Érdeklődnék?
Gyermekem elsős .Pedagógusok vagyunk .Nem értem miért kell megvizsgálni év elején a gyermekemet.Egységesen minden elsőst vizsgálnak.247 gyermeket egyszerre ,majd külön is kiszedett tesztekkel.Nem egységes tesztsorral.(edtfeld, diefer)Lehet ezt?Azt hittem ha gond van akkor a nevtan vagy a szakértői biztooság megnézi.Minek ezt? Köszi
felmérés
-
zsoltzsolt
Re: felmérés
Kedves viditko!
Ezt - úgy emlékszem - törvény írja elő, vagyis minden elsőst lemérnek DIFER-rel. De ehhez, kéne azért a szülő beleegyezése is. De ez egyébként nem olyan rossz dolog, mert ha pl. van valami tanulási zavarra való "hajlma", vagy részképesség gyengesége, akkor ezek az előszűrők kimutatják és még időben lehet kezelni a dolgokat és pl. a nevtan-hoz fordulni további segtíségért. Ha kész a felmérés annak eredményeit beszéld meg a tesztet felvevő pedagógussal, hogy van-e olyan terület, amin külön odafigyelést igényel a csemetéd.
Zsolt
Ezt - úgy emlékszem - törvény írja elő, vagyis minden elsőst lemérnek DIFER-rel. De ehhez, kéne azért a szülő beleegyezése is. De ez egyébként nem olyan rossz dolog, mert ha pl. van valami tanulási zavarra való "hajlma", vagy részképesség gyengesége, akkor ezek az előszűrők kimutatják és még időben lehet kezelni a dolgokat és pl. a nevtan-hoz fordulni további segtíségért. Ha kész a felmérés annak eredményeit beszéld meg a tesztet felvevő pedagógussal, hogy van-e olyan terület, amin külön odafigyelést igényel a csemetéd.
Zsolt
-
Vendég
Nálunk is most van folyamatban az elsősök bemeneti felmérése, ami az én feladatom. Megmondom őszintén, nem tartozik a legkedvesebb elfoglaltságaim közé, sok időt vesz igénybe, sok késő estébe nyúló munkát is ad, tehát fárasztó. A tapasztalatom pedig az, hogy a gyerek többnyire élvezi ( akad egy-két kivétel) és nem érzi magát vizsgálati helyzetben, mármint, ha jól csinálja a vizsgálatvezető a dolgát. Én is a Difert csináltatom és a DPT gyors-tesztet, valamint a mozgáskoordinációjukat vizsgálom. Nálunk igencsak adnak a tanító kollégák ezeknek a teszteknek az eredményeire, ugyanis egy iránymutatás is lehet számukra. Évek óta az a tapasztalatom, hogy akiknél a teszt problémát mutatott, az problémás is lett. Amikor a kiértékelést megcsinálom, azután tartok egy rendkívüli szülői értekezletet, ahol az érdeklődő szülők megnézhetik a csemetéjük munkáját és az esetleges kérdéseikre választ is kaphatnak. Ez már csak azért is jó, mert vannak olyan szülők, akik eddig nem igazán kértek segítséget, de ezeken az alkalmakon megnyílnak, el merik mondani a gyerekneveléssel kapcsolatos problémáikat, kételyeiket. Azt gondolom ezek a felmérések nem sértik jobban a gyerek jogait, mint amennyire akár a naponta heccből íratott röpdolgozatok sérthetik. Ez különben is csak képességeket mérő teszt és nem egy intelligencia teszt, aminek esetleg nem tetszhet az eredménye.
-
Vendég
Már megint a technika ördögének köszönhetően vendégnek írt ki ez a valamicsoda, bár nem szándékoztam rejtőzködni! csojanosneVendég írta:Nálunk is most van folyamatban az elsősök bemeneti felmérése, ami az én feladatom. Megmondom őszintén, nem tartozik a legkedvesebb elfoglaltságaim közé, sok időt vesz igénybe, sok késő estébe nyúló munkát is ad, tehát fárasztó. A tapasztalatom pedig az, hogy a gyerek többnyire élvezi ( akad egy-két kivétel) és nem érzi magát vizsgálati helyzetben, mármint, ha jól csinálja a vizsgálatvezető a dolgát. Én is a Difert csináltatom és a DPT gyors-tesztet, valamint a mozgáskoordinációjukat vizsgálom. Nálunk igencsak adnak a tanító kollégák ezeknek a teszteknek az eredményeire, ugyanis egy iránymutatás is lehet számukra. Évek óta az a tapasztalatom, hogy akiknél a teszt problémát mutatott, az problémás is lett. Amikor a kiértékelést megcsinálom, azután tartok egy rendkívüli szülői értekezletet, ahol az érdeklődő szülők megnézhetik a csemetéjük munkáját és az esetleges kérdéseikre választ is kaphatnak. Ez már csak azért is jó, mert vannak olyan szülők, akik eddig nem igazán kértek segítséget, de ezeken az alkalmakon megnyílnak, el merik mondani a gyerekneveléssel kapcsolatos problémáikat, kételyeiket. Azt gondolom ezek a felmérések nem sértik jobban a gyerek jogait, mint amennyire akár a naponta heccből íratott röpdolgozatok sérthetik. Ez különben is csak képességeket mérő teszt és nem egy intelligencia teszt, aminek esetleg nem tetszhet az eredménye.
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Valószínűleg nem vagy bejelentkezve, azért vagy vendég!
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
Kálmán Valéria
Az 1. osztályosok szűrése valóban időigényes feladat.
Nálunk a szülők várják és kíváncsiak az eredményre is.
szerintem jobb, ha időben megtudjuk, hogy valamennyi -tanuláshoz szükséges képességterületen- megfelelően teljesít-e az 1. osztályos, hiszen sok kudarcot tudunk így megelőzni.
A biztonság kedvéért év elején, az első szülői értekezleten szoktam erről beszélni, és egy nyilatkozatot is aláíratok, melyben lehet támogatni ill. elutasítani a szűrést. A megfelelő ismertetés után mindenki támogatni szokta.
Az eredményeket és a tennivalókat fogadó órán ismertetem, lehetőség van a konzultációra is.
Valery
Nálunk a szülők várják és kíváncsiak az eredményre is.
szerintem jobb, ha időben megtudjuk, hogy valamennyi -tanuláshoz szükséges képességterületen- megfelelően teljesít-e az 1. osztályos, hiszen sok kudarcot tudunk így megelőzni.
A biztonság kedvéért év elején, az első szülői értekezleten szoktam erről beszélni, és egy nyilatkozatot is aláíratok, melyben lehet támogatni ill. elutasítani a szűrést. A megfelelő ismertetés után mindenki támogatni szokta.
Az eredményeket és a tennivalókat fogadó órán ismertetem, lehetőség van a konzultációra is.
Valery