Hogy mondjam el a szülőnek?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Zsófi

Hogy mondjam el a szülőnek?

Hozzászólás Szerző: Zsófi »

Sziasztok!
Óvodapedagógus vagyok, a problémánk, amiben segítséget kérnénk, a következő:
van egy óvodásunk, akinél a szakértői bizottság kevert specifikus fejlődési zavar org.-t állapított meg. :(
Nem lepődtünk meg, a gyerek 4 éves, és még nem beszél. Hónapokig mondtuk anyukának, hogy baj van, vigye el logopédiai fejlesztésre. Nekiállt, elvitte, de nem tetszett neki, amit a korai fejlesztőnél mondtak, így betelefonált, hogy gyermeke érdekében oda nem viszi. Az idén nyáron mégis elvitte, így jutott el a SZB-hoz. (Kinek az ötlete volt, hogy óvoda közvetlenül már nem küldhet gyereket SZB-vizsgálatra? :evil: )
Szóval: végre megvolt a várva-várt vizsgálat, a fenti F83-as diagnózissal, Anyuka reggel bejön: Ezt a papírt adták, nincs semmi baj, minden rendben ment, majd az oviba kijövő logopédus fejleszti, mert én nem megyek ezért a fél órás foglalkozásért be a városba. :?:
Kérdés:
Van olyan, hogy egy szülő ennyire blokkolja a bejövő információkat, hogy nem tudatosul benne, hogy itt a nagyobb baj és nem csak a beszédindításról van szó?
Üljek le vele és szóról szóra olvassuk végig a javaslatot? (grafizmus fejl., együttműködési készség, kompl, kogn. fejl, stb.)?
Vagy csináljak a közepébe, ha nem érti azt, ami feketén-fehéren ott van, akkor sorry?
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: Hogy mondjam el a szülőnek?

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia Zsófi!

Próbálj meg leülni anyukával és nagyon lefordítva "baba" nyelvre magyarázd el neki, hogy mi van a javaslatban. Egy egyszerű ember, - de még a tanult emberek sem, lsd. pedagógusok - nem érti mi van a szavak mögött. Ezzel tedd meg a kötelességedet, mert gondolom a szíved mélyén is ezt érzed, ha segítséget kérsz.
Ha ezek után is elutasító és okos az anyuka, akkor nyugodt lelkiismerettel csinálj a közepébe. ( hm..., ilyen tanácsot sem adtam még! ) De legalább a magad részéről megtetted amit kell.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Bernadett

Hozzászólás Szerző: Bernadett »

Sziasztok!
Hasonló kérdésem lenne, szintén óvónéniként.
Van egy kislány, nagycsoportot kezdtük, de már betöltötte a 6. életévét (nyári gyerek). Úgy érezzük, hogy segítség kéne, és tudjuk, hogy nevtanos vizsgálatra a csak a szülő beleegyezésével küldhetjük. A probléma az, hogy ő nem "szeretné" elvinni a kislányt.
Kérdésem:
Alá kell íratni vele a nevtanba küldendő papírt - mit ír alá, hogy egyetért, vagy, hogy látta, esetleg, hogy elviszi?
Ha nem ért egyet, akkor csak a jegyző felé jelezhetünk? Hallottam, hogy ha a nevelőtestület erre javaslatot tesz, akkor el kell vinnie. - erről hol találhatok bővebb információt?? Törvény??
Köszönettel
Betti
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Betti!

Igen, erre módotok van, valahol-valamelyik fórumban már említettem a törvényi szabályozást is.
De megkeresem
Most meg rohanok :mrgreen:
ildikó

Hozzászólás Szerző: ildikó »

Zsolt!
Ha nem haragszol - s mivel nagyon ritkán van ránk időd :lol: -, megkerestem helyetted. Emlékeztem, hogy itt lesz valahol, nem is olyan régen írtad egy másik fórumban. De ha belekotnyeleskedtem a dolgodba, bocsiiiiiii!!!! :? :lol:

Szóval, Betti, itt van a törvényi vonatkozás - by Zsolt:):
1993.évi LXXIX. tv. a közoktatásról értelmében:
- 13.§ (8) a szakszolgálat igénybevétele alapvetően szülői jog, önkéntesen, belátáson alapul
- a szülő egyetértésével óvoda, iskola, kollégium is kérheti

DE: köteles és kötelezett is lehet a szülő!
Magyarázat:
- Kötelessége igénybe venni a nevelési tanácsadást, iskolapszichológust, fejlesztő foglalkozást, ha arra a pedagógus kezdeményezésére a nevelőtestület javaslatot tesz;
- Kötelezett, ha a jegyző vagy a gyámhivatal határozatban rendeli el a gyermek, tanuló védelme érdekében.

A 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet kimondja, hogy a gyermek, tanuló érdekében a közoktatási törvény 30.§ -ának (4) és (6) bekezdése alapján államigazgatási eljárás megindítását kezdeményezheti a családvédelmi intézmény, ha a szülő a szakértői vizsgálat szükségességével nem ért egyet, illetve a kérelmet nem írja alá. (A 19. § értelmében az eljárásra a jegyző illetékes.)

Vagyis mivel ez a vizsgálat a gyermek érdekében történik, s ennek elmulasztása az ő érdekeit sérti, jelezni kell a jegyző felé, természetesen miután a szülővel az egyeztetés többször sikertelen volt, s majd ő kötelezi a szülőt a vizsgálatra ill. pénzbírsággal fogja valószínűleg sújtani.
Remélem, mindkettőtöknek segítettem.:)
Te meg Zsolt, ne rohanj mindig, mert ismered: lassan járj........................ :lol: :lol: :lol:
Bernadett

Köszönöm - esetleg megírnátok, milyen címen keressem a fórumon??
Betti
ildikó

Hozzászólás Szerző: ildikó »

Persze, Betti.
Ezen az oldalon megtalálod Zsolt hsz-ét:viewtopic.php?f=7&t=291
Jó éjt!:)
Ildikó
Bernadett

KÖSZÖNÖM A GYORS VÁLASZT!!