Asperger

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
fehér

Asperger

Hozzászólás Szerző: fehér »

Sziasztok!

Asperger szindrómás kisgyereknek lehet e(alkalomadtán) Ayres terápiás gyakorlatokat javasolni? 9 éves a kisfiú, és időnként elfelejtik beadni a gyógyszerét, ilyenkor teljesen "szét van esve" szegény, és nem igazán lehet vele tanórát tartani. Arra lennék kíváncsi, nem pörgeti e fel jobban, vagy nem okoz e nagyobb galibát, ha a pedagógus ilyenkor beviszi az Ayres szobába.. :roll:

Köszönöm! :)
Panni

Re: Asperger

Hozzászólás Szerző: Panni »

Kedves Fehér!

Az Asperger szindrómás gyermeknek a napirendi kártya van használva?
Milyen gyógyszert kell szedni-e?
Az alkalomadtáni Ayres terápiás gyakorlatokkal, legfeljebb még jobban össze zavarjátok.

Panni
fehér

Igen, kártyás rendszerrel dolgoznak, azt sajnos nem tudom, milyen gyógyszert kell szednie. Köszönöm a hozzászólást, nekem is ez ugrott be először, hogy zavaró hatása lesz inkább a rendszertelen Ayresnek, de nem találtam arra vonatkozó jegyzetet, hogy lehet e egyáltalán nekik ilyesfajta fejlesztést adni...
Köszi! :)
Panni

lehet e egyáltalán nekik ilyesfajta fejlesztést adni... Milyen fajta fejlesztést?
Kártyával jelölve van akkor miért ne mehetne, de legyen jelölve, olyan mint egy tetnevelés óra.
Legfejjeb ott is kártyával jelölni a sorrendet melyik eszköztől hova mehet. Falra kiteni a kártyákat, és az eszközökhöz tenni a hívóképet, végzett az egyik eszközzel azt a kártyát vegye le, és mehet a következő eszközhöz ami jelölve van neki.
Amúgy általában a TSMT szoktát az autistáknak előirni a Bizottságnál nem a SZIT-et

Panni
fehér

A kisfiúval délelőtt kártyás rendszerrel dolgoznak, pont úgy, ahogy leírtad. A kérdésem korábban csupán úgy hangzott, hogy amikor nem adják be a gyógyszerét( előfordul olykor), és abszolút nem lehet vele dolgozni, akkor ad hoc jelleggel beviheti e a pedagógus az Ayres terembe, és játszhat e azzal a kisgyerek, amivel ő akkor szeretne. A bizottság egyik terápiát sem javasolta külön kiemelve. Lehet, hogy a fenti kérdésem nem volt egyértelmű. Csak arra voltam kíváncsi, hogy amikor nem lehet vele dolgozni, akkor használ e, ha még agyoningereljük a vesztibuláris rendszerét.
Panni

Értetem a kérdést, és a válaszom most is az ha nincs jelölve a kártyával akkor nem.
A másik milyen gyógyszer? Válaszoltál nem tudod oké elfogadom.
Én személy szerint nem gondolom, hogy mikor "nem lehet vele dolgozni" annak bármilyen gyógyszer lenne az oka, meg kell keresni az okot, meg lehet olyan semmiség amire nem is gondol a pedagógus. példa tesi foglalkozás, imádot tesizni és azon a napon orditot és tiltakozot szinte kifordult önmagából, az oka anya nem azt a ruhát tete oda neki tesire ami elötte való évben volt, nem is lett volna probléma ha anya meg beszéli vele otthon. Mi számunkra ez egy jelentéktelen dolog de az ő számára hatalmas efogadhatatlan dolog volt. A konkrét okot kell megkeresni, nem egyszerű dolog tudom.

Panni
fehér

Valóban nem egyszerű a dolog...Az elsős kisfiú másfél éve lakik csak Magyarországon, előtte Detroitban élt.(magában ha beszél, angolul, vagy ha Anyu megérkezett , attól fogva nem szólal meg magyarul, akcentusa van, nincs meg minden hangja...stb) Kiderítettem: 10 mg Ritalint és 1mg Asic-et szed. ( az IQ-ja 104.)Ha nem kapja meg a gyógyszerét, akkor nem tudnak vele dolgozni, "szeretlek Gabi"- ölelgeti a pedagógust, és képtelen bármire koncentrálni, oda se néz,"nem hall, nem lát, nem érzékel", teljesen... álomvilágban ringatózik, szó szerint.. Ez pont egy olyan órán történt, amikor az ig. helyettes órát látogatott, így azt javasolta, ilyenkor ez így teljesen felesleges, talán inkább találjanak ki valamit, pl menjenek be az Ayres terembe... vagy játszanak valamit, amit a kisfiú szeret, ami illeszkedik a hangulatához, "állapotához". én pedig azt javasoltam , nem biztos, hogy jó az időnkénti, rendszertelen Ayres, de nem voltam benne biztos, ezért kérdeztem meg. :)
Panni

Nem beszél oké használjatok kártyákat nehéz de akkor mindent vizuálisan közölni neki, még azt is, hogy most le kell ülni meg most nem sorolnám.
Meg kell keresni a megoldást mert biztosan van. De nem könnyű

Panni
Válasz küldése