Sziasztok!
Sokat böngésztem a honlapon, főleg a törvények között! Szóval nagyon érdekes volt számomra, hogy minden gyerekre fejlesztési tervet kell készíteni. Tovább kutakodtam, találtam egy olyan "írást" amiben az volt, hogy a fejlesztőpedagógus munkáját a gyógypedagógus "ellenőrzi". Tegnap délután jeleztem a feljesztőpedagógusnak az iskolában, hogy szeretném a gyerek egyéni fejlesztési tervét megnézi. Na ezt nem kellett volna, kiakadt, hogy és azt mondta nem nézhetem meg, mert nincs közöm hozzá!!!??? -Erre megkérdeztem, hogy a gyógypedagógus mint mond, milyen területeket kell fejleszteni? Ekkor derült ki, hogy Ő maga a gyógypedagógus is, tehát számomra az jön le, hogy sajár magát bírálja felül. Ilyen megengedett??? Valóban nem nézhetem meg a fejlesztési tervet?
Etikus?
Re: Etikus?
A fejlesztő ped. munkáját nem a gyp ellenőrzi. Nem tom, hol olvastad.
A fejl. ped.-t az ig., a helyettes, munkaközösségvezető, szakfütyi stb ellenőrizheti (iskolában).
A fejl. tervet bárkinek meg lehet mutatni, aki a gyerekkel foglalkozik.Persze nem ellenőrzés, hanem konzultáció céljából.
Nálunk ebből még sose volt probléma.
A fejl. ped.-t az ig., a helyettes, munkaközösségvezető, szakfütyi stb ellenőrizheti (iskolában).
A fejl. tervet bárkinek meg lehet mutatni, aki a gyerekkel foglalkozik.Persze nem ellenőrzés, hanem konzultáció céljából.
Nálunk ebből még sose volt probléma.
-
Mazsola
Kedves Dóri!
Én a saját gyermekem fejlsztési lapját szerettem volna megnézni, ezt nem tette lehetővé! Vajon miért nem? Egyáltalán biztos, hogy vezetve van?
Én a saját gyermekem fejlsztési lapját szerettem volna megnézni, ezt nem tette lehetővé! Vajon miért nem? Egyáltalán biztos, hogy vezetve van?
Ha a saját gyerekedről van szó, akkor természetes, hogy figyelemmel kíséred a fejlődését. Nincsen abban semmi, ha kiváncsi vagy a fejlesztési programjára. Nálunk ez team munka, mindig megbeszéljük, egyeztetjük a fontosabb dolgokat. Az eredményeknek is együtt örülünk.
Persze, lehet, hogy onnan fúj a szél, hogy nincs terv? Vagy a hangvétellel volt baj?
L
Persze, lehet, hogy onnan fúj a szél, hogy nincs terv? Vagy a hangvétellel volt baj?
L
-
Mazsola
Nem tarton valószínüleg(bár elég nyers a modorom), de ha téged megkérne egy szülő, hogy szeretné a gyerek fejlesztési lapját megnézni, hogy tudja, hogy ezalatt a fél év alatt mit is gyakoroltatok (mert semmilyen téren nincs pozití váltoás), milyen feladatokkal foglakoztatok-te megsértődnél??????????????
- Fodor Zoltán
- Adminisztrátor

- Kapcsolat:
Mazsola!
A törvény nem teszi azt lehetővé, hogy a gyógypedagógus ellenőrizze a fejlesztőpedagógus munkáját. Ugyan ez lehetne fordítva is. A kettő szakterület nincs alá és fölé rendeltségi viszonyban. A gyógypedagógusnak, mielőtt ilyenekre utasítja a fejlesztőt ajánlatos a törvények után néznie. Az más kérdés lenne, hogy megkéri a fejlesztőt, hogy szeretné megnézni a fejlesztésről készült dokumentációt, mert ez nagyban segítené az ő munkáját is. Itt inkább már a kollégavitás jön elő.
Törvény a fejlesztő munkájába nem ír olyant, hogy a fejlesztési tervet és a dokumentációt nem mutathatja meg. Ez nem olyan szakterület, ami titkos adatokat tartalmazna, főleg a saját gyerekéről valakinek.
Itt szintén inkább a segítő szándék kerül elő.
A törvény nem teszi azt lehetővé, hogy a gyógypedagógus ellenőrizze a fejlesztőpedagógus munkáját. Ugyan ez lehetne fordítva is. A kettő szakterület nincs alá és fölé rendeltségi viszonyban. A gyógypedagógusnak, mielőtt ilyenekre utasítja a fejlesztőt ajánlatos a törvények után néznie. Az más kérdés lenne, hogy megkéri a fejlesztőt, hogy szeretné megnézni a fejlesztésről készült dokumentációt, mert ez nagyban segítené az ő munkáját is. Itt inkább már a kollégavitás jön elő.
Törvény a fejlesztő munkájába nem ír olyant, hogy a fejlesztési tervet és a dokumentációt nem mutathatja meg. Ez nem olyan szakterület, ami titkos adatokat tartalmazna, főleg a saját gyerekéről valakinek.
Itt szintén inkább a segítő szándék kerül elő.
-
vaczila
Én mindegyik gyerekről vezetek feljegyzéseket, de még soha senki nem volt kíváncsi rá. Pedig megmutatnám, sőt! Valójában viszont azt nem tudom hogy meg kell - e mutatni, vagy csak meg lehet. De szerintem kérjél időpontot konzultálásra, azt semmiképp sem tagadhatja meg, mert jogod van tájékozódni a gyermek fejlődéséről.
-
zsoltzsolt
Sziasztok!
Na szóval azért van itt keveredés, mert keveritek a dolgot.
Vagyis akkor ellenőrizhetem a fejlesztő ped. munkáját, ha ő pl. a nevelési tanácsadó által készített szakvélemény által felesztésre "ítélt" (BTM) gyermekkel foglakozik. Mert ugye előírja törvény, hogy ezen gyerekek ellátását a nev. tan ellenőrzi, sőt még azt is, hogy a fejlsztő pedagógusnak miylen végzettsége van.
Na erről ennyit. vagyis simán megnézi a nev. tan.a fejlesztési tervet, a ped. végzettségét igazoló iratokat, stb.
a másik, hogy a gyerekről készült dokumentációkba betekintést adhatok és szoktam is adni a szülőnek, de ne feledkezzünk meg a gyerek jogairól se. De ez inkább a pszichoterápia területén igaz, ahol nem biztos, hogy mindent ismernie kell a szülőnek. De ez más téma.
Zsolt
Na szóval azért van itt keveredés, mert keveritek a dolgot.
Vagyis akkor ellenőrizhetem a fejlesztő ped. munkáját, ha ő pl. a nevelési tanácsadó által készített szakvélemény által felesztésre "ítélt" (BTM) gyermekkel foglakozik. Mert ugye előírja törvény, hogy ezen gyerekek ellátását a nev. tan ellenőrzi, sőt még azt is, hogy a fejlsztő pedagógusnak miylen végzettsége van.
Na erről ennyit. vagyis simán megnézi a nev. tan.a fejlesztési tervet, a ped. végzettségét igazoló iratokat, stb.
a másik, hogy a gyerekről készült dokumentációkba betekintést adhatok és szoktam is adni a szülőnek, de ne feledkezzünk meg a gyerek jogairól se. De ez inkább a pszichoterápia területén igaz, ahol nem biztos, hogy mindent ismernie kell a szülőnek. De ez más téma.
Zsolt