Én a helyedben azt tenném, hogy a főiskolára írnék levelet és kikérném írásos állásfoglalásukat. Vannak ott még öreg rókák, mint mi.
Azért kedvem lenne elbeszélgetni azzal a hölggyel.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Vettem a bátorságot és írtam a Bárczi tanulmányi osztályára ez ügyben. Gondolom sokakat érdekel, hogy mit is takar az oligofrén. Azt amit már mindannyian tudunk. Íme a levél a melléklettel:
Az oligofrénpedagógia szak a képzés változása során két szakra, 2006 óta két szakirányra vált szét. A jelenlegi képzéshez érvényes szakmai kompetenciákat a 15/2006. (IV. 3.) OM rendelete az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről c. jogszabály tartalmazza. Mivel az oligofrénpedagógia két területe külön kerül részletezésre, így mindkettő együttesen érvényes.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Szia Hamilton!!!! (Remélem, még olvasol minket)!
Nézd, mire jutottam!!!
"A tanulásban akadályozottak pedagógiája tanszéken dolgozók egyöntetű véleménye szerint az oligofrénpedagógusi diploma és a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon végzettek diplomája ekvivalens egymással.
Mivel a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon végzett hallgatók KKK-ja tartalmazza, hogy ők tanulási zavarral és tanulási nehézséggel küzdő gyermekekkel is foglalkoznak, következésképpen egy oligofrénpedagógusnak is beletartozik ez a kompetenciájába.
…a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon képesek, illetve alkalmasak a tanulásban akadályozott (ezen belül az enyhén értelmi fogyatékos), a tanulási zavarral és tanulási nehézséggel küzdő gyermekek és fiatalok speciális nevelési, fejlesztési szükségleteinek megállapítására, (gyógy)pedagógiai diagnózis készítésére, állapotuk és élethelyzetük javítására irányuló gyógypedagógiai nevelési, oktatási, fejlesztési, terápiás, prevenciós, habilitációs és rehabilitációs feladatok megtervezésére és ellátására, együttműködve a nevelésben, ellátásban, gondozásban érintett partnerekkel, továbbá a gyógypedagógiai folyamat eredményeinek értékelésére, differenciált egyéni és csoportos fejlesztésre, a fejlesztő tevékenység területeinek és eszközeinek meghatározására,
a közoktatási és a klinikai munkaterületnek megfelelően a tanulásban akadályozott, tanulási zavarokkal és nehézségekkel küzdő gyermekekkel, tanulókkal illetve a felsorolt tevékenységekkel kapcsolatos vizsgálati, kutatási részfeladatok elvégzésére."
Mit jelent az, hogy szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség?
Pedagógia szakon végeztem, fejlesztő pedagógia szakirányon. Ez megfelel ennek? Fejleszthetek továbbra is?
Szerintem ez nem igy van, a kérdező továbbra is fejleszthet, 2013 után is.
Más a pedagógus továbbképzés és más a szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség.
Ha nem így volna, akkor jövőre senki sem fejleszthetne.
(Az idevonatkozó részt töröltem, mert az előző oldalon is szerepel.)
Üdv, Laci
Mivel nekem is ilyen végzettségem van, utánajártam a lehetőségeinknek. Igaz, hogy szakirányon végeztük a fejlesztő pedagógiát, de sajnos nem az a szakképesítésünk. Ahogyan hogabi is írja 2012/2013-as tanévig fejleszthetsz. Utána csak akkor, ha szakirányú továbbképzésben fejlesztő pedagógus, vagy fejlesztő-differenciáló szakpedagógus diplomát szerzel. Én 2013. januárban végzek fejlesztő-differenciáló szakpedagógia szakon. Ha nevelési tanácsadóban, vagy szakszolgálatnál akarsz elhelyezkedni fejlesztő pedagógusként, akkor a szakirányú továbbképzési diploma megszerzése után szakvizsgát is kell tenned.
Fejlesztő pedagógus ill. fejlesztő-differenciáló szakpedagógus képzések az alábbi egyetemeken, főiskolákon vannak:
AVKF, Vác
DE-GYFK, Hajdúböszörmény
ELTE-PPK, Budapest
EKF-TKTK, Eger
NYME-AK, Győr
PPKE-VJK, Esztergom
SZIE-ABPK, Szarvas (itt csak óvodapedagógus és tanító végzettségűeknek)
Jelenleg német nyelvtanárként dolgozom egy középiskolában és szeretném a Kecskeméti Főiskolán a "Fejlesztő, differenciáló pedagógia területen pedagógus szakvizsgára felkészítő szakot" elvégezni. A kérdésem az lenne, hogy ezzel milyen feladatokat láthatok majd el. Van lenne-e számomra ennél jobb képzés? Mindenképpen idegennyelvi területen szeretnék fejleszteni.
Idegennyelvi területen fejlesztés? Ezt hogy érted?
A fejlesztő tanár képességeket fejleszt. Alapképességeket!!!!
Közéjük tartozhat az idegennyelv is, de nagyon „szőr mentén”.
Viszont csak idegennyelvű fejlesztés nem létezik. Azt korrepetálásnak hívják.
Talán tájékozódnod kellene a fejlesztéssel kapcsolatban.
(Bár – szerintem - az idegen nyelv sokkal kifizetődőbb. Én más képzést javasolnék. De te tudod.)
Dóri
Lehet, hogy nem fejeztem ki magam megfelelően. Engem a fejlesztés és differenciálás érdekelne idegen nyelv órán (is).
Milyen képzést javasolnál?
És mi a véleményetek Kecskeméti Főiskolán "Fejlesztő, differenciáló pedagógia területen pedagógus szakvizsgára felkészítő szak"-ról?