BTM-es évenkénti kontrollvizsgálathoz lenne kérdésem !

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Valerie

BTM-es évenkénti kontrollvizsgálathoz lenne kérdésem !

Hozzászólás Szerző: Valerie »

Sziasztok,

Fiam hét évesen kezdte meg az első osztályt. Óvodás korában járt NT-be gyógytornára/fejlesztésre (nem pszihológus foglalkozott vele, hanem gyógytornász). BTM besorolást kapott (a kissé merev/bizonytalan, szerintük egyensúlyzavaros mozgása miatt). Közeledik az év vége és hamarosan lesz - ha jól tudom a kontrollvizsgálat NT részéről -. Ez miből áll? /Iskolás korában már nem tudtuk elvinni NT-be, egyszerűen nem tudtuk volna megoldani, de az iskolájában fejleszti heti két órában két gyógypedagógus./

Előre is köszönöm segítségetek! Üdv, Valeria
zsoltzsolt

Re: BTM-es évenkénti kontrollvizsgálathoz lenne kérdésem !

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Valeria!

Először is egy kis pontosítás, mert nem hinném, hogy gyógytornász foglalkozott a gyermekeddel, hanem inkább gyógytestnevelő, a kettő nem ugyanaz, hanem nagyon is különbözik (ehhez egy kis segítség --> http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk& ... estneveles).
A második, vagyis, hogy miből is áll majd a kontrollvizsgálat... Szerintem, és a gyermek érdekében a legfontosabb, ha egyszerűen elmentek erre a vizsgálatra és akkor megtudod.
Ennyi info alapján amúgyis nehéz lenne megmondani, de röviden annyiból állna, hogy megnéznék mennyit fejlődött a gyerek, hol és milyen mértékű segítségre van szüksége. HA nem lesz meg ez a vizsgálat, akkor ezt a támogatást az iskolában nem fogja megkapni gyermeked. Így javaslom, bármennyire is nehéz esetleg megoldanod, de menjetek el a nevtanba.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Valéria!

Ha az iskolában gyógypedagógus foglalkozik a kisfiaddal, akkor minden bizonnyal nyilvántartják és kérik a kontrollvizsgálatot. Beszélj az igazgatóval, mert elképzelhető az is, ami nálunk működik, hogy a Nevelési Tanácsadó évente legalább egyszer kimegy az iskolába, és elvégzi az aktuális vizsgálatokat. Ebben az esetben nem kell jelen lennie a szülőnek, legfeljebb beleegyző nyilatkozatot kérhetnek. Mi legalábbis tájékoztatni szoktunk ilyen eseményekről.

Ha tanév közben jár le a szakvélemény, akkor sem fogják kitenni az ellátásból, mert ez nem csak anyagi, hanem lelkiismereti kérdés is. Szeptemberre viszont akkor is megújíthatjátok a papírját, ha magatoknak kell megoldanotok a kontrollvizsgálatot. Addig minden bizonnyal lesz alkalmatok, hogy eljussatok a N. Tanácsadóba.
Valerie

Hozzászólás Szerző: Valerie »

Igen, elnézést a kettő valóban nem ugyanaz, azaz gyógytestnevelő foglalkozott gyermekemmel. Még nem kaptunk behívó papírt a Nev Tan-ba.. enm tudom, érdeklődjek-e, de gondolom, kapok időben értesítést, mikor kell menni. Megkérdezem az iskolában a fejl. pedagógust, jön-e a hölgy, aki foglalkozott fiammal, az iskolába. Akkor készülni, úgy néz ki, nem kell rá :-). Nagyon köszönöm! Szép estét!
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Valerie!

Mindenképp Te kérd a kontrollt, mert az iskolák időnként hajlamosak elfelejteni, és akkor kiesik a gyermeked az ellátásból (amennyiben arra még szüksége van).
A másik, hogy én szülő nélkül nem vizsgálok gyereket, azt hiszem ez törvényességi aggályokat is felvet, de azért kivitelezhető. egyszerűen szakmailag nem tartom helyesnek, hiszen egy halom információt a gyerekről csak a szülők révén tudok beszerezni, ráadásul, ha otthon is lesz teendője, akkor ezt hogyan beszélem meg?? És a szülő ne egy szakvéleményből, amit esetleg nem is tud értelmezni, tudja meg, hogy mi is van a gyerekével.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Ja, azt elfelejtettem, hozzátenni, hogy ha kész a szakvélemény, újra kijönnek egy megbeszélt időpontban, behívjuk a szülőt is, jelen vannak az illetékesek (osztályfőnök, igazgató, gyógyped.), és közösen beszéljük meg a további teendőket.
A szülőt mi sem kerüljük meg soha, de ezt írtam is, sőt joga van ott lenni a vizsgálaton, ugyanakkor tudnia kell, hogy a gyerek a jelenlétében másképp viselkedhet és teljesíthet, magyarul zavarhatja a gyerekét. Ez igaz is, mert sajnos, saját tapasztalatom igazolja. Mármint az, hogy nekem is volt tanulási problémás kisfiam, akinél első alkalommal ragaszkodtam ahhoz, hogy jelen lehessek a vizsgálaton, de folyton engem figyelt, leste a reakcióimat, magyarul nem volt szerencsés a bentlétem, ezért kimentem.
Ugyanezek a dolgok vonatkoznak a szakértőis vizsgálatokra is.

Valéria! Innentől kezdve a döntés a Te kezedben van. Na, még annyit, hogy nem kell készülni (tanulni, gyakorolni) egy ilyen vizsgálatra. És félni sem kell tőle, mert nem bántanak senkit. :)
Válasz küldése