SNI ellátás

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Erikabp

SNI ellátás

Hozzászólás Szerző: Erikabp »

Kedves fórumolvasók!

Kérdésem a következő lenne: általános iskolában dolgozó gyógypedagógus elláthat-e SNI a tanulót vagy ez a helyi szakszolgálat feladata?

Válaszokat előre is köszönöm! Korábbi fórumokat nézegettem, de nem találtam választ, ha mégis volt, akkor elnézést!

Köszönettel:
Erika
Panni

Re: SNI ellátás

Hozzászólás Szerző: Panni »

Kedves Erika!

Mért ne láthatná el az általános iskolában alkalmazott gyógypedagógus, pláne ha ez a munka köre is az SNI-eket?
Amúgy Én nem értem ezt a kérdést.
De anyagi vonzata és a vezetőség döntése, hogy hogyan oldja meg.

egy saját példa: munkáltatóm az óvoda, iskola egységes pedagógiai szakszolgálat
személy szerint az óvodához tartozóm, de mivel nincs annyi SNI-s gyermek az oviba a fent maradó órában az általános iskola SNI tanulóit fejlesztem.

Panni
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

A gyógypedagógust többek között azért alkalmazza az iskola, hogy ellássa az sni gyerekeket. DE: végezheti a feladatot osztottan is a nevtannal. Én pl. tanakos vagyok, de azzal a gyerekkel, akinek logopédiai fejlesztés is elő van írva, foglalkozik logopédus is, aki a nevtanból jár ki.
Erikabp

Sziasztok!

Köszi a válaszokat!
Értem, hogy nem érthető a kérdés...számomra sem értelmezhető.

Helyzetem a következő: volt egy nevelési-oktatási központ, többek között intézményegysége volt egy általános iskola és egy ped.-i szakszolgálat is. Eddig a tanévig az általános iskola tantárgyfelosztásán szerepelve láttam el az iskola SNI tanulóit karöltve a szakszolgálat dolgozóival, közös szakmai teamet alkotva velük (helyileg is egy helyen volt a két intézményegység).
Ez évtől intézményi szétválás után az általános iskola önállósodott, a szakszolgálat székhelye megváltozott, én, mint gyógypedagógus továbbra is maradtam az iskola tantárgyfelosztásán pedagógus álláshelyen. (Az iskolának van fejlesztő pedagógusa is). Ezen a héten közölték velem a 4/2010. szakszolgálat törvényre hivatkozva, hogy én hivatalosan nem láthatok el SNI tanulókat, mert az a szakszolgálat utazó gyógypedagógusainak a feladata.
A törvényben én ilyet nem találtam, s nem is tudok más törvényről, mely ezt írná elő. Ezért szerettem volna tanácsot kérni, hogy valaki tud-e ilyen rendelkezésről?

Üdvözlettel:
Erika
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Erika!
Akkor azt kell kérdezni amit akarsz! Így világos, mert amit először kérdeztél, ne haragudj, de kissé butácskának tűnt.
Szóval, ha az iskolánál maradtál, akkor bizony a Te feladatod az SNI-s tanulók ellátása, a fejlesztő pedagógusé meg a BTMN. A fejl. ped. nem is foglalkozhatna SNI-vel.

Kompetenciák:
SNI „A” gyógypedagógus

SNI „A” és SNI „B” közös csoport szervezése esetén a fejlesztést csak gyógypedagógus láthatja el, tekintettel arra, hogy a habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozás megtartására a Kt. 30. § (11) bekezdése alapján gyógypedagógus jogosult.
Az SNI-”B” tanulók fejlesztő foglalkoztatásának ellátására – amennyiben ezt a szakértői vélemény javasolja vagy lehetővé teszi a gyógypedagógus mellett pszichológus, fejlesztőpedagógus, is megbízható.

4/2010-es törvény egyszer említ utazó gyógypedagógust
26. § (4) Ha a korai fejlesztést és gondozást otthoni ellátás keretében szervezik meg, a
szakértõi és rehabilitációs bizottság
gondoskodik a szükséges szakemberrõl utazó gyógypedagógus alkalmazásával, a
gyermek lakóhelyéhez,

Ez viszont nem vonatkozik rád. Az igazgatóval kell megbeszélned, hogyan tovább, reméljük a gyerekek érdekét fogja nézni!
Jó munkát kívánok!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Ha egy többségi általános iskola alkalmaz gyógypedagógust, akkor mi másért tenné, mint az sni tanulók ellátására? (nem értem az igazgatót)
Az utazó gyógyped. a körzetébe tartozó összes iskolának-óvodának a szakembere, tehát miért is osztaná be azt az iskolát, ahol már van szakember? Van így is elég dolga.
Netán napközis vagy? Tantárgyi órákat is kaptál? Mit sóztak rád, ha nem az sni-ket? Munkaköri leírás....?
Dóri
Erikabp

Sziasztok!

Köszi a válaszokat!

Pillanatnyilag sajnos nem a gyerekek és számomra legmegfelelőbben alakul a helyzet.Már nem a törvényre hivatkoznak - az intézményi szétválást követően változott az általános iskola alapító okirata, s kikerült belőle a gyógypedagógiai ellátás. Így engem mostantól fejlesztő pedagógusként alkalmaznak, gyógypedagógusként nem láthatom el az SNI tanulókat (több éves terápiás munka után kell átadnom a gyerekeket a szakszolgálat új utazó gyógypedagógusának), a heti 24 órámban az iskola nev.tanos tanulóit kell ellátnom két másik kollégámmal együtt. Munkaköri leírásom még várat magára az átalakulás körüli bizonytalanságok miatt...

Üdv:
Erika
Válasz küldése