Előre közlöm, nem vagyok "szakember", nem rendelkezem végzettséget bizonyító okiratokkal, csupán 30 éves gyakorlattal rendelkező mezei tanító néni vagyok, jelenleg napközis státuszban.
Néhány éve, amikor a fél éves kislányom mellől családi okok miatt vissza kellett térnem iskolámba, akkori igazgatóm nehezen tudott régi munkakörömbe visszahelyezni, ezért szükségmegoldásként megkaptam egy magántanulót. A fiúnál hiperaktivitást állapítottak meg. Előttem egy mostani kolléganőm foglalkozott vele, nem akarom és nem is tudom munkáját kritizálni.
Amikor készültem erre a feladatra, úgy gondoltam, tiszta lappal kezdem. Úgy gondoltam, hogy meghallgatom a kolléganőm tapasztalatait, élménybeszámolóját, de megpróbálom egy-két hét alatt megfigyelni, és inkább saját benyomásaimra támaszkodni. Bizony nem volt "könnyű eset", sokszor a szekrényről kellett leszedni (a tanulás helyszíne nem volt igazán kedvező...szertár (?) - szakmaiságát nagyon vitatom), és repült a ceruza a szemem és fülem mellett, ha valami nem sikerült. Válogatott káromkodások, durvaságok kerültek ki az akkor 7 éves, elsős fiú szájából. A tananyaggal lassan haladtunk, az olvasás-írás nagyon nem érdekelte, de a matematikában kimondottan sikerei voltak. A 20-as számkörben nagyszerűen elboldogult, és a sorozat-folytatásokon keresztül pillanatokon belül rájött a szorzás szabályosságára. Elsős kora vége felé megértette és tudta a szorzótáblát. Sajnos az olvasás-írás terén viszont sokat kellett küszködni. Kezdetben még 2 betűt sem tudott összeolvasni.
Nagyon nehéz napok voltak, egészen addig, amíg beszélgetésünk alatt rájöttem, hogy a fiú mindene a kutya. Rengeteget mesélt mindenféle kutyafajtákról, saját és tévés élményeiből." Na, megvagy!" - gondoltam, és innentől kezdve az egész tanulás a kutya körül forgott. Kutyás kép, matrica volt az ajándék, kutyás nyomda...stb. "Szeretnél még többet tudni a kutyákról? Gyere, iratkozzunk be a könyvtárba! Ugye jó lenne nemcsak a képeket nézegetni, hanem el is olvasni, mit írnak a kutyusokról..." A tanulás gyakran séta közben, játszótéren zajlott, a környezet megismerése, matek...ha csak tehettünk, mentünk sétálni. Szerencsére nem szólt ránk senki. A gondok akkor kezdődtek, amikor a kisfiúnál gyógyszert váltottak. A gyógyszer hatására (amit reggel a szülei adtak be neki), az első órát végig aludta. Szabályosan rádőlt az asztalra, és horkolt.

A második órában már egy kicsit lehetett dolgozni, a harmadikra feléledt, és szinte átfordult. Viselkedése ismét a "régi" lett, ebben a fél-háromnegyed órában lehetett igazán valamit alkotni. Esküszöm, vissza kívántam a régi fiút!!! Azt mondtam, inkább legyen hangos, élénk, durva, kiabáljon, ne adj isten káromkodjon, csak éljen! A gyógyszerszedése alatt, mint egy báb, bábu, robot, gép, érzelem nélkül, értelmetlen arckifejezéssel nézett rám. Az "atombomba" hasonlat nagyon jó, valóban a türelem, odafigyelés, empátia, a gyerek kulcsának megtalálása az egyik fő "gyógyszer". - szerintem....
A fiú később fokozatosan kezdett beszokni osztályába, kezdetben 2 órát töltöttem vele, mellette ülve, segítve. Aztán már külön padból figyeltem, nem segítettem, csak ha nagyon kétségbeesett. Aztán kijöttem a teremből. Ma már 6. osztályos, hiperaktivitását "kinőtte".
Köszön! - és ez nagy szó!!!