Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra és reménykedem, hogy választ kapok a kérdésemre, mert egy éve folyamatosan csak falakba ütközöm.
Fiam ősszel 5 éves lesz, 1 éve jár óvodába. Értelmes, okos gyerek, a pszichológus egy vizsgálaton már fél évvel ezelőtt iskolaérettnek mondta, de vannak sajnos elmaradásai is a korához képest,ezt jeleztem is az óvoda felé a beiratkozáskor. Logopédiai fejlesztés szükségességéről Bp-i TKVSzRB szakvéleménye is megvolt, kértem járjon logopédushoz az oviban, megkésett beszédindulás miatt. Azt mondták, még nincs 5 éves, ezért nem jár neki a logopédiai fejlesztés de megpróbálják elintézni. Talán két hónapig járt, aztán abbahagyták, nem is értesítettek, csak a fiam mondta egy kérdésemre, hogy "már nagyon régen voltam a logopédus néninél".
Elmaradás tapasztalható a nagymozgások terén is. Azt mondták, hozzak szakvéleményt és akkor fejlesztő pedagógus foglalkozhat vele. Kérdeztem, honnan hozzak? Válasz: Ők nem tudják, talán a nev.tan. A nev. tan sem tudta, de talán jó lesz a szakorvostól. Szereztem javaslatot neurológustól, ortopédiáról (befelé ford. lábtartás) gyógytorna-gyógylovaglás-gyógyúszásra. Végül egyik javaslat sem volt jó. Nagynehezen eljutottunk a ceglédi TKVSzRB-hez és 1 év hercehurca után megszületett a szakértői vélemény: Motoros funkciók specifikus fejlődési rendellenességei. Javaslat :mozgásfejlesztés heti 2x konduktor vagy szomatopedagógus által. Óvodai elhelyezés. Logopédiai kezelés a területileg illetékes logop. int. által heti 2x.
Gondoltam sínen vagyunk, igaz, 1 nevelési év csúszással, de indulhat a fejlesztés az oviban.
És itt a bökkenő: A jelenlegi ovink nem szerepel a kijelölhető intézmény jegyzékben.
Ez van az alapító okiratában: Sajátos nevelési igényő gyermekek óvodai nevelése:
· Beszédfogyatékos
· Megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlıdésének
organikus okra visszavezethetı tartós és súlyos rendellenességével küzdı
· Megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlıdésének
organikus okra vissza nem vezethetı tartós és súlyos rendellenességével küzdő.
Tehát ez nem az én fiamnak való.
Kérdeztem a szakértői bizottságot is, az óvodavezetőt is, hogy akkor hova vigyem a gyereket. Biztos van a környéken olyan intézmény, ahol biztosítani tudják ezt a fejlesztést. Ha nem is váltunk ovit, de elviszem a foglalkozásokra. A válasz: Ők nem tudják, mert nincs nyilvántartásuk. Keresgéljek az interneten. Nem hittem a fülemnek. Ez olyan, mintha az orvos megállapítaná, mi a bajod, aztán menj gyógyulni, ahova akarsz!
Szerettem volna elintézni, ha már jár neki, hogy államilag finanszírozott fejlesztést kapjon, mert (miután tartósan beteg) és egy születési sérülés miatt csecsemőkora óta jártunk fizetős fejlesztésekre, már nincsenek tartalékaink. Gondolom, itt mindenki tudja, havi szinten milyen összeget jelent a korai fejlesztés, ha saját zsebből kell finanszírozni.
Az agglomerációban lakunk, Délpest, Pécel, Vecsés, Monor körzetéből lenne jó egy intézmény, ahova fordulhatnék.
Segítségeteket, ötleteiteket előre is köszönöm:
Szakértői vélemény van, de ki fejleszt?
-
Julcsi*
Re: Szakértői vélemény van, de ki fejleszt?
Szia! Mondhatnám, hogy hihetelen ez a kálvária, de sajnos nem az . Te mint szülő, már sokat tettél a gyermekedért. Bár minden szülő ilyen együttműködő lenne!
Nagyon sokan hárítják a problémát ...
A szakértői bizottság véleményének tartalmaznia kell (!! )azt az intézményt ,ahol a gyermeket befogadják és fejlesztik. Ha nem tartalmazza, akkor elvileg vissza kellene küldeni...De a városi ,megyei önkormányzatnál van a lista, hogy melyek azok az intézmények, amelyek alapító okiratában benn van, hogy SNI-s gyermeket felvesz, mert megvannak a tárgyi ,személyi feltételek. Ne aDD fel! MÁR A CÉL ELŐTT VAGY! KITARTÁST!
Nagyon sokan hárítják a problémát ...
A szakértői bizottság véleményének tartalmaznia kell (!! )azt az intézményt ,ahol a gyermeket befogadják és fejlesztik. Ha nem tartalmazza, akkor elvileg vissza kellene küldeni...De a városi ,megyei önkormányzatnál van a lista, hogy melyek azok az intézmények, amelyek alapító okiratában benn van, hogy SNI-s gyermeket felvesz, mert megvannak a tárgyi ,személyi feltételek. Ne aDD fel! MÁR A CÉL ELŐTT VAGY! KITARTÁST!
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Szia geroli!
Eddig nem sok válasz érkezett. Igaz érdemben én sem tudok választ adni, csak felháborodni, de ezzel nem mész semmire.
Aki érdemben tud válaszolni és segíteni Driszkó Adrienn lesz. Ő valószínűleg most nyaral és azért nem írt még eddig. Ő a megjelölt környék egyikén lakik jobban átlátja az ottani helyzetet.
Nézz be gyakrabban, Adrienn jönni fog és segít is!
Eddig nem sok válasz érkezett. Igaz érdemben én sem tudok választ adni, csak felháborodni, de ezzel nem mész semmire.
Aki érdemben tud válaszolni és segíteni Driszkó Adrienn lesz. Ő valószínűleg most nyaral és azért nem írt még eddig. Ő a megjelölt környék egyikén lakik jobban átlátja az ottani helyzetet.
Nézz be gyakrabban, Adrienn jönni fog és segít is!
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Geroli!
Sztem a környékbeli EGYMI-t kellene felkutatnod. Ahová ti is tartoztok területileg. Ott hátha van konduktor, szomatoped vagy korai fejlesztő.
A Petőben voltál már?
Dóri
Sztem a környékbeli EGYMI-t kellene felkutatnod. Ahová ti is tartoztok területileg. Ott hátha van konduktor, szomatoped vagy korai fejlesztő.
A Petőben voltál már?
Dóri