Fizetési pótlékok

T-ONINLE

Fizetési pótlékok

Hozzászólás Szerző: T-ONINLE »

Az óvodában dolgozó fejlesztőpedagógusként is alkalmazott óvodapedagógusok kötelező óraszáma sajnos 32. Pedig egyre több azon gyermekek száma, akik egyéni fejlesztésre szorulnak, mivel a Nevelési Tanácsadó Szakvéleménye a szerint tanulási nehézség kialakulásában veszélyeztetettek. A törvényi hátteret ismerve nekik egyéni fejlesztés jár...
Gyakorlat a következő, legalább is ahol én dolgozom:/tudomásom szerint több helyen is/szakvizsgázott fejlesztőpedagógusi végzettséggel foglalkozunk ezen gyermekekkel.Csoportban is dolgozunk, meg egyénileg is fejlesztünk. Több változatát is csináltam a gyakorlatban.
Jelenleg a csoportunkban 11 ilyen kisgyermek van. Hétfőn, szerdán, pénteken 7-től 11 -ig fejlesztek, kiviszem a gyerekeket, kedd, csütörtök viszem a csoportot. De. ketten vagyunk a csoportban.
Azt hol találom meg, hogy 30% fölött jár a pótlék? Nem panaszként, de elég lenne csak a fejlesztést végezni.
Egyébként a párommal jól össze dolgozunk. A mindennapokba alkalmazom a preventív és differenciált fejlesztést.
Ja a csoport létszáma 18 fő/ ebből 11-nek van Szakvéleménye/ nagycsoportos, januártól évégéig 5-6 folyamatosan érkeznek majd a 3. életévüket betöltő kicsik. Már jeleztük az intézményegység-vezetőnek, aki széttárta a karját.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Re: Fizetési pótlékok

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Ha ennyi gyermek van a csoportodban, ill. gondolom van a többi csoportban is még, akkor a fenntartó miért nem alkalmaz erre egy külön státuszt? Ne gondold azt, hogy nem létezik külön státusz óvodában, mint fejlesztőpedagógus! Van ilyen, csak a fenntartónak engedélyezni kell, amit az intézmény vezetőjének kell kezdeményezni. Ezt minden évben meg lehet adni. Ha nálad van 11, ill. ehhez csak jöjjön még a többi csoportból még 10 az összesen 20-21. A fejlesztőpedagógus munkaideje egyből 24 órára változik és neki ebbe pont ez a 20 gyerek bele is férne. Persze plusz-mínusz 1-2.
Az intézményvezető ne széttárja a kezeit, hanem menjen be a helyi önkormányzathoz, ott is az óvodai gondnokságra vagy az oktatási bizottság vezetőjéhez és kezdeményezze a külön státusz létrehozását.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Közben nem hagyott nyugodni ez a törvényi dolog és utána néztem. Úgy gondolom, legjobb, ha ide másolom, de a pontos nevét is megadom. A másik, mivel ez a TI alaptörvényetek, legalább egyszer jó lenne elolvasni az egészet.

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról

66. § (1) A fizetési osztályok első fizetési fokozatához tartozó illetmény garantált összegét, valamint a növekvő számú fizetési fokozatokhoz tartozó - az első fizetési fokozat garantált illetményére épülő - legkisebb szorzószámokat az éves költségvetési törvény állapítja meg.

(2) Amennyiben a közalkalmazottnak a munkaköre ellátásához a besorolás alapjául szolgáló iskolai végzettség, illetve szakképesítés, szakképzettség mellett a kinevezésében feltüntetett további szakképesítésre, szakképzettségre is szükség van, és azzal a közalkalmazott rendelkezik, az (1) bekezdés szerint járó garantált illetménye
a) egy további szakképesítés esetén legalább 5%-kal,
b) kettő vagy több további szakképesítés esetén legalább 8%-kal növekszik.
Az illetménynövekedés feltétele, hogy a közalkalmazott a további szakképesítését munkaidejének legalább 10%-ában hasznosítja.
(3) A (2) bekezdés szerinti illetménynövekedés mértéke a „H”, „I” vagy „J” fizetési osztályba besorolt közalkalmazott által megszerzett
a) egy további szakképesítés esetén legalább 7%,
b) kettő vagy több további szakképesítés esetén legalább 10%.
(4) Azokban az esetekben, ahol a további szakképesítés hasznosításának mértéke előre nem határozható meg, az illetménynövekedés feltételeit végrehajtási rendelet állapítja meg. Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a közoktatási ágazatban a további szakképesítés hasznosításának a kötelező óraszámra eső mértékét meghatározza.
(5) További szakképesítésként a közalkalmazott besorolásánál alapul vettel azonos képzettségi szinten szerzett szakképesítést, szakképzettséget lehet figyelembe venni.
(6) Az (5) bekezdés alkalmazása során a képzettségi szintek a következők:
a) alsó képzettségi szint az „A” fizetési osztályban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés;
b) közép képzettségi szint a „B”, „C” és „D” fizetési osztályokban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés;
c) felső képzettségi szint az „E”, „F”, „G”, „H”, „I” és „J” fizetési osztályokban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés, szakképzettség.
(7) Az (1)-(5) bekezdésben, a 66/A. § (1) bekezdésben, illetve a 79/E. §-ban foglaltak alkalmazásával meghatározott illetménynél (garantált illetmény) magasabb összegű illetmény akkor állapítható meg, ha a közalkalmazott kiválóan alkalmas vagy alkalmas minősítést kapott.
(8) A (7) bekezdéstől eltérően, a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor a garantált illetménynél magasabb összegű illetmény megállapítható, azzal, hogy - az egy évet meg nem haladó időtartamú határozott idejű közalkalmazotti jogviszony kivételével - egy év elteltével a közalkalmazottat minősíteni kell. Ha ekkor a közalkalmazott alkalmatlan vagy kevéssé alkalmas minősítést kapott, illetményét - e törvény erejénél fogva a besorolása szerinti - garantált mértékre kell csökkenteni.
(9) (10) A garantált illetmény összegét a kerekítés általános szabályai szerint száz forintra kerekítve kell megállapítani.
(11) A (2)-(4) bekezdésben említett illetményrész azon időszak alatt illeti meg a közalkalmazottat, amely alatt a további szakképesítést alkalmazza. Ez az időszak azonban egy hónapnál rövidebb nem lehet.
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

