Kedves Mindenki!
Szeretnék segítséget kérni. Kisfiam 2 éves, az egyik szeme -6D (dioptriás), a másik +2D. Szemüveget nem kaphat, mert nagy a dioptria eltérés a két szeme között. Voltunk szemtrénernél, és a szemészeten is azt javasolták, hogy próbáljam letakarni a jobban látó szemet, hogy fejlődjön a másik. Amit tudtam, megpróbáltam játékosan, de a kisfiam nem engedi. A leragasztást sem hagyja. Nagyon erőltetni sem akarom, így is olyan elutasító a szem letakarással kapcsolatban. Abban kérnék segítséget, hogy milyen módon próbálkozzak, milyen játékkal? Hogyan lehetne játékosan, vagy valahogy elérni, hogy hagyja letakarni a szemét? Vagy ő még kicsi, és ha nagyobb lesz, akkor megérti, hogy miről van szó? De addig hogyan tudok rajta segíteni?
Köszönöm. Evetke33
szem letakarás
-
klarasz
Re: szem letakarás
Szerintem még kicsi hozzá.Az értelmére még nem lehet hatni, a takarás viselése nem kellemes.Még 6-7 éves korban is hihetetlen türelem és a gyerek nagyfokú önfegyelme szükséges hozzá, hogy elviselje.Bár a takarás jó lenne, erőszakkal nem szabad.Azzal lehet próbálkozni, hogy mindíg egy kicsivel hosszabb ideig helyezik fel a takarást, kezdve 5 perccel, és naponta növelni az időt.Közben játsszanak valamit közösen, nézegessenek képeskönyvet, vonja el valamivel a figyelmét.Ha befejezték a közös játékot vegye le a takarást. Sok sikert! klarasz (tiflopedagógus)
-
adett
Re: szem letakarás
Kedves Evetke33!
Nagyon nehéz helyzetben vagytok mind szülő, mind gyerek!
Én gyakorló szemüveges vagyok kb. 10 éves koromtól -3 és 5,5 dioptria- de még nekem is nehéz volt elfogadnom ezt a helyzetet!
Mint szülő, javasolnék neked kalózos játékot, nézzétek képeskönyvben,hogy a bácsik is így játszanak...., de a legfontosabb, hogy te magadnak és esetleg család többi tagjának is takarjátok le a szemét, hisz a gyerek imád utánozni, hátha ez megtetszene neki!
Sok sikert és kitartást kívánok!
Adett
Nagyon nehéz helyzetben vagytok mind szülő, mind gyerek!
Én gyakorló szemüveges vagyok kb. 10 éves koromtól -3 és 5,5 dioptria- de még nekem is nehéz volt elfogadnom ezt a helyzetet!
Mint szülő, javasolnék neked kalózos játékot, nézzétek képeskönyvben,hogy a bácsik is így játszanak...., de a legfontosabb, hogy te magadnak és esetleg család többi tagjának is takarjátok le a szemét, hisz a gyerek imád utánozni, hátha ez megtetszene neki!
Sok sikert és kitartást kívánok!
Adett