Mikor fejleszthet a fejlesztő pedagógus?

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
schaeffer mária

Mikor fejleszthet a fejlesztő pedagógus?

Hozzászólás Szerző: schaeffer mária »

Kedves Kollégák!
A segítségeteket kérem. Kollégám egy Bp-i iskolában dolgozik fejlesztőpedagógusként. Az iskola Igazgatója délutáni órákra akarja átteni a fejlesztőórákat, mondván az új törvény ezt írja elő - ezt egy továbbképzésen hallotta.
Magam ezt a törvényt, rendeletet nem találom, de régebben olvastam, hogy a fejlesztőórák a tanítási idő keretében és nem a készségtárgyak óráin kell negoldani. Kinek van igaza? Megírnátok a pontos §-t. Köszönöm.
bégé

Re: Mikor fejleszthet a fejlesztő pedagógus?

Hozzászólás Szerző: bégé »

Kedves Mária!
Azt kell, hogy mondjam a kollégád igazgatójának van igaza. A fejlesztő órákat tanítás után, délután kell megszervezni. Nem újkeletű a dolog, én már 3. éve délután tartom az óráimat. Azt nem állítom, hogy sokkal hatásosabb, hisz egyértelmű, hogy előtte a gyerekek már "lehúzták" a napi tanóráikat. A szervezés sem volt egyszerű, de sikerült megoldanom.
A Ktv. 52.§ (6) b., pontja írja az ide vonatkozó részt ("...meghatározott tanórai foglalkozásokon túl...")
Remélem,tudtam segíteni.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Sajnos így van. Nem elég, hogy szegény gyerek nehezen tanul, még délután is tovább tart neki az oktatás.
A másik félnek is igaza van, hogy tanórákról, ha hiányzik a gyerek, még több lesz a lemaradása. Így talán kevesebb a lemaradás, de viszont az nap délután a több órás aktív figyelés után jöhet a fejlesztés.
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Sziasztok!

Én csak megjegyzést szeretnék fűzni az eddigiekhez. A bégé által említett jogszabályból kiragadott részlet nem fedi teljesen a dolgot, mégpedig ezért, hogy pontos legyen a kép inkább idézem az említett pont teljes szövegét: "(6) A gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részt vevő nevelési-oktatási intézményben a sajátos nevelési igényű tanulók részére a (3) bekezdésben meghatározott tanórai foglalkozásokon túl kötelező egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozásokat kell szervezni. A tanuló annyi egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozáson vesz részt, amennyi a sajátos nevelési igényéből eredő hátránya csökkentéséhez szükséges. A kötelező egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozások megszervezésének heti időkerete a (3) bekezdésben az évfolyamra meghatározott heti tanítási óra"
Vagyis ez a pont kicsit másra vonatkozik. Ennek ellenére még nem találtam pontos, törvényi szabályozással is alátámasztott érvelést arra vonatkozóan, hogy ezen FEJLESZTŐ - és nem rehabilitásciós!!! (a kettő nem ugyanaz, a törvény is elkülöníti ezeket) foglalkozásokat mikor is kell tartani. Iskolai fejlesztőkkel beszélve azt tapasztaltam, hogy ezek teljesen egyedi alkuk alapján alakulnak. De tényleg szeretnék már én is tisztánlátni és ha valaki tudna erről szóló törvényi hivatkozást prezentálni, azt szívesen venném.
Gondolom most nem segítettem, csak további kutatómunkát adtam a kollégáknak :D
Zsolt
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Lehet, kutató munka, de a kutató munka, ha eredményes gondolom több emberen is segít, legalább is a tisztánlátásán. ;)
Pedig én is úgy emlékeztem, de hát ebben nem én vagyok a profi.
bégé

Hozzászólás Szerző: bégé »

Bocsánat, ha a kiragadott részlet nem teljesen fedte a dolgot, de szerintem a törvény pontos megadása is elég ahhoz, hogy a mai világban könnyedén utána lehessen nézni, ezért nem illesztettem be végig a törvényi szöveget, csak kiemeltem a lényeget.
ilike1

Hozzászólás Szerző: ilike1 »

Kedveseim!

A közoktatási törvény 52§ (7) egyértelműen kimondja, hogy a fejlesztés : nem kötelező tanórai foglalkozás, ezáltal a kötelező tanórákon kívűl szervezhető; tehát igaza van az igazgató úrnak.
....Kt.52§ (7) Az iskola a tanulók érdeklődése, igénye szerint nem kötelező (választható) tanórai foglalkozásokat szervez, felzárkóztatás, fejlesztés, tehetséggondozás, konzultáció, speciális, illetve kiegészítő ismeretek átadása céljából (a továbbiakban: nem kötelező tanórai foglalkozás).
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Ezek után ki lehet jelenteni, hogy a fejlesztő foglalkozást nem kötelező iskolai foglalkozás alatti időre tervezni.
Ha az intézmény vezetője ezt támogatja, akkor lehet, mivel ott van a kis hézag a nem kötelező.
Remélem további félreértések már nem lesznek, hiszen itt elég jól törvényi hivatkozásokkal, pontos megjelölésekkel megadták az előttem hozzászólók az idevonatkozó paragrafusokat.
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Sziasztok!

Igen, az 52.§(7) a jó ide, nem is tudom, hogy nem ugrott be elsőre, hiszen minden általam írt szakvéleménybe, ahol fejlesztét javalok beleírom ezt a passzust :D idézem:
"Ha a tanulót egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből mentesítik az értékelés és minősítés alól, az iskolának egyéni foglalkozást kell szervezni részére az e törvény 52.§-ának (7) bekezdésében, valamint (11) bekezdésének c). pontjában meghatározott időkeret terhére fejlesztés és felzárkóztatás céljából."

na ennyit erről, a többi ettől függetlenül szerintem egyéni, helyi ajátoságnak kell lennie, vagyis ha engedik, fejlesszen a fejlesztő délelőtt is :D
Zsolt
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

A törvényekből tényleg az következik, hogy az ig. úrnak igaza van.
De! Próbálj meg kisgyereket délután fejleszteni, tuti, hogy kevés a siker, mert már fáradt, figyelni nem tud. Csak a fejlesztő játékok ülnek. A nagyok viszont hazamennek, egy fejlesztő kedvéért nemigen lehet őket a székhez ragasztani.
Legfeljebb akkor, ha a kis barátnőjüket is meghívod fejlődni.
Én a készségtárgyak idején tartom a fejlesztést, ez jól bejön. Néhány gyereket délutánra osztok be, mert a napköziből örömest lelépnek.
Válasz küldése