fejlesztő órák időpontja

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
atizka

fejlesztő órák időpontja

Hozzászólás Szerző: atizka »

Kedves Kollégák!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:általános iskolában dolgozom fejlesztő pedagógusként.Eddig délelőtt a tanórákról hordtam ki gyerekeket fejlesztésre,azonban az igazgató most azt jelezte ez törvénytelen .Oldjam meg máshogy! Ő délutánra gondolt ,de én nehezen tudom elképzelni azt a megoldást,hogy gyereket vagy ott tartok délutánra ,vagy visszarendelem.Ti hogyan oldjátok ezt meg?Van erre valóban valami törvényi szabályozás hogy "mikor lehet " gyereket fejleszteni?
Várom okos válaszaitokat!
Dóri

Re: fejlesztő órák időpontja

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Légy erős, valóban törvénytelen.
A rászoruló gyerek a tanórákon felül jogosult + fejlesztésre.
De!!!!!
Pont azért, mert szinte megoldhatatlan a délutáni foglalkozás, a legtöbb helyen az első hat óra valamelyikén folyik a fejlesztés.
Az már megegyezés kérdése, hogy milyen stílusban (egyéni, kéttanáros, kooperatív, kiscsoportos stb).
Úgyhogy gyűjstd az érveidet a délelőtti fejlesztés mellett. Mást nem tehetsz.
Egyébként hogyhogy ez októberben jut a T. ig. eszébe? Egy kicsit mintha elkésett volna vele.
Dóri
jutka.szabone

Hozzászólás Szerző: jutka.szabone »

Sziasztok!
Én is hasonló problémával küzdök. Tavaly jobbára csak délután tudtam foglalkozni gyerekekkel, már ha visszajöttek volna. Mindig volt valami indokuk a hiányzásra. Az idén óráról viszem ki őket. Ott pl. ahol bontott csoportok vannak, vagy dupla órás tantárgyakról rajz, technika. Megegyezés kérdése nálunk a többi kollegával. De így nincs hiányzás. Mindenki ott van. S ez is fontos!!!
bégé

Hozzászólás Szerző: bégé »

Én is az utóbbi 2-3 évben csak délután tartottam a fejlesztő órákat. Előrevettem azokat a gyerekeket, akik felsősök voltak, valamint buszhoz, egyéb elfoglaltsághoz voltak kötve, s így a napközisek maradtak későbbre, de megoldható volt. Egy autisztikus gyereknél pedig kooperálva dolgoztunk az osztálytanítóval.
Ha a gyerekek kifogáshegyeket emelnek, nyugodtan javaslom az igazolatlan óra megemlítését számukra! Azért elsődleges az észérv legyen, aztán a csúnya igazolatlan óra!
A legjobb megoldás viszont mégis az lenne, ha a délelőtt tanítókkal sikerülne tartalmasan egyezkedni a gyerekekért!
viditko

Hozzászólás Szerző: viditko »

Sziasztok!
Hogyan történik az egyéni, kéttanáros, kooperatív oktatás ?
Bevált valakinél?
Nálunk sem jönnek vissza a gyerekek.Sőt délutánra már nincs is erejük...Fáradtak!Ez nem jó így.Nálunk is most októberre találta ki az igazgató asszony ,hogy csak délután lehet, így 12.45-től fél hatig izgalmas.Nem jó a törvény.Nulladik órán nem lehetne?Kinek van erről valami tapasztalata?Köszi.
viditko

Hozzászólás Szerző: viditko »

Tisztelt Olvasó!

Fejlesztőpedagógiáról, mely ebben az országban folyik nem igen beszélhetünk. Hazugságokról és képmutatásokról szól az egész. Brüsszelnek megmutatják, hogy lám-lám foglalkozunk a nehezen tanuló, részképesség zavarokkal küzdő, sérült gyermekekkel. De miképpen? Ameddig a fejlesztőpedagógusok nem fognak össze és nem tudják akaratukat érvényesíteni megfelelő helyeken, addig nem jutunk semmire. Ilyenekre gondoltam, hogy 21órában rögzítsék a heti kötelező óraszámot, kötelezően minden iskolában a fejlesztő órákat építsék be a délelőtti órarendbe, saját termet minden fejlesztőpedagógusnak, mely fejlesztőeszközökkel legyen felszerelve. Krétával és papírlapokkal nem lehet fejleszteni! Testnevelés óra sem úgy zajlik, hogy a tigris bukfencet rajzolják le, velünk mégis ezt teszik. Azért vannak olyan intézmények, ahol jobban megbecsülik a fejlesztőt. Ő előttük emelt fővel meghajlok és tisztelem, becsülöm őket.

