnőrzi le a gyerek önmagát, pl házi feladatait leellnőrzi vagy megírja és utána letudva a dolog. Mert szerintem itt lehet/lesz majd a gond. Így célszerű, a szülővel közösen, kialakítani, ill. segíteni a gyerkőcöt az önellenőrzés kialakításában és hogy ez rutin szinten menjen majd nála.
Üdvözlettel:
Zsolt :idea:
Marcsi1

Hozzászólás Szerző: Marcsi1 »

Sziasztok! Ehhez kapcsolódóan kérem a véleményeteket, mert az előbbi feltett kérésemhez, még hozzájárul egy olyan kiegészítésem, ami még jobban elbizonytalanít. Miszerint a gyermek logikai gondolkodása teljesen kimagasló, intelligencia szintje is teljesen kivételes, mégis súlyos olvasási írási nehézséggel küzd. Az önellenőrzést már egészen jól gyakorolja, használja az írásban. Mivel lehetne mégis csökkenteni a nehézségét. ( A gyermek pedagógus szülő gyermeke, nem szeretné, ha a Szakértői Bizottsághoz kerülnének. Közben az osztálytanítója folyamatosan fekete pontokat oszt neki.) Segítsgeteket köszönöm!
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Szia Marcsi!

Jókat írtál, jó úton indultál el.

Zsolt is érdekes és hasznos megállapításokat tett. Én is gondoltam már hasonlóra, de így még nem tudtam megfogalmazni. köszönöm Zsolt!

Szóval Marcsi: az általad elkezdett utat én még a következőkkel egészíteném ki - oppozíciós szópárokat gyűjtenék - azokat foglalnám mondatba. Beszélgetnénk, hogy nem mindegy: kar vagy kár, bal vagy bál, adok vagy adók ... Persze a hosszúakat (különösen az o. ö, u, ű hangoknál) rettenetesen megnyújtanám. Mindezt természetesen nem egy órán. Először elkezdenénk az a-á megkülönböztetésével. Az első órán beszélnénk, gyűjtenénk, a másik órán pótolnánk a hiányzó szavakat, ... szóval 5-6 órát is rászánnék egy betűpárra.

Ja! És az osztálytanító ellenőrzőjébe is elférne néhány fekete pont! Bár, ha az a célja, hogy a gyermek megutálja az olvasást, írást, akkor nagyon jó úton halad!

Most jut eszembe! Szerintem a-á-hoz van is a gépben anyagom. Zsolt! hogyan tudom eljuttatni Marcsihoz? Vagy akár ide, a honlapra?

Szép napot Nektek! Adri
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia Adri!
Anyagot vagy zseninek vagy nekem tudsz küldeni és fel tudjuk tenni.

Gabi
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
driszko

Szia Gabi!

Neked küldtem el.

Adri
driszko

Sziasztok!

Úgy látom, Gabiék feltették az a-á anyagot. Köszönöm!

Marcsi! A legfrissebb cikkek - Olvasólap-ra kattintva éred el a gyakorlatokat.

Adri
hudnik

Hozzászólás Szerző: hudnik »

Sziasztok, diszgáfia kezelésére én is keresek hasznos programokat és ötleteket. Kérlek küldjétek a hudnik@chello.hu címre.

Köszönöm,

niki
Sárosdi Virág

Hozzászólás Szerző: Sárosdi Virág »

Érdemes lenne Sindelarral megnézni, gyanítom, hogy az auditív differenciálás gyengébben működő részképesség az esetükben, és ezen végig lehetne menni.
Válasz küldése