Ayres vagy TSMT?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
fghajni

Ayres vagy TSMT?

Hozzászólás Szerző: fghajni »

3 hónapja járok 5 éves kisfiammal mozgásfejlesztésre. Először a TSMT-vel kezdtünk (2 hónapig jártunk), majd - mivel sokkal közelebb találtam Ayres tornát - áttértünk erre a módszerre. Nekem az Ayres módszer a TSMT után nagyon furcsának tűnik, tulajdonképpen azt csinálnak a gyerekek amit akarnak, azon a címen, hogy ösztönösen tudják, hogy mire is van szükségük. Ha a foglalkozás nagy részén focizik a kisfiam, vagy szaladgál, akkor azt csinálja, persze próbálja bevonni a fejlesztőpedagógus másba is, de vagy sikerül, vagy nem. Szerintem a tipikus Ayres eszközök (háló, hinta, tölcsér) még elő sem kerültek, mivel ezeket alapból a kisfiam nem választja a játékhoz. A kérdésem az lenne, hogy ez a módszer tényleg fejleszti-e a gyermek idegrendszerét, van-e olyan "hatékony", mint a TSMT?
Az is felmerült bennem, hogy az Ayres tornának tényleg ilyen "kötetlenül" kellene zajlania? Végül is focizni és rohangálni otthon is tud a gyerek..
Akinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata, szívesen meghallgatnám.
Köszönöm!
zsoltzsolt

Re: Ayres vagy TSMT?

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Hajni!

No, itt nem akarom szidni az Ayres terápiát, holott megvan róla a véleményem.
De, ezt is lehet jól csinálni, csakhogy mivel olyan nagy divat és lett és mindenki azt hiszi, hogy ez egy világmegváltó módszer, sorra képzik ki a mezei pedagógusokat, és bárkit, aki kifizeti a képzés árát. És így igen felhígult a dolog, vagyis a tömegesen kiképzett "szakemberek" elárasztották a szakmát és próbálnak ezzel megélni és elhitetni csodatevő szerepüket. Hallottam már egy igen képzett, jó óvónő szájából, hogy egy helyesen megtervezett és kivitelezett ovis torna is akár hatékonyabb lehet. Na, de hozzáteszem, ezt is lehet jól csinálni, a legtöbb esetben nem a módszeren múlik, kivéve a speciális eseteket, ahova speciális terápia kell. Szerintem, ha ezek a foglalkozások így zajlanak, akkor vidd máshova. Mert bár van olyan, hogy egy-egy foglalkozás kötetlenebb, azért ennek tendencia szinten nem szabadna jelentkeznie.
Vagy kérd a TSMT-t végző szakembert, akihez korábban is jártatok, hogy adjon otthoni torna javaslatokat, terveket, ez amúgy is a részét képezi ezen terápiának (mármint az otthoni tudatos, tervezett mozgás, torna).
Zsolt
Válasz küldése