:x NO, jó idemásolom a kért és említett 30%-os - egyébként 33 %-os :mrgreen: - dolgot

138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben

15. § (1) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a közalkalmazotti törvényben és a Munka Törvénykönyvében meghatározottak mellett a (2)-(6) bekezdésben foglaltak szerint illetménypótlék jár, illetve illetménypótlék adható.
(2) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a következő illetménypótlékok járnak:
...
d) gyógypedagógiai pótlék annak, aki sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók óvodai nevelését, iskolai nevelését és oktatását, kollégium nevelését vagy közoktatási intézményben a gyermekek fejlesztő felkészítését - a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményében foglaltak szerint - végzi;

(4) A (2) bekezdés d) pontjában szabályozott pótlék a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat abban az esetben illeti meg, ha kizárólag sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglalkozik, illetve, ha az általa felkészített sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók aránya a nevelési év, tanév első napján eléri a harminchárom százalékot.

Hozzátenném, hogy ismertem ezt a törvényt, de nem akartam fejből idézni, nehogy pontatlan legyek,
de
csak próbaképp beírtam a Google-ba: gyógypedagógiai pótlék és a harmadik találat, csodák-csodájára az általam is ide bemásolt rendelet és a negyedik találat ez a honlap, amin épp most járunk :mrgreen:
szóval tessék előbb körbenézni és ha tényleg nem megy, akkor kérdezni :)
és minden ki olvassa el már egyszer a 1992. évi XXXIII. törvényt, a közalkalmazottak jogállásáról és az 1993. évi LXXIX. törvényt a közoktatásról
köszönöm
és tudom ezekben a dokumentumokban sok a marhaság és a nem egyértelmű dolog, de jobb lenne azokat megvitatni, mint a jól beszabályozott dolgokról cseverészni, amiatt, hogy akikre vonatkozik, azok nem ismerik
így, nehéz az az igazatokat megvédeni , teszem azt a munkáltatóval szemben (akik többnyire szintén nem ismerik az említett törvényeket, hisz tapasztalom, hány igazgatót kell felvilágosítanom más, de ezen törvényekben szabályozott dologról.).
No, szóval rajta olvasgatni
írok ide szakirodaalmi jegyzéket:
- 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról
- 1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
- 14/1194. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról
- 2/2005. (III. 1.) OM rendelet a Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról
- 10/1994. (V. 13.) MKM rendelet A pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről
- 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről

na egyelőre ennyi
és megjegyzem sokszor a mellékletek a legfontosabbak
Zsolt
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Hééééééééééééééééé!
Megelőztél!!!!!!! Itt gürizek már egy órája, hogy konkrétumokkal szölgáljak, és erre tessék! Hiába!!
NNa nem baj, legalább én is áttanulmányoztam az idevonatkozó törvényeket.

Hát nem azért mondom, de igazán nem könnyű tájékozódni bennük.
(Úgyhogy esetleg nem kéne lefikázni azokat, akik nem jutnak ötről hatra.)
Dóri
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Örüljetek ahol a gyerekek el vannak látva! Tudom kellene több idő, anyagi ráfordítás, megfelelő személy, nincsenek meg a juttatások, pótlékok, a munka nagyon sok, stb....
De mi van azokkal a gyerekkel akik el sincsenek látva? Van gyógypedagógus, van fejlesztő pedagógus, az iskolaigazgató pénzhiányra hivatkozva nem engedélyezi a fejlesztést. Ill. van fejlesztés amit a szaktanárok végeznek túlórába /erre van pénz/ tehát nem az erre szakosodott emberke. De egyre több gyereket akar küldetni a Rehab. Bizottsághoz, hogy az emelt normatívát lekérje.
Önkormányzat? Jah, a jegyző széttárja karját és közli: - ez belső ügy.
Törvény? Lehet lobogtatni, ha a képviselők nem értenek, de nem is akarnak hozzá érteni, a lényeg az, hogy ne kelljen pénzt adni semmire.
Oktatási bizottság? Ugyan....... az igazgató az elnöke!
A kör bezárult. :(
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Dóri!