Tisztelettel: Illési Dávid tanító-gyógypedagógus
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Dávid!

0. órában is lehet fejleszteni. Igazad van a leírtakban, kicsit előbb is jöhettél volna, mikor összeállítottunk egy listát, mely talán Hoffmann Rózsa elé kerül. Bár amit írtál, mind szerepel a "kívánságaink" között.
Mi beépítettük az órarendbe. Van kifejezetten tantárgyi fejlesztő óra. Itt kétfelé vannak véve a gyerekek. Egyik fele jön fejlesztésre,(SNI/B) a többi marad magyar vagy matek "fejlesztésen" - ami a tehetséggondozást, versenyekre készülést stb. jelenti. Vagy idegen nyelv órán SNI/B fejlesztésre jön, (pláne ha fel van mentve) a többi marad az órán. Aztán 5. 6. 7. órában jönnek szépen vissza.
Szóval rugalmasan meg lehet oldani.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Az idegen nyelv alól felmentéssel kapcsolatban a következő dolog történt velem pár évvel ezelőtt. Volt egy ért. fogy. tanítványom, akinek a szakértői biz. ráírta a papírjára, hogy mentesül az idegen nyelv tanulása alól. Ezen felbuzdulva, amíg az osztálynak nyelvórája volt, én kivittem a gyereket fejlesztésre. Aztán jött a kontrollvizsgálat, meg a nem éppen udvarias hangnemű telefon, hogy mégis, hogy képzelem én ezt: neki is benn kell ülnie az órán. A kérdésemre, hogy ugyan, miért, azt a választ kaptam, hogy mert joga van hozzá!!!
Akkor most hol az igazság?! :?
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Dávid!
A kéttanáros modell csak akkor jön be, ha együtt lehet dolgozni a kollégával.
Nem lehetetlen, de nehéz.
Nálunk kb. 10 tanárból kettővel lehet együttműködni.
Nem túl biztató az arány.
De!!!! Mindenki fejlődőképes. És a meggyőzés eszközei kimeríthetetlenek.
Dóri
fehér

Hozzászólás Szerző: fehér »

Kedves Dávid!

Szerintem azért néhol találni az országban valódi fejlesztő munkát. :) Hazugság és képmutatás az egész? Nézőpont kérdése.
Az általános iskolák szemszögéből elképzelhető, mivel nekik a törvényt kell betartani , megadni az SNI vagy BTM-es gyereknek a fejlesztést. Persze, nagyon jó lenne, ha mindenhol lenne nagymozgásra is alkalmas terem, fejlesztő eszközök....de vagy tényleg nincs rá pénz,(mostanában főleg) vagy van (valahol máshol...) vagy egyszerűen nincs rá mód, hogy megoldják, hiába szeretné az igazgató. ( nem tud saját pénzen építeni, vagy nem tehet ki egy egész osztályt ,hogy legyen terem).
Az a baj ,hogy néhol nagyon gyerekcipőben jár még ez a dolog....addig lehet, hogy nem is történik érdembeli változás, amíg rá nem jönnek, hogy mindenkinek szüksége van a másikra..a pedagógusnak, igazgatónak a fejlesztő pedagógusra , és fordítva...( majd ha ez megtörténik, akkor lehet, hogy beépítik majd a gyerekek órarendjébe, ha be lehet a sok órájuk mellé, hisz az is meghatározott, és nem is biztos, hogy minden tanulónak szüksége van rá. Van, ahol az osztályban csak két fejlesztésre szoruló gyerek van.)
Viszont a fejlesztő pedagógusok, vagy gyógypedagógusok szemszögéből azért nem biztos, hogy képmutatás és hazugság ez a dolog. Láttam már sok igazán jó fejlesztő órát, ahol egy-egy egyszerű eszközzel, feladattal rengeteg dolgot fejlesztett a pedagógus, amit tanórán nem lehetne ( ilyen mértékben ). Szerintem egy fejlesztő pedagógus - ha lelkiismeretesen dolgozik-akkor nagyon sok jó dolgot tud adni, megtanítani, kihozni a gyerekekből. Persze sokkal jobb, ha vannak eszközök. De szerintem a fejlesztő munka nem csakis az intézményeken múlik. Én inkább ő előttük hajolok meg.
Válasz küldése