diszlexia

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
bumbi

diszlexia

Hozzászólás Szerző: bumbi »

Kedves Szakértők!

Nyilván nem meglepő: segitséget kérek!

A mai napon pedagógusai kimondták 8 éves, 1. osztályos fiamról, hogy valószinűleg diszlexiás. Az ehhez tartozó olvasási tünetek egy részét produkálja valóban, betűt téveszt, lassú, úgyhogy szeretnénk SOS megvizsgáltatni, majd egy fejlesztőpedagógust találni, ha valóban szükséges.

Ám még megnézetni sem tudjuk, hol lehetne, hiszen a XI. ker-i logopédiai központban - ahová tartoznánk - március óta nem fogadnak minket, az osztályt felmérő logopédus két hónapja nem készitette el az elemzést sem, szóval, igy nem könnyű. Nyilván azonnal szeretnénk a kérdésekre választ és a gondokra megoldást, hiszen a gyermekünkről van szó...

Van valamilyen ötletük, hová és kihez fordulhatnánk? Nagyon köszönjük, ha segitségünkre lesznek!

Tisztelettel,

Bumbi
driszko

Re: diszlexia

Hozzászólás Szerző: driszko »

Kedves "bumbi"!

Érdemes a "Szakembereink" címszó alatt szétnézni, hátha talál olyat, aki a közelükben lakik. Vannak még Logopédus adatbázisok az Interneten, ott is lehet kutakodni.

Egyébként milyen olvasókönyvből tanult olvasni a kisfia? Ez is sokat számít! Azt azonban jól látja, hogy minél előbb kezdik meg a fejlesztést, annál nagyobb eredménnyel lehet javítani a helyzeten.
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Kedves Bumbi!
Mióta a Szakemberek címszó csak az egyesületi tagok névsorát tartalmazza, nem fogsz találni megfelelő szakembert. Legalábbis itt.
Marad a logopédiai adatbázis. Esetleg én.
Dóri
bumbi

Hozzászólás Szerző: bumbi »

Köszönöm a gyors válaszokat!

A fiam könyve Az én ábécém névre hallgat, nem tudom, ez rossz vagy jó-e?

Dóri, Neked ez a szakterületed? Merre vagy megtalálható?

Változatlanul köszönöm a gyorsaságotokat és a válaszokat!

Bumbi
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Az "Én ábécém" nem rossz könyv, de nem is a legjobb. Olvasási nehézséggel küzdőknek a Játékház tankönyvcsalád a legideálisabb.
Létezik még egy jó könyv: Én is tudok olvasni címmel. Tapasztalataim szerint egy nyár alatt is sokat lehet javítani az olvasáson a könyv segítségével. Igaz, minden nap átjött hozzám a szomszéd kisfiú, és naponta 20 percet olvastunk. De nem lett diszlexiás!!!!!
Monika1

Hozzászólás Szerző: Monika1 »

Üdvözlöm!
Az én problémám a továbbtanulásra vonatkozik.A fiam most megy 8-dik osztályba ( ált. ), diszlexiás. Nem tudom és ő sem tudja eldönteni,hogy hova menjen továbbtanulni.A tanulmányi eredménye sem jó.Hol végeznek képességfelmérést a továbbtanulással kapcsolatban? Ha valaki tud kérem segítsen. Előre is köszönöm.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Mónika!

A diszlexia nem akadálya a továbbtanulásnak, elvileg bármelyik középiskola köteles felvenni. Nyilván van szakértői véleménye is, aminek alapján a jelenlegi iskolájában fejlesztésben részesül, és gondolom, otthon is segítségre szorul, mert sajnos, tapasztalatból tudom, hogy maguktól neki sem állnak a tanulásnak.
A továbbtanulás korlátait a tanulmányi eredménye jelentheti: azt írtad, nem jó tanuló. Emiatt ne csüggedj, nem a kitűnő tanulókból lesznek a kiváló felnőttek! Az viszont fontos, hogy megtaláljátok azt a képességét, amiben kimagasló, és ehhez válasszatok szakmát, iskolát! Ha ott jól fogja érezni magát, a tanulási kedve is megjön. Bízz benne!!! :)
Tudomásom szerint a továbbtanulással kapcsolatban nem végeznek képességmérést, de nálunk lehetőség van arra, hogy a volt Pályaválasztási Intézet szakembere egy tesztet írat a gyerekekkel, amelyből kiderül, hogy merre érdemes orientálódnia, magyarul: segít az iskolaválasztásban. Kérdezd meg az igazgatót, van-e nálatok is ilyen lehetőség!

Zsuzsi
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Mónika és Zsuzsi!

Több pontatlanság van válaszodban..
pl.:
A diszlexia nem akadálya a továbbtanulásnak, elvileg bármelyik középiskola köteles felvenni.
Akkor köteles felvenni, ha teljesítette a felvételi követelményeket.
Sorra szembesülünk,- az utóbbi időben egyre gyakrabban - hogy nem megfelelő iskolába íratja a gyermekét a szülő (pl. igen gyenge intellektuális teljesítmény mellett benyomja egy gimnáziumba és utána idejön hozzánk , hogy mentsük fel bizonyos tantárgyak értékelése alól:shock: ).

Végeznek pályaválasztási, pályaorientációs vizsgálatokat több helyen is, pl. a mi nevelési tanácsadónkban is van ilyen szolgáltatás.
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Zsolt!
Ha gondolod, szívesen korrepetállak értő olvasásból! :D
Ezt írod:
1.
Akkor köteles felvenni, ha teljesítette a felvételi követelményeket.
Ezt írtam:
A továbbtanulás korlátait a tanulmányi eredménye jelentheti
Nem ugyanaz?!
2.
A diszlexia nem akadálya a továbbtanulásnak, elvileg bármelyik középiskola köteles felvenni.
- ezt jól írtam. Diszlexia miatt senkit sem utasíthatnak vissza. Esélyegyenlőségről hallottál már? Lehet, hogy kitalálnak valamit, amiért nem veszik fel, de az nem ez lesz. És szerintem csak menő gimnáziumokban csinálnak ilyet, most pedig nem arról van szó. Még csak nem is gimnáziumról.
3.
Végeznek pályaválasztási, pályaorientációs vizsgálatokat több helyen is
- köszi az infót, mindig tanul az ember.
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsi!

De a válaszodat így kezdted:

Csak így túl általános egy bevezető mondatnak és és hiú reményeket ébreszt. Mert szerintem jobb keresni olyan sulit, ahol tényleg figyelembe veszik a tanuló esetleges tanulási nehézségeit, részképesség gyengeségeit. És jobb, ha előre megkérdi a szülő, hogy pl. kap-e majd a gyereke fejlesztést az általa kinézett középiskolában/gimnáziumban/stb. Vagy rákérdez, hogy figyelembe veszik-e a már meglévő szakvéleményben lévő ajánlásokat - pl. tantárgyi értékelések alóli felmentéseket, vagy írásbeli beszámoltatás helyett szóban vizsgázhasson .. stb.
És erről természetesen tájékoztatni is kell a szülőt és a gyermeket, hogy a szakvélemény birtokában mire jogosultak és fel is kell hívni a figyelmet, hogy ezt kérjék is számon az iskolától.
Válasz küldése