Szülői jogok

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
Aranka

Szülői jogok

Hozzászólás Szerző: Aranka »

Szeretnék segítséget kérni hozzáértő személytől! Barátnőm kislánya fejlesztésre szorul,ezért időnként Kecskemétre, a Juhar utcába kell vinni vizsgálatokra.A pszichológiai vizsgálatra nem engedik be, míg Ő úgy tudja bemehetne, valamint a többi (helyi) szülőt beengedik.Mit tehet?
Előre is köszönettel:Aranka
driszko

Re: Szülői jogok

Hozzászólás Szerző: driszko »

Biztosan jön valaki, aki biztosabban tudja, mint én: véleményem szerint előfordulhat, hogy a pszichológiai vizsgálatra nem engedik be a szülőt. Elképzelhető, hogy téves képet kapna róla a pszichológus.

A privát véleményem: szerintem is jobban teljesítenek a gyerekek, könnyebb dolgozni velük, ha a szülő nincs jelen. Az ajtó előtt végighallgathatja a vizsgálatot, de a gyerek ne lássa őt.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Igazad van, Adrienn! Nem kell mindig a szülői jogokat firtatni, inkább azt kell szem előtt tartani, mi a jó a gyereknek. Ha a szülő benn van, akaratlanul is befolyásolja, és az senkinek nem tesz jót. Olyan pedig úgysem történik ott benn, ami a gyerek kárára válna.
Zsuzsi
Aranka

Kedves Adrienn és Zsuzsi!
Maximálisan igazatok van,de itt nálunk szokás a gyerekeket fejlesztőre küldeni az utóbbi időben,mert a sulit bezárás fenyegeti.Így állítólag 1 gyerkőc kettőnek számít.A kislány a vizsgálatok után nagyon megviselt,a többiek(szülők),akik bemennek oda is,nem túl jó véleménnyel vannak.Barátnőm azért szeretné tudni mi történik bent,hogy a feldolgozásában tudjon segíteni a gyereknek.Egyébként otthon őszinte,mindent megbeszélő légkör van.Nagyon aggódik,mert jövőhéten megint mennek és nem tud semmi biztosat a jogait illetően.Válaszaitokat köszönöm szépen!
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Aranka!

Lehet, hogy bennem van a hiba, de most teljesen összezavarodtam. "Fejlesztő", ami megviseli a gyerekeket, benn lévő, meg kitiltott szülők, iskolalétszám miatti problémakeresés, pszichológiai vizsgálatok?! Nem értem!!! Szerintem az lenne a legjobb, ha a szülő írná meg, hogy milyen diagnózist állapítottak meg a kislányánál, milyen foglalkozásokra hordja, akkor talán egyértelmű válaszokat tudnánk adni. Beszéld rá a barátnőd, hogy ő írja le a problémáját - természetesen nem kell a "rendes" nevét kiírni, elég, ha egy felhasználónevet választ magának.
Aranka

Kedves Zsuzsi!
Sajnos nem tudom rábeszélni,mert itt falun az emberek tartanak attól,hogy kiderül és akkor mi lesz.Ez számomra érthetetlen,de sajnos ilyenek.( PL.:X-nek adtam a jelölő cédulát,megtudhatja-e,ha a másikra szavazok,akkor nem leszek közmunkás,stb..)Elkértem a kislány papírjait,elolvastam és az alapján SNI-s a gyermek,az 5-7 éves korosztályra vonatkozó IQ szint alatt teljesített 3%-al(ez 3 éve volt).Az iskolai tanulmányai alapján 16-18 soros verset 10-15 perc alatt tanul meg, matematikából is jók az eredményei,van amit a szülő otthon 2-3-szor elmagyaráz és akkor tudja.Szókincse a tesztek alapján átlagos.Az iskolában heti 2 órában foglalkozik vele a fejlesztőpedagógus(nagyon jó a hölgy!!),Ő hívta fel a figyelmét a vizsgálatokon való részvételi lehetőségeire,amikről neki eddig más tapasztalata volt.A többi szülőtől hallottakat próbálom vele figyelmen kívül hagyatni(nem mindig az az igaz,lehetnek félreértések).A legjobban én a múltheti Juhar utcáról bemutatott riportot érzem felelősnek,valamint azt,hogy tényleg nem ismerik a jogaikat a szülők.Szeretné a kislány felmérését másik intézetben elvégeztetni,nem tudja megteheti-e.Nem a helyi fejlesztő viseli meg,hanem a tesztek és a pszichológiai vizsgálat,utána hetekig,ahogy Ő fogalmaz "hülyének" érzi magát.A helyi iskolában az utóbbi időben rohamosan megszaporodott a fejlesztésre szoruló gyerek száma,amivel a szülők nem értenek egyet és nem értik miért "hurcolják"és állítják be "hülyének"(így veszik) őket,mindenki a létszámhiányt okolja,az iskola bezárástól való félelmét.Többeket elvittek a közeli városba,ott az eredményeik sokat javulnak.Erősebb iskola, saját tapasztalatból tudom.Sógornőm gyermeke itt fejlesztőre járt,költözés miatt váltottak,ott ugyanabból a tárgyból versenyeken vesz részt,eredményesen.Óvodában (nagycsoportban)az én lányom is járt fejlesztőre(csak helyben,vizsgálatokra nem kellett mennünk,kétkezes volt,"szokás szerint" a jobb lett erősítve,viszont lehet,hogy bal lett volna(orvosi magyarázat)),itthon is foglalkoztunk vele,de csak jó élményeink voltak,már elsőben sem igényelt segítséget a tanulásnál,Ildikó (akkori fejlesztőpedagógusunk)nélkül ez lehet másként alakult volna.Sajnos falun,itt legalábbis, másként működnek a dolgok,mint városban.Nem tud és nem mer tanácsot kérni,még írni sem.Én a fejlesztés és a vizsgálatok mellett vagyok,szülőként sok mindent másképp látunk,egy szakértő viszont elfogulatlan.A jogai ismeretében talán belátná Ő is.Dióhéjban ennyi,ha így tudtok segíteni,köszönöm az Ő nevében.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Aranka!
Írtad,
Többeket elvittek a közeli városba,ott az eredményeik sokat javulnak.Erősebb iskola, saját tapasztalatból tudom.
Én a gyerek érdekeit nézném elsősorban és nem azt, hogy bezár vagy nem az iskola. Valószínűleg nincsenek a helyzet magaslatán, mint az idézetben is szerepel, hogy a másik iskola "erősebb"
A gyermeket viszont megértem! Miért kell egy gyereket állandóan teszteknek vizsgálatoknak kitenni? Csoda, ha "hülyének" érzi magát? Felnőttet nem visel meg az állandó vizsgálat?
Hogy mik a szülő jogai? Joga van a gyermekének lehetőségeihez képest a legjobbat adni!
Én vinném a gyerekemet a suliból. Ha ott javasolják a vizsgálatot - bár nem hinném - ám legyen. Zárójelben: annak idején az én gyerekeim is buszoztak nem kis távolságot a jó iskola miatt. Megérte!!!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Aranka

Kedves Hogabi!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod!Mai napig van egy kis lelkiismeret furdalásom,amiért "nagy" lányom,minden reggel 5 órakor kel,hogy elérjük a buszt.Ő már 5.-ben kérte,hogy vigyem másik iskolába,de féltettem a korai kelés miatt.Ő a kivételezést nem tudta tolerálni,számomra ez ismeretlen volt,így állandó tünetekkel orvosról-orvosra jártunk,persze minden lelet negatív lett szerencsére.Most nyolcadikos és már látom hibáztam,amikor nem előbb vittem át.Innen a továbbtanulásnál nem lesznek problémák,míg nagy fiam értetlenül nézte a tananyagokat elsőben,hogy ezt már ált. suliból tudni kéne.Én könnyű helyzetben vagyok,mint nem helyi születésű,nem tartozom senkinek és nem nem is várok semmit.Régóta világos számomra,hogy lehet bármilyen végzettségem,nekem itt nincs munka.Gyerekeimért kiállok,ezt már tapasztalták,így nem tudnak velem mit kezdeni.Fél évig a köszönésemet sem fogadták a tanári karból jó néhányan,mikor elvittem lányomat és meg is indokoltam,szemtől-szembe,ahogy illendő.Sajnos munka itt nincs,a környező települések szintén bajban vannak.100 km-re viszik az embereket busszal,kisgyerek mellett anyukáknak nem megoldható.Emiatt rákényszerülnek a közmunkára,ami a nem jól viselkedők számára elérhetetlen,még napszámosi munkára sem kellenek.Sokan elvinnék gyermekeiket,de félnek,hogy nem kapnak munkát,a kisebb gyerek hátrányt szenved.Sajnos 2010-ben még ilyen is van.Nagyon sajnálom a gyerekeket és a szülőket is,mert mindenki mindent tud.Harag esetén a gyerekek igazán kegyetlenek tudnak egymással lenni, a szülők hát mögött kibeszélik a fejlesztőn részt vevő gyerekek szüleit.Remélem lesz változás,mert ebbe mindenki tönkre megy.
Köszönettel:Aranka
Válasz küldése