Nem hiába dolgoztál, legalább Te is átnézted újra a dolgot és felfrissítetted a tudásod :))
én csak arra gondoltam, hogy ez a 33-as dolog, legalábbis én úgy gondoltam, elég köztudott és egyértelműen szabályozott--
bár ez a tanév első napján szöveg, ez néha macerás, de ha vannak bizottsági papírok, akkor lehet igazolni. de ehhez az is kéne, hogy már a tanév első napján be is oszd őket fejlesztésre, ami végül is nem lehetetlen, hiszen, ugyebár papírjuk van és a lelkes pedagógus már június 16-án, a tanévzárás másnapján elkészíti a jövő évi csoport beosztásokat :mrgreen: :mrgreen:
Zsolt
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Én csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy amit én írtam, az az általános végzettség mellet alkalmazott másik végzettség %-os juttatására vonatkozik.
Itt ebben az esetben arról volt szó, hogy a státusza óvodapedagógus. Gondolom, ez szerepel a kinevezésében is, de használja a fejlesztőpedagógus végzettségét is. Ezért, véleményem szerint, erre az általam linkelt törvény vonatkozik.
Hogabi által idézett és ügyesen összeszedett törvény(ek) pedig a gyógypedagógus ellátásra vonatkozik. Mindkettő nagyon fontos tényező, hiszen óvodapedagógusnak is lehet gyógypedagógus végzettsége és ezért SNI gyermekek ellátására jogosult is, ha mást nem határoztak meg a gyermek(ek) számára.
T-ONINLE

Hozzászólás Szerző: T-ONINLE »

Először is köszönöm a hozzá szólásokat, tájékoztatásokat.
Tudom, hogy lehet az óvodában is fejlesztőpedagógiai státusz, de az intézményvezetőnek is meg van kötve a keze. Ha a képviselő testület pedagógus ellenes nagyon nehéz bármit kivívni. Tanév elején csak kb.-re tudjuk , hogy hány gyermekről jön majd szakvélemény a Nevtanból.Általában a papiros gyerekek elmennek iskolába, akiket meg előterjesztünk csak szeptemberben vizsgálnak.
Most akkor használhatom-e, hogy fejlesztőpedagógus is vagyok-e?Pedagógus-szakvizsgát tettem , az oklevelem szerint szakvizsgázott pedagógus. Kiemelt tanulmányi terület Differenciáló, fejlesztő pedagógiai ismeretek./ Preventív és diff. nev., a gyermek-, ifjúsg-és családvédelem ped.-pszich. módszertan/Egyébként G kategóriába vagyok sorolva.Végül is engem nem érdekel, hogy mi a titulosom, igyekszem a munkámat lelkiismeretesen végezni, a kompetencia határokat betartva.
Abban kérném a segítségeteket, hogy hogyan tudnánk azt elérni, hogy a csoport létszámánál a fenntartó 18+ 10 fő mellé még ne tegyenek hozzánk 5 kicsit.
Az SNI az teljesen más az óvodában nálunk, mivel nincs gyógypedagógusunk, utazó látja el a fejlesztést, jelenleg egy fő. Egyet most fognak bevizsgálni, akiről biztos hogy SNI -A lesz. 2007 óta megy a huza-vona.
Pár évvel ezelőtt gördülékenyebben tudtuk a problémás gyerekeket szakértői vizsgálatra küldeni, jelenleg a nevtant nem lehet kikerülni. Akit én eddig valamilyen vizsgálatra javasoltam még mindig be igazolódott.Mindig körbejárom az esetet minden téren.
Várom észrevételeteket, javaslatotokat.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Az óvodában a csoport létszáma meg van határozva. Ha jól tudom max 23. fő. Nos, az SNI gyermek lehetséges nem egy főnek számít. Ezt figyelembe kell venni a csoport létszámánál. Illetve az is figyelembe kell venni, ha öt SNI gyermek van a csoportban+többi fejlesztendő gyermek, akkor sok babbér nem terem az átlagos gyermeknek a csoportban, hiszen az óvónők figyelmét 90% ezek a gyerekek kötik le.
A fenntartónak pedig igenis meglehet magyarázni, hiszen nem egy ilyen példa van már szerencsére Magyarországon, ahol a fenntartó (önkormányzat) engedélyezte a fejlesztőpedagógus státusz létrehozását az óvodában.
A tenni akarásod dicséretes, de figyelembe kell venni a kinevezésedet. Ha a kinevezésedben, ill. ezért járó plusz pénzt nem kapod, akkor később megkérdezhetik, hogy milyen alapon fejlesztetted te a gyermekeket, ha a jogkörödnél fogva erre nem voltál kinevezve.
De ez már csak okoskodás a részemről!
Válasz küldése