Bal-jobb kezesség zavara
-
gomisun
Bal-jobb kezesség zavara
A kisfiam balkezes és mégsem az. 7.5 éves kisfiam most másodikos. Jó képességű gyerek, az 1. osztályban is szépen teljesitett, csak az olvasása nehézkes, lassú, sokat téveszt. Emiatt, dyslexia kizárása végett állapotfelmérés történt, ahol dyslexiára nem ,de részképességzavarokra derült fény. Többek között az is kiderült, hogy a 4.5 éves kora óta a bal kezével iró, de jobb kézzel evő, fogat mosó gyereknek jobb szem, fül - és lábdominanciája van. Nap mint nap kefejezetten figyelve azt látom, hogy automatikuan mindig a jobb kezét használja, pl. a suliban a krétát jobb kézzel fogta először, jobb kézzel farag, jobb kézzel fogja a kulacsát. 4.5 éves koráig, amig nem járt oviba, én jobb kezesnek hittem, egy alkalommal az egyik óvónéni jelezte, hogy tudom-e , hogy a gyerekem balkezes. Ott bal kezébe adták a ceruzát, azóta bal kézzel ir és rajzol. Az egyoldalú dominancia megteremtése, és nem egyértelmű balkezesség miatt én hajlanék a jobbkezességre való átállitásra, de a gyógypedagógus inkább a bal oldal erősitését, a keresztezett mozgások gyakorlását javasolja. Tud-e bárki hasznos tanácsot adni, merjem-e átállitani a kezét, ami számomra kézenfekvő lenne, vagy hol, kitől kaphatnék erre a kérdésre pontos, szakszerű választ, tanácsot.
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Re: Bal-jobb kezesség zavara
Kedves Gomisun!
Én a magam részéről hagynám a gyereket azzal a kézzel dolgozni amelyik neki tetszik.
Egy példa a közvetlen környezetemben. Egy gyerek mindkét kezével egyszerre rajzolt de úgy, hogy a minta tükörképe volt egymásnak. Felváltva használta is kezét.
10-11 éves korára alakult ki, a végleges jobbkezesség. Azóta is azt használja.
A magam részéről félnék az átálítgatásoktól. Nem lesz nagyobb baj? A gyerek tudni fogja, neki mi a jó.
Az olvasásra meg azt javasolnám, hogy szótagolt szöveget kell olvastatni.
Biztosan nem mindenki ért velem egyet, de ez a sokéves tapasztalatom.
Én a magam részéről hagynám a gyereket azzal a kézzel dolgozni amelyik neki tetszik.
Egy példa a közvetlen környezetemben. Egy gyerek mindkét kezével egyszerre rajzolt de úgy, hogy a minta tükörképe volt egymásnak. Felváltva használta is kezét.
10-11 éves korára alakult ki, a végleges jobbkezesség. Azóta is azt használja.
A magam részéről félnék az átálítgatásoktól. Nem lesz nagyobb baj? A gyerek tudni fogja, neki mi a jó.
Az olvasásra meg azt javasolnám, hogy szótagolt szöveget kell olvastatni.
Biztosan nem mindenki ért velem egyet, de ez a sokéves tapasztalatom.
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
bibus
Szia!
Szerintem jó lenne egy alapozó terapeutát is megkeresni, és az ő itéletét meghallgatni!
Szerintem jó lenne egy alapozó terapeutát is megkeresni, és az ő itéletét meghallgatni!
-
gomisun
Kedves Bibus!
Megtudnád írni, hogy hol lehet alapozó terapeutát találni?
Megtudnád írni, hogy hol lehet alapozó terapeutát találni?
-
bégé
Kedves Gomisun!
Igaz nem bibus vagyok, de nálunk alapozó terapeutát a szakértői bizottságban, illetve a nevelési tanácsadóban lehet "találni", ők végzik órarendszerűen a fejlesztést. Próbálj meg ezen a vonalon elindulni.
