SNI-s gyerekek magánintézményben

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
martone

SNI-s gyerekek magánintézményben

Hozzászólás Szerző: martone »

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni. Nem vagyok szakmabeli, másfelől vagyok érintett a témában.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy
- a Szakértői Bizottság kijelölhet-e magánintézményt a fejlesztésre hivatalból?
- SNI-s gyerekek fejlesztésére csak közoktatási intézmény kaphat, vagy magánintézmény is (hiszen a szülőt támogatja az állam valójában, nem az intézményt)?
- milyen törvényi háttere van ezeknek?
Remélem, tud valaki segíteni! Előre is köszönök minden segítő választ!
Üdv. Edit
Zsuzsi

Re: SNI-s gyerekek magánintézményben

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kedves Edit!

A szakértői bizottság kijelölhet nem önkormányzati iskolát is sni gyerekek fejlesztésére, amennyiben annak alapító okiratában vállalják ezt a feladatot. Ebben az esetben az emelt normatívára is jogosult az adott intézmény - csak rajta kell lenni a szakvéleményen, hogy pontosan melyik az. Az állami normatíva egyébként fenntartótól függetlenül jár minden oktatási intézménynek.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... tI8mPF13AA
martone

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a válaszodat!
Még 1 kérdés: mi történik akkor, hogyha a gyermek önkormányzati iskolába jár, ahol igazán nem történik fejlesztő foglalkozás, hanem ezt iskolán kívül, de magán intézményben végzik. Igazából ilyen esetre gondoltam. Nem fogalmaztam elég konkrétan, bocs! ;-)
Azért így is sokat segítettél! :-)
Zsuzsi

Kedves Edit!

Emelt normatíva az sni-a gyerekek után jár. A szakértői biz. kijelöli azt az intézményt, ahol ez megvalósítható, és a pénzt is az kérheti le. A válaszodból nem derül ki, hogy ez melyik. Ha az önkormányzati iskola lett megjelölve, de a szülő elégedetlen az ott folyó munkával, ezért magánúton oldja meg a fejlesztést, akkor a költségeket is neki kell vállalnia.
martone

Kedves Zsuzsi!

Én egyáltalán nem vagyok szakmabeli, így képben sem vagyok az ilyen jellegű "bürökráciát" illetőn. De most már abszolút értem az iskolás korosztályra vonatkozó normatívát. Tehát az sni-s gyermeket ellátó napközbeni intézmény kapja, légyen az önkormányzati vagy magániskola. Ezt nagyon köszönöm!
És mi van azoknál a gyerekeknél, akik 6 évnél fiatalabbak, nem járnak nappali intézménybe (bölcsődébe, óvodába), de pl. korai fejlesztésre szorulnának. Ilyen esetben hogyan működik a szakértői bizottság és a normatíva kérdése?
Előre is köszi a segítséget!
Zsuzsi

Ebben nem igazán vagyok illetékes, de majd kijavítanak, ha rosszul írom.
Vannak korai fejlesztő központok, ahol ingyenesen látják el a rászoruló gyermekeket.
Aztán vannak olyan központok is, nevet nem írhatok, amelyek szintén vállalják ugyanezt a feladatot, de mivel profitorientáltak, a költségek a szülőt terhelik. Ide a szakértői nem küld gyereket, és ők nem is kapnak állami normatívát.
martone

Ha ez a központ alapítvány és így non-profit + még ugye lehet kiemelten közhasznú is? Akár.
Akkor mi lehet a helyzet?
Mint szülő, kérhetem azt az intézményt? Hiszen alkotmányos jogom eldönteni, hova viszem a gyerekem, nem?
Zsuzsi

Edit!
Valóban alkotmány adta jogod eldönteni, hova viszed a gyereked, de innentől kezdve alkalmazkodnod kell az adott intézmény feltételrendszeréhez.
Egyébként, gondolom, vannak elképzeléseid erre vonatkozóan, úgyhogy biztos választ csak a kiválasztott helyen fogsz kapni, mert ahány ház, annyi szokás...
martone

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm a segítségedet!
Üdv. Edit
Válasz küldése