A kérdésem a következő lenne: a gyermekem mutista. Olyan szintre jutott,hogy már velünk sem beszél.A pszichológus tehetetlen,beszéd hiányában.
Valaki tudna segíteni,hogy mit tegyünk.Teljesen elvagyunk keseredve.Hogyan lehetne szóra bírni?
Mutizmus
-
driszko
Re: Mutizmus
Mi az, hogy a pszichológus tehetetlen????? Bocs, nem Rád haragszom, csak egyre nő azon emberek száma a környezetemben, akit elküld a szakember anélkül, hogy a továbblépésben segített volna. Azért vagyunk gyógypedagógusok, pszichológusok, hogy segítsünk. Ha úgy érezzük, hogy nem mi vagyunk a kompetens szakemberek, akkor megkeressük azt, aki tud segíteni. Nem hagyjuk magára a szülőt!!!!!!
Szóval eviN: próbálj megkeresni egy logopédust, aki foglalkozik nem beszélő gyerekekkel. Az lenne a legjobb, ha pszichológus is lenne az a szakember - vagy legalábbis a "véna" benne lenne. Nem tudom, hogy helyileg hol laktok, de ha a főváros környékén, akkor meg lehetne próbálni a Seneca beszédstúdióban Balás Esztert. Ő ugyan dadogókkal foglalkozik, de én látok párhuzamot a dadogás és a mutizmus között (beszédfélelem, beszédgátlás).
És a LEGFONTOSABB!!!!! Ne akarjátok "szóra bírni". Fogadjátok el olyannak, amilyen. Egy mozgássérültet pl. eszedben sem lenne naponta 1 km-t futtatni. Ti beszéljetek hozzá kedvesen, türelmesen, de ne várjátok, hogy ő válaszoljon. Fontos, hogy a beszédészlelése, értése fejlődjön, tehát fontos, hogy beszéljetek vele. Társasozzatok, meséljetek, bábozzatok, kiránduljatok. Hidd el: a türelem rózsát terem!
Szóval eviN: próbálj megkeresni egy logopédust, aki foglalkozik nem beszélő gyerekekkel. Az lenne a legjobb, ha pszichológus is lenne az a szakember - vagy legalábbis a "véna" benne lenne. Nem tudom, hogy helyileg hol laktok, de ha a főváros környékén, akkor meg lehetne próbálni a Seneca beszédstúdióban Balás Esztert. Ő ugyan dadogókkal foglalkozik, de én látok párhuzamot a dadogás és a mutizmus között (beszédfélelem, beszédgátlás).
És a LEGFONTOSABB!!!!! Ne akarjátok "szóra bírni". Fogadjátok el olyannak, amilyen. Egy mozgássérültet pl. eszedben sem lenne naponta 1 km-t futtatni. Ti beszéljetek hozzá kedvesen, türelmesen, de ne várjátok, hogy ő válaszoljon. Fontos, hogy a beszédészlelése, értése fejlődjön, tehát fontos, hogy beszéljetek vele. Társasozzatok, meséljetek, bábozzatok, kiránduljatok. Hidd el: a türelem rózsát terem!
-
Juditka
Először is keressetek másik pszichológust. Meg kellene tudni mi okozta a teljes bezárkózást. Gondolj vissza mi történt az utóbbi időben, mi változott meg a kislány környezetében (bocs nem írtad, hogy lány, de többségében ők mutisták, ezért én automatice kislányt írtam). Ha rátaláltok a változásra azt szép lassan, türelemmel korrigáljátok. A varázsszó a nagy türelem! Rengeteg beszélgetés, nem baj, ha nem válaszol.Ne akard, hogy minden áron szóljon. Jó jel,ha kéréseket, utasításokat végrehajt. Arról tudod, hogy partner. Gondolom a mozgása is rendkívül lelassult. Ide is türelem szükséges, várd ki, dicsérd. Sok játék, halk szavak, majdnem suttogás, így nem retten meg. Minél több kétszemélyes élmény, kedvenc tevékenység, mese, képek, zene és tánc, ahol egyszer csak spontán megnyilvánul majd. Mondom majd egyszer! Azt viszont ne reagáld le,ne vegye észre a meglepődést, vedd természetesnek, hogy beszél, fűzd tovább a beszédfolyamát, a tevékenységet. Figyeld mi az, amitől újra bezár, azt témát, szituációt viszont egy jó ideig kerüld. Ha mégis kérdezed: figyeld, azt veszed észre hogy szinte a torka bezárul,szinte fuldoklik. Akar ő, de nem képes most még. Ezt feloldandó alakítsatok ki jelbeszédet (bólints - ha képes, mert ilyenkor ez sem biztos, hogy képes rá az adott szituációban, mutass képre, rebbents a szemeddel stb.)Nem sorolom tovább! LÉNYEG: türelem, megértés, halk szavak, de nem sajnálat és soha ne sürgesd!!
-
Julcsi*
Szia!
Budapesten a Szent János Kórházhoz tartozó gyermek pszichiátrián van 1 pszichológus, aki jóeredménnyel szólaltaja meg a mutistákat.Cím: Ali u. 14.Főorvos DR. Kovács Ferenc. Csak háziorvostól kell beutaló, s telefonon adnak időpontot. üdv.
Budapesten a Szent János Kórházhoz tartozó gyermek pszichiátrián van 1 pszichológus, aki jóeredménnyel szólaltaja meg a mutistákat.Cím: Ali u. 14.Főorvos DR. Kovács Ferenc. Csak háziorvostól kell beutaló, s telefonon adnak időpontot. üdv.