Sziasztok!
Tudja valaki, hogy egy gyógypedagógus a 21 órás munkaidejében hány SNI-s gyermekkekl foglalkozhat hetente?
26 SNI-s gyermek jár hozzám rendszeresen kiscsoportos formában és nagyon megterhel.
J.
SNI létszám/ 21 óra
-
ildikó
Re: SNI létszám/ 21 óra
Szia Judit!
A 26 gyerek a heti időkeretbe belefér. (Gonosz válasz, tudom. Bocs.)
Törvényi vonatkozás ezzel kapcsolatban:
...meg szép estét is!
Ildikó
A 26 gyerek a heti időkeretbe belefér. (Gonosz válasz, tudom. Bocs.)
Törvényi vonatkozás ezzel kapcsolatban:
Kitartást!:)A szakértői és rehabilitációs bizottság köteles a gyermek felülvizsgálatát hivatalból elvégezni abban az évben, amelyben a nyolcadik életévét betölti, ezt követően pedig háromévenként.
A tankötelezettség teljesítését a fejlesztő iskolai oktatásban - a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság vagy az országos szakértői és rehabilitációs tevékenységet végző bizottság szakértői véleménye alapján - az a gyermek kezdheti meg, aki a hatodik életévét december 31. napjáig betölti. A tanulói jogviszony keletkezésével összefüggésben a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 16. § (2) és (4), a 18. § (1), (3) és a 19. § (2) bekezdését kell alkalmazni.
A fejlesztő iskolai oktatásban a tanulóknak a fogyatékosságuk, fejlettségük és életkoruk alapján történő csoportokba sorolásáról - a nevelőtestület véleményének kikérésével - az intézmény vezetője dönt. A csoportok maximális létszáma hat fő.
A fejlesztő iskolai oktatás a tanév rendjéhez igazodó, tanítási évfolyamokra nem tagolódó, de felépítésében az elért fejlődési szakaszokat követő egységes folyamat.
A fejlesztő iskolai oktatás a fejlesztő iskolai rehabilitációs pedagógiai program és az éves munkaterv alapján folyik. A munkaterv határozza meg a tanév helyi rendjét.
A tanév tizenkettedik hetének végéig el kell készíteni a nevelés, oktatás személyre szabott fejlesztésének súlypontjait meghatározó egyéni fejlesztési terveket.
A fejlesztő iskolai csoportoknak a tanév rendjéhez igazodó tevékenységeit az éves tervek tartalmazzák. Az ezek alapján készülő heti tervek tartalmazzák a rendszeresen ismétlődő napi tevékenységeket és a fejlesztési feladatokhoz tartozó különböző tartalmi egységek feldolgozását.
A fejlesztő iskolai oktatás teljes időtartama egészségügyi és pedagógiai célú rehabilitációs célú foglalkoztatásnak minősül.
A tanuló fejlődését a nevelőtestület a tanév végén, a központilag kiadott nyomtatványon - az egyes fejlesztési területen elért eredményeit és nehézségeit, továbbá a következő tanévi fejlesztési terv elkészítéséhez szükséges javaslatait - szövegesen értékeli.
(14/1994.MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról)
...meg szép estét is!
Ildikó
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Judit!
Én heti 7 órában látok el 23 gyereket. Igaz mindegyiknek heti 1 órát írtak. Az is igaz, hogy középiskolások.
De azzal is van sok munka, sőt...... ugyanúgy meg kell csinálnom minden admin. munkát. Nem beszélve arról, hogy a felmentések, vizsgálatokra küldések is az én munkám és felelősségem. Ehhez még a statisztikát és a beszámolókat is én készítem.
Én heti 7 órában látok el 23 gyereket. Igaz mindegyiknek heti 1 órát írtak. Az is igaz, hogy középiskolások.
De azzal is van sok munka, sőt...... ugyanúgy meg kell csinálnom minden admin. munkát. Nem beszélve arról, hogy a felmentések, vizsgálatokra küldések is az én munkám és felelősségem. Ehhez még a statisztikát és a beszámolókat is én készítem.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
Zsuzsi
Judit!
Ilyet mondani se szabadott volna! Mit szóljon akkor az a pedagógus, akinek minden óráján (minimum 22/hét) 20-30 gyerek ül benn, és 2-4 sni, jónéhány btm-es, meg mit tudom én, mi!
Zsuzsi
Ilyet mondani se szabadott volna! Mit szóljon akkor az a pedagógus, akinek minden óráján (minimum 22/hét) 20-30 gyerek ül benn, és 2-4 sni, jónéhány btm-es, meg mit tudom én, mi!
Zsuzsi
-
ildikó
No, Gabi, Téged olvasva már nem is lesz annyira elkeseredve Judit.
A középiskolásokkal egyáltalán nem könnyebb. Sőt!
Vállon veregetheted magad!
Nem semmi, amit csinálsz!
A középiskolásokkal egyáltalán nem könnyebb. Sőt!
Vállon veregetheted magad!
-
ildikó
Szia Zsuzsi!:)
Épp erről írtam néhány napja.