Igaz nem bibus vagyok, de nálunk alapozó terapeutát a szakértői bizottságban, illetve a nevelési tanácsadóban lehet "találni", ők végzik órarendszerűen a fejlesztést. Próbálj meg ezen a vonalon elindulni.
-
Sophie
Alapozó terapeuták dolgoznak a Menő Manó Alapítványnál is. A honlapjukon van szakemberkereső csakúgy, mint a beszéd.hu logopédiai honlapon. Ott érdemes körülnézni, címek, telefonszámok is vannak. (Budapestiek, vidékiek egyaránt.)
Üdv: Sophie
Üdv: Sophie
-
gomisun
-
szlujzi
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni! Ha egy 6 éves gyerek midkét kezét használja, kell-e dominancia vizsgálat?
Vagy várjon a szülő arra, hogy a gyerek maga döntsön?
Mindkét kezével ügyetlenül dolgozik. Az óvónéni is tanácstalan.
Másik: Mit lehet, vagy kell a gyerek érdekében tenni akkor, ha a bal kéz, bal szem, bal láb a domináns, de a gyerek jobb kezébe adták a ceruzát. Igy azt használja, debizonytalan vonalvzetéssel. Érdemes e 6 éves korban erőltetni a visszaállást?
Tud-e segíteni valaki esetlegesen abban, milyen feadatokkal erősíthetó a dominancia?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Lujzi
Szeretném a segítségetek kérni! Ha egy 6 éves gyerek midkét kezét használja, kell-e dominancia vizsgálat?
Vagy várjon a szülő arra, hogy a gyerek maga döntsön?
Mindkét kezével ügyetlenül dolgozik. Az óvónéni is tanácstalan.
Másik: Mit lehet, vagy kell a gyerek érdekében tenni akkor, ha a bal kéz, bal szem, bal láb a domináns, de a gyerek jobb kezébe adták a ceruzát. Igy azt használja, debizonytalan vonalvzetéssel. Érdemes e 6 éves korban erőltetni a visszaállást?
Tud-e segíteni valaki esetlegesen abban, milyen feadatokkal erősíthetó a dominancia?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Lujzi
-
tothtihamerne
Szerintem is egy mozgásterapeuta pontosan meg tudja mondani, a gyerek alapos vizsgálata után, hogy érdemes -e átállítani vagy sem.
Sajnos a napokban találkoztam néhány gyerekkel, akiknek azért volt valamilyen tanulási zavaruk(diszgráfia), mert kialakult az idegrendszer érésével magától a jobb kezesség, de rejtett balkezes valójában. Az információkat , az ingereket az agya nehezen válogatja le, nehezen szelektálj, vagyis egyszerre mindent begyűjt, csak rendszerezni nem tud. A figyelemzavar és a diszgráfia nagyon megnehezítette az életét, most 6. osztályos ilyenkor már csak nagyon intenzív terápiával lehet korrigálni.
Mivel én is gyakorlom az alapozó mozgásterápiát, ezért bizton mondhatom, keress egy gyógypedagógust, aki alapozó terapeuta is.
Üdv.:Anci
Sajnos a napokban találkoztam néhány gyerekkel, akiknek azért volt valamilyen tanulási zavaruk(diszgráfia), mert kialakult az idegrendszer érésével magától a jobb kezesség, de rejtett balkezes valójában. Az információkat , az ingereket az agya nehezen válogatja le, nehezen szelektálj, vagyis egyszerre mindent begyűjt, csak rendszerezni nem tud. A figyelemzavar és a diszgráfia nagyon megnehezítette az életét, most 6. osztályos ilyenkor már csak nagyon intenzív terápiával lehet korrigálni.
Mivel én is gyakorlom az alapozó mozgásterápiát, ezért bizton mondhatom, keress egy gyógypedagógust, aki alapozó terapeuta is.
Üdv.:Anci