Teljes káosz a fejemben és kétségbeesés:(
Segítsetek eligazodni.
Tudom sok fórumon beszéltetek már erről mind végig is olvastam,de még mindíg nem látok tisztán.
2009-ben végeztem az Ekf-en Pedagógia szakos nevelőként amihez Fejlesztőpedagógia speczializációt választottam.
Most szeptembertől végre fejlesztőpedagógia munkakörben is dolgozhatok.
Előtte "csak" Pedagógiai asszisztensként alkalmaztak egy másik intézményben. Van felsőfokú gyógypedagógiai asszisztens képesítésem is.
2013-tól ezzel a diplomával már ugye nem tölthetek be fejlesztőped. munkakört:( ha jól értelezem.
Na most amiket találtam továbbképzéseket mindenhol az szerepel,hogy 2 év szakmában eltöltött gyakorlat. De nekem ez lesz az első évem fejlesztőként.
Mi lehet a megoldás arra,hogy Fejlesztőped. maradhassak.?
Van olyan képzés ami nem gyógypedagógia hanem fejlesztőpedagógia és nem kell a két év gyakorlat? Ha igen, hol?
Köszönöm ha válaszoltok
Fejlesztőpedagógus képzés
-
sz.edit
Re: Fejlesztőpedagógus képzés
Szakvizsgával nem egyenértékű szakirányú továbbképzésre kell jelentkezned.Ezt megteheted pl. tanítói vagy bármely tanári diplomával. Pedagógus szakvizsgára jelentkezel bármely pedagógiai szakkal, fejlesztő ped. szakiránnyal (pl. differenciáló fejl. ped.)Ebben az esetben szakvizsgázott pedagógus leszel. Ez az eredeti diplomád mellé adott szakirányú oklevéllel zárul. Mindegyikhez feltételként szabhatják az X év szakmai gyakorlatot.
Ha ez a te esetedben nem lehetséges, mert a 2 év szakmai gyakorlat nincs meg, akkor végezd el a gyógypedagógia szakot pl. levelező tagozaton, pszichopedagógia szakirányon. Azzal sokkal jobban jársz, és betölthetsz vele gyógyped. és fejl. ped. munkakört is, vagy dolgozhatsz pedagógiai szakszolgálatnál.A képzési idő nem sokkal hosszabb.
A fejl. ped. szakkal hosszú távon nem sok mindenre lehet menni. A gyógypedagógusnak nagyobb kompetenciaköre és tudása van. Ezt saját tapasztalatból mondom.
Ha ez a te esetedben nem lehetséges, mert a 2 év szakmai gyakorlat nincs meg, akkor végezd el a gyógypedagógia szakot pl. levelező tagozaton, pszichopedagógia szakirányon. Azzal sokkal jobban jársz, és betölthetsz vele gyógyped. és fejl. ped. munkakört is, vagy dolgozhatsz pedagógiai szakszolgálatnál.A képzési idő nem sokkal hosszabb.
A fejl. ped. szakkal hosszú távon nem sok mindenre lehet menni. A gyógypedagógusnak nagyobb kompetenciaköre és tudása van. Ezt saját tapasztalatból mondom.
-
Sun37
Köszönöm a választ!
A gyógypedagógiával az a problémám,hogy csak 4 év múlva lenne meg a diplomám róla. (nem mellesleg a 8 félévet saját zsebből kellene fizetnem, ami nem kevés pénz)
A továbbképzések meg 4 félévesek és 2 félévre csökkenthető az előzetes tanulmányok beszámításával.Ezt is magam fizetném,de azért ez korántsem akkora összeg mint a 8 féléves gyógyped.A meglévő diplomámra+egyéb képesítéseimre már több mint 1 milliót kifizettem és most még ennyit fizessek a tv. változás miatt egy újabb diplomáért.
A fizetésem elmegy az iskolázásomra......
Azt írod,hogy KÉRHETNEK! gyakorlatot a szakvizsgánál,tehát nem mindenhol? Próbálom végig nézni az intézményeket és követelményeket ahol van fejlesztőped. képzés.
Ha tud valaki konkrét intézményt ahol nem kell a 2 év gyakorlat az írja meg legyen szives!
Vagy egyéb megoldást...
Köszönöm
A gyógypedagógiával az a problémám,hogy csak 4 év múlva lenne meg a diplomám róla. (nem mellesleg a 8 félévet saját zsebből kellene fizetnem, ami nem kevés pénz)
A továbbképzések meg 4 félévesek és 2 félévre csökkenthető az előzetes tanulmányok beszámításával.Ezt is magam fizetném,de azért ez korántsem akkora összeg mint a 8 féléves gyógyped.A meglévő diplomámra+egyéb képesítéseimre már több mint 1 milliót kifizettem és most még ennyit fizessek a tv. változás miatt egy újabb diplomáért.
Azt írod,hogy KÉRHETNEK! gyakorlatot a szakvizsgánál,tehát nem mindenhol? Próbálom végig nézni az intézményeket és követelményeket ahol van fejlesztőped. képzés.
Ha tud valaki konkrét intézményt ahol nem kell a 2 év gyakorlat az írja meg legyen szives!
Vagy egyéb megoldást...
Köszönöm
-
sz.edit
Szerintem mindenhol kell, hiszen ez a képzés nem ad új diplomát, hanem az eredeti ped. diplomához ad szakirányú végzettséget igazoló oklevelet.Ezért kéri a szakmai gyakorlatot, amit ha jól emlékszem, igazolni kell. Én 2002-ben végeztem el a fejl. ped. szakot., akkor kellett igazolás. 2010-ben lettem gyógyped., de a munkáltató fizette a képzés költségeit.Egyeseknél a költség 80%-át a munkáltató állja.
Egyébként a gyógyped. képzés a pedagógusok számára csökkentett tanulmányi idővel folyik, hiszen több tantárgyból felmentve jegy nélkül bejegyzést kapsz.
Az én esetemben pl. 5 félév(nem 8!!) volt a képzési idő.
Hát te tudod. Sok sikert a kereséshez.
Szia!
Egyébként a gyógyped. képzés a pedagógusok számára csökkentett tanulmányi idővel folyik, hiszen több tantárgyból felmentve jegy nélkül bejegyzést kapsz.
Az én esetemben pl. 5 félév(nem 8!!) volt a képzési idő.
Hát te tudod. Sok sikert a kereséshez.
Szia!