BTM német nyelv, gimi

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
esztern

BTM német nyelv, gimi

Hozzászólás Szerző: esztern »

Sziasztok! Németet tanítok egy gimnáziumban. Az egyik diákomról kiderült, hogy BTM-es. Azt szeretném kérdezni, hogy vele kapcsolatban milyen teendőim lesznek a következő tanév során? Hogyan készüljek, kell-e neki külön tanmenetet készítenem, és hol találhatok mintát vagy segédanyagokat az ő fejlesztéséhez? Hogy néz ki egy fejlesztési terv, tanórákra vagy témákra van lebontva? A neten keresgéltem, de sajnos nem találtam a tantárgyamhoz semmit ezzel kapcsolatban..Minden segítséget előre is köszönök. Eszter
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: BTM német nyelv, gimi

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Eszter!

Mivel nem vagy fejlesztőpedagógus, neked nem kell fejlesztened. Sőt, nem is teheted. Aki erre hivatott vagy fejlesztőpedagógus vagy gyógypedagógus.
A fejlesztés NEM azonos a korrepetálással. Fejlesztéssel az agy különféle területeit aktiváljuk. Hozzá nem értéssel többet lehet rontani, mint javítani.
Először meg kell nézni, mi van a szakvéleménybe írva?
Az idegen nyelv értékelése alól felmentett?
Az idegen nyelv írásbelisége alól felmentett?
A szóbeli feleletek alól felmentett?
Na ezek a fontosak. Ha esetleg leírnád, milyen javaslatot adott a nev.tan, akkor könnyebb lenne válaszolni.
Csak a javaslat bemásolása elég. Utána tudok bármit mondani, segíteni. Én gimiben fejlesztek.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
esztern

Hozzászólás Szerző: esztern »

Kedves Gabi!
Köszönöm, hogy válaszoltál, nekem ez a téma nagyon új, nem sokat tudok róla. A szakvélemény nincs nálam, az iskola gyerekvédelmisénél van, de olvastam: helyesírás alól kapott felmentést, az osztályozás alól nem. Javaslatként szerepel, hogy a szóbeli számonkérés legyen előnyben részesítve, és hogy írásbeli feleleteit kiegészíthesse szóban, valamint, hogy hosszabb időt kaphasson felkészülésre számonkérésnél.
Eszter
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Kedves Eszter!

Nem kötekedésnek szánom, de melyik nyelv helyesírása alól kapott felmentést? Lehet magyar és lehet német, akár mindkettő. Nagyon sok múlik a szavakon, erre figyelni kell!
Ha szóban kell felelnie, ez egyértelmű. Írni természetesen írhat, de nem az alapján kell osztályozni. De, ha az írásbeli tartalma elfogadható és csak kiegészítés kell vagy megerősítés, akkor bele kell kérdezni. Egyetlen írásnál sem nézzük ilyen esetben a helyesírást.
A másik: ahol BTM-es, SNI-s gyerek van, minden érintett nevelőnek illik másolatot adni, sőt a naplóba helyezni egyet, vagy ha digi napló van akkor abba megjegyzéshez beírni. Nem egy ember ül a papíron, aztán a többi találgat.
Évek óta gyakorlat nálunk, hogy az érintett tanulók szakértői- vagy szakvéleményének javaslatát kiteszem a tanáriba. Meg lehet nézni, meg lehet beszélni lehet kérdezni ha valami nem világos. Ti nem ezt tanultátok, nem is tudhatjátok.
Legegyszerűbb lenne kérned egy példányt és valóban másold be a javaslatot kérlek, mert ez így számomra nem egyértelmű.
Utána tudok konkrétan választ adni.
Gabi

hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Sziasztok!

Van egy kérdésem: KÉPES-E diszlexiás, diszgráfiás tanuló elsajátítani valamilyen idegen nyelvet úgy hogy nem ír, csak hallás után tanul?
Tudom vannak módszerek stb.... de az a kérdés, ha az anyanyelvét meg tudja tanulni, akkor miért nem képes az idegen nyelvet?
Szakmai vitám van és erre kérek tőletek kimerítő válaszokat, akár példákkal is!
(csak zárójelben: én tudom a választ, csak meg kellene győznöm az illetőt.)
Köszönöm a segítséget!
Gabi

Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

A kérdés elég pongyola.

Így, erről a témáról, egyetlen kérdés alapján nem lehet vitatkozni (ennyit a szakmai vitáról).
-nem mind1, hogy a diszes milyen szinten áll:
-milyen képességei erősek ill. gyengék
-melyik képességére lehet támaszkodni
-milyen módszereket alkalmaznak a nyelvtanulás során
-melyik idegen nyelvet tanulja
-csak hallás útján? nem biztos, hogy elég!!!! A vizuális/képi megsegítés feltétlenül szükséges!
-mivel általában gyenge a rövid távú memória a sok gyakorlás, kitartás, erős akarat feltétlenül szükséges!!! (ha megvannak ezek a képességei, akkor a lehetőségei is adottak.)
-jobbak az eredmények, ha minél több érzékszervet bevonunk

Folytassam? (Ez a kérdés ÍGY tehát nem eldöntendő!!!!)

A legújabb vélemények szerint:
„ez nem egy tanulási zavar, hanem egy tanulási különbség” .

Tehát:
-meg kell találni azt a módot, hogy a diszesek is elsajátíthassanak idegen nyelveket!!! Vagyis a különbségeket figyelembe kell venni, erre spec. módszereket kell alkalmazni.
-a részképességek sérülése nem zárja ki, hogy elsajátítsanak idegen nyelvet!!!!!
-tehát elméletileg lehetséges. De a gyakorlat????? Csak enyhe diszesekről tudok, akiknek sikerült.
-nem a felmentés, hanem a megfelelő segítés a cél!!! Hiszen nekik is szükségük van az elhelyezkedésük során papírra, nyelvtudásra, beszédre (esélyegyenlőség!!! Ha egyáltalán létezik még ilyen.)

Most jutott eszembe:
-ha az anyanyelvét is nehezen tanulja, akkor miért lenne könnyebb egy idegen nyelv?
-tehát amilyen módszerrel az anyanyelvét könnyebben tanulja, az a módszer hatásos lehet az idegen nyelv tanulása során is.
-hogy ez hallás útján megy vagy másképp, ez egyéni
-lehet, hogy van néhány példa. De ez nem általánosítható, mivel a képességek sem azok.
Dóri
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Dóri! - köszönöm szépen a választ! Én is így gondoltam.
Valóban pongyola volt a kérdés, amit direkt így tettem fel. Nem akartam semmit sugallni, hogy az én javamra dőljön el a dolog.
Egy kollégával van vitám, mert szerinte az anyanyelvet is hallás után tanulja, akkor hallás után idegen nyelvet is kell tudnia tanulni. Ugyanis azt merészeltem mondani, hogy a diszlexia nem akadálya a nyelvtanulásnak, ott van gond, hogy aki a saját anyanyelvében sem tud eligazodni, nem is képes az idegen nyelvet megtanulni.
Ez a vita is egy felmentés miatt alakult ki. Minek felmenteni, mert azt meg lehet tanulni. S közben bekapcsolódott a beszélgetésbe egy angol-német nyelvtanár kollégám, aki most jelentkezett képzésre, hogy a diszeseket milyen módszerekkel lehet tanítani idegen nyelve. Na ez volt olaj a tűzre. Így ketten próbáltunk érvelni, győzködni.
Még egyszer köszönöm a kimerítő választ, ki fogom nyomtatni és az orra alá dugni!
Gabi

peva

Hozzászólás Szerző: peva »

Sziasztok, Gabi által felvetett kérdésre/kérésre tanulói példák:
- egyik gimis tanulónk anyanyelvi kifejezőkészség zavarával küzd. Elsős korától - kisebb megszakításokkal NT-ban is gondozottunk. Helyesírási gondjai már nincsenek, de egy 5-10 mondatos fogalmazás megírása már komoly probléma számára 18 évesen. Angol nyelvi tagozatos osztályban tanul, és jó eredményei vannak angolból. A német nyelvvel viszont küzd, állandóan bukásra áll.
- 6. osztályos fiú, súlyos helyesírási nehézséggel (minden jellegzetes hibatípus előfordul nála): szintén angolból sikeres, és ezen a nyelven a helyesírással is kevesebb gondja van.
- 7. oszt. lány, olvasni még csak akadozva tud, de szövegértése jó. Helyesírásában vizuális percepciós gyengeségből adódó hibái vannak. Német nyelvvel boldogul, közepes-jó, ő hallás után tanul, de németül majdnem folyékonyan olvas.
- következő tanuló -aki jelenleg már felnőtt - mindenből kitűnő (nincs semmi "baja") volt: három idegen nyelvet tanult. Angolul csak ért és olvas, de nehézkesen fejezi ki magát, a németet is érti, de minden kérdésre angolul válaszol!, a harmadik nyelvet képtelen megtanulni. Nyelvvizsgája csak alapszint angolból. Reál beállítottságú, ezen a téren kiemelkedő a gondolkodása, főiskolai diplomát pedig az idegen nyelv miatt nem biztos, hogy tud szerezni.
Hasznos eszmecserét a kollégákkal: P. Éva
Panni

Hozzászólás Szerző: Panni »

Én magamat említeném meg példaként. Anno régen oroszt tanultam másolni, írni nagyon jól ment de mikor felszólítottak, hogy olvassak, vagy mondjam hangosan a szavakat oroszul nem tudtam helyesen kimondani. Nincs nyelvvizsgám nem is lesz én személy szerint nem tudok idegen nyelvet megtanulni, nem tudom kimondani, nagyobbik lányom francia szakos pedagógus, mikor készült a nyelvvizsgára én mondtam magyarul ő írta és mondta franciául a szavakat, volt, hogy meg kérdezte mi van oda írva utána rájött inkább nem kérdezi mert közölte velem anya inkább írd le.
A másik aki diszes az véleményem szerint az anya nyelvet sem tudja hibátlanul megtanulni.

Panni
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Köszönöm szépen a válaszokat!
Eddig minden alkalommal a matek szakosokkal volt a "baj", most a nyelv szakosok is beléptek a sorba. Tisztelet a kivételnek! Akik igazán jól kezelik a diszeseket azok a magyar szakos kollégák.
Megfigyeltem, ők azok, akik bármilyen eszközt, furfangot bevetnek a gyerekért. Nem akarom a többi szakost leszólni - nincs is miért, nem ezt tanulták - csak esetleg hallgatni kellene arra aki segíteni szeretné, szakmai tudásával támogatni akarja őket
Mint ahogy Dóri írta: meg kell találni a módot!
Gabi

Válasz küldése