Akkor folytatom!
Először is a legfontosabb:
köszönöm a munkáját mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy ez a honlap működhessen!
Így beleértve az én "netmami"-mat is, aki gyors válaszával és telefonon történt beszélgetéseinkkel annyit segített, hogy azt elmondani nem tudom! Egy - értelmes - szülőnek a legnagyobb kincs az információ. Ha ez meg van, akkor annak mentén el tud indulni és sok mindent saját maga is meg tud oldani azzal, hogy tudja mit-mikor- és kitől kérdezzen.
Az elmúlt napokban igyekeztem minél több jogszabályt és egyebeket elolvasni az sni ovi témában. Amit nem találtam meg:
SNI-a-s a fiam. Olyan oviba vették fel aminek az alapítói okiratában SNI-b van. (szakértői bizottság jelölte ki!) Integráltan járhat oviba, tehát nem kellett gyógypedes intézet. Utánanéztem az összes ovinak ami nálunk található, egynek van SNI-a-t fogadó papírja, de kikötése, hogy csak mozgásban korlátozottakat fogad(!). Beszúrnék egy kérdést: lehet ilyet tenni, hogy a jogszabály csak egy részét veszi magára egy intézmény? Hozzáteszem, még nem beszéltem a vezetővel, de így a papírok alapján szerintem ezt nem lehet.
Vagyis mi a helyzet az SNI-a gyerekekkel, akiknek nincs -papíron- befogadó intézetük?
1. Kinek a kötelessége - felelőssége - az alapítói okiratot módosítani? (szerintem az ellátó intézménynek. Nálunk ennek az intézménynek a vezetője állítólag "nem javasolja" lejelenteni a gyerekeket, mert "úgysincs" rájuk pénz!!!!!!!!)
2. Az emelt normatívát milyen arányban fizetik meg az ellátó intézménynek? (államX%+ellátóX%=emelt normatíva?)
3. Kinek a felelőssége - szülőn kívül természetesen -, hogy ellenőrizze az SNI-s gyerekek ellátásának megvalósulását?
(a szakszolgálat csak kijelöl intézetet, de nem felügyeli a gyereket????)
4. A 3-asból adódóan következik: a szülő mit tehet, ha nem látja biztosítottnak a gyermeke ellátását, van-e kialakult jogi út, vagy marad az ombudsman? Iskola előtt 6,5 évesen az oviváltás is felmerült, de ez sok egyéb kérdést is felvet....
Egyenlőre ennyi.
Minél többet tudok meg saját magunkról és az sni-ről, annál inkább elkeserítő a helyzet
Hál'Istennek nem olyan fából faragtak, hogy feladjam, de most nálam is eltört a mécses