Nem könnyű ma senkinek ebben a szakmában - sem. Ha annak vennénk, sokan talán nem is csinálnánk. Ha hivatásnak vesszük, akkor rendben van.
Épp erről írtam néhány napja.
Nem könnyű ma senkinek ebben a szakmában - sem. Ha annak vennénk, sokan talán nem is csinálnánk. Ha hivatásnak vesszük, akkor rendben van.
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Köszönöm Ildikó! Még örülök is neki, hogy csinálhatom, mert ezt választottam annak idején, és a hobbim is ez. 
Gabi
-
T.K.Mariann
Üdvözlök Mindenkit,
valamiért azt sejtem mindez nem fejlesztő iskolában történik. Egy kis matematika 26*3:21=3,71. (Feltételezve persze, hogy mindegyiknek 3 óra jár)
Igen sokan elégedettek lennének ezzel a csoportlétszámmal.
M.
UI:14/1994 helyett: 4/2010.
valamiért azt sejtem mindez nem fejlesztő iskolában történik. Egy kis matematika 26*3:21=3,71. (Feltételezve persze, hogy mindegyiknek 3 óra jár)
Igen sokan elégedettek lennének ezzel a csoportlétszámmal.
M.
UI:14/1994 helyett: 4/2010.
-
Zsuzsi
Ildikó!
Pont ezért nem kell nyafogni! Én szaktanár is vagyok, és mondhatom, nem mindegy heti 22 órát letanítani egy osztályban, plusz ellátni az osztályfőnöki meg egyéb teendőket, vagy 21-et (órát) kiscsoportban fejleszteni. Álljon az bármilyen problémás gyerekekből.
Pont ezért nem kell nyafogni! Én szaktanár is vagyok, és mondhatom, nem mindegy heti 22 órát letanítani egy osztályban, plusz ellátni az osztályfőnöki meg egyéb teendőket, vagy 21-et (órát) kiscsoportban fejleszteni. Álljon az bármilyen problémás gyerekekből.
-
Judit
Kedves Mindenki!
Köszönöm a válaszokat.
A véleményem továbbra is az, hogy 26 SNI-s gyermek fejlesztése 21 órában nehéz. Szeretem, ha a munkámnak van eredménye és értelme.
A fejlettségi szintet, a problémát, az életkort (1-8. o.) és egyéb személyiségjellemzőket figyelembe véve ritkán lehet kiscsoportot összehozni úgy, hogy a munka eredményes legyen és a gyermek fejlődését szolgálja. Egyéni fejlesztésre a magas gyermeklétszám miatt nincs lehetőség. A gyermekek problémái sokfélék és összetettek: autisztikus viselkedés, enyhe értelmi fogyatékosság, beszédfogyatékosság, mozgászavar, gyakran súlyos figyelemzavar stb.
Egy adott napon belül, egymást követően mindig más- más 3 gyermekek (az iskola legproblémásabb gyermekei) követik egymást a fejlesztő foglalkozásokon.
Az Ildikó által írt törvény szerint, a gyermeklétszám akár 21x6, azaz max.126 gyermek is lehetne hetente. Értelme kevés.
Nem volt célom az osztályokban tanító pedagógusok/gyógypedagógusok és a fejlesztést végző pedagógusok/gyógypedagógusok munkáját összevetni, érdekes volt, hogy kérdésemre többen reagáltak ezzel. A fejlesztő szekembereknek is kell adminisztrálniuk bőven: fejlesztési naplót, egyéni fejlesztési terveket, szakvéleményt, és különféle jellemzéseket kell készíteniük.
Judit
Köszönöm a válaszokat.
A véleményem továbbra is az, hogy 26 SNI-s gyermek fejlesztése 21 órában nehéz. Szeretem, ha a munkámnak van eredménye és értelme.
A fejlettségi szintet, a problémát, az életkort (1-8. o.) és egyéb személyiségjellemzőket figyelembe véve ritkán lehet kiscsoportot összehozni úgy, hogy a munka eredményes legyen és a gyermek fejlődését szolgálja. Egyéni fejlesztésre a magas gyermeklétszám miatt nincs lehetőség. A gyermekek problémái sokfélék és összetettek: autisztikus viselkedés, enyhe értelmi fogyatékosság, beszédfogyatékosság, mozgászavar, gyakran súlyos figyelemzavar stb.
Egy adott napon belül, egymást követően mindig más- más 3 gyermekek (az iskola legproblémásabb gyermekei) követik egymást a fejlesztő foglalkozásokon.
Az Ildikó által írt törvény szerint, a gyermeklétszám akár 21x6, azaz max.126 gyermek is lehetne hetente. Értelme kevés.
Nem volt célom az osztályokban tanító pedagógusok/gyógypedagógusok és a fejlesztést végző pedagógusok/gyógypedagógusok munkáját összevetni, érdekes volt, hogy kérdésemre többen reagáltak ezzel. A fejlesztő szekembereknek is kell adminisztrálniuk bőven: fejlesztési naplót, egyéni fejlesztési terveket, szakvéleményt, és különféle jellemzéseket kell készíteniük.
Judit