corpus callosum hiány

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
muzsa

corpus callosum hiány

Hozzászólás Szerző: muzsa »

Kedves szakértők!
A kisfiam teljes corpus callosum hiánnyal született, most két és fél éves. Hálistennek eddig semmilyen tünetet nem tapasztaltunk rajta, ami ennél a rendellenességnél előfordulhat (egy nagyon kicsi spaszticitáson kívül, ami mostanra elmúlt). Egy évig vettünk részt különböző szenzomotoros terápiákban (BHRG, Dévény torna) és mivel mindent időben csinált a mozgás területén, végül ma már "csak" egy csoportos tornára járunk ( http://testharmonia.hu/manotorna.html ) A kisfiam szépen, nagy szókinccsel beszél, csodájára járnak a neurológusaink is, bár ezentúl nemigen fognak, mert egyöntetűen azt mondták, nincs szükség rendszeres kontrollra, csak akkor menjünk vissza, hogyha probléma van.
Nekem pedig éppen ezzel van problémám. Rengeteget olvastam angolul a corpus callosum hiányról, tudom pl., hogy az esetek többségében egyszercsak beszédfejlesztésre van szükség ezeknél a gyerekeknél ( https://www.nodcc.org/pdfs/Conference_H ... slp_04.pdf itt lehet bővebben olvasni erről pl.) csak éppen azt nem tudom, én laikusként honnan fogom tudni, eljött-e ez a pillanat vagy sem? Nem lehet megelőzésképpen már eleve járni a kisfiammal valamilyen fejlesztő pedagógushoz, aki az általában felmerülő problémák ismeretében ezekre "gyúr rá"? Nehézség az is, hogy bár angolul értem, mit jelentenek azok a problémák, amik előfordulhatnak, igen nehéz a magyar szakkifejezést megtalálni rájuk... Pragmatic language impairment, difficulty in social communication skills... ha azt szeretném, hogy valaki ezeket a problémákat enyhítse azzal, hogy még azelőtt foglalkozik a fiammal, mielőtt előfordulnának, akkor butaságot szeretnék? És egyáltalán, ki az, akihez fordulnom kellene?

Nagyon köszönöm előre is a választ
Üdvözlettel

Lánczi Éva
http://kergestest.blog.hu
Dóri

Re: corpus callosum hiány

Hozzászólás Szerző: Dóri »

A kisfiadnak alapozó terápiára van szüksége.
Fordulj a környék Egymi-jéhez, ott eligazítanak (Egységes Gyógyped.Módszertani Intézmény). Remélhetőleg.
Dóri
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Ahogy olvasom az angol kifejezéseket én nyelvi zavarra gondolok. Azaz majd a nyelvelsajátítás legfelső szintjén (pl. önálló szövegalkotás, nyelvtani ragok használata, nyelvtan - alany, állítmány keresése) jelentkezhetnek problémák. Ezzel általában logopédus foglalkozik. Feleslegesnek tartom azonban előre kezelni a nem létező problémát. Ha most helyesen használja a ragokat, helyesen rakja össze a mondatokat, akkor nem valószínű, hogy később ezzel problémái adódnának.
muzsa

Hozzászólás Szerző: muzsa »

köszönöm a válaszokat, az alapozó terápiát mástól is hallottam, utánanézek... driszko, én ahogy olvastam, kicsit máshogy látom, hogy mivel lehet majd a probléma. a nyelv szemantikai aspektusát nem értik meg általában, vagyis azt, hogy mi a pontos jelentése annak, amit mondanak. Illetve gyakran nem a megfelelő társas helyzetben használják a megfelelő nyelvi formákat. tehát ez nem annyira a nyelvtanról, alanyról, állítmányról szól...
Válasz